Legyél szuperpék!

Méghozzá pár perc kell csak az egészhez

Két kavarás a fakanállal, nincs gyúrás, dagasztás, reggelre pedig önmagát begyúrja ez a kenyértészta. Lehet valami ennél jobb? (mármint ebben a kérdéskörben) Tovább Tovább

tkdagasztasmentes

Ezzel a recepttel szuperpék lehet bárki, teljes kiőrlésű lisztekből nagyon könnyen, nagyon jó állagú kenyeret lehet sütni vele. T. k. tönköly, tönköly, durum és zabliszt keverékeket szoktam hozzá használni. 10 éve használom már ezt a dagasztásmentes kenyérreceptet, de még a mai napig is minden alkalommal a csodájára tudok járni, hogy hogy a túróban lehet ennyire kevés munkával ennyire jót sütni. Miért vesz még bárki bolti kenyeret?? : )

10 dkg szénhidráttartalma 36 g

 

Hozzávalók

30 dkg tk. tönkölyliszt, 10 dkg durumliszt, 4 dl víz, 1 teáskanál szárított élesztő, 2 teáskanál só
  1. Kanállal alaposan keverjük el a liszteket egymással, a sóval és az élesztővel. Öntsük hozzá a vizet, keverjük el (kanállal). Elég ha 3-at 4-et keverünk rajta.

  2. Sűrű nokedlitészta állagot kapunk, amelyet nem kell simára keverni, csak arra ügyeljünk, hogy ne maradjon sehol száraz, lisztes rész, a tészta majd eldolgozza önmagát kelés közben. 12 órán át kelesszük letakarva szobahőmérsékleten, lukacsos, kovász-szerű tésztát kapunk.

  3. Lisztezett kézzel hajtogassuk át a tálban a ragacsos tésztát, pihenjen még minimum fél órát. Minél többet kel, annál finomabb, lukacsosabb lesz.

  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe lisztes kézzel formázzunk téglalapot a tésztából, tekerjük meg spricceljük meg vízzel a tetejét.

  5. 250 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percet, majd csökkentsük a hőfokot 220 fokra, süssük további 25 percet.

 
 
 
Megosztom
 

14 megjegyzés

  1. Eszter mondta:

    Szia Kriszta! Nekem kelesztés után is olyan állagú maradt a tészta, hogy nemhogy csavarni, formázni is alig tudtam 🙂 finom lett csak így csavaratlan, s kicsit lapos…van ötleted miért lehetett? Köszönöm szépen!!
    Eszter

    2017. 01. 11.
  2. Vrábel Kriszta mondta:

    Eszter!

    Talán egy kicsit sok volt a víz, ha nagyon szétfolyt. Ez ugye amúgy nem egy gyúrható tészta, azért is kell tálban hajtogatni, de csavarni azért kell tudni.
    Minden liszt más mennyiségű vizet vesz fel, még akkor is, ha tönkölyt hasonlítasz egy másik tönköllyel. Milyenből csináltad?
    egy gyúrt kenyértésztánál érezni ugye kézzel, hogy elég-e a nedvesség. Itt nem, mivel nem nyúlsz hozzá. De szerencsére a tűréshatára is nagyobb ennek a tésztának.
    Ha ugyanabból a lisztből készíted, legközelebb kicsit kevesebb vízzel próbáld meg.

    2017. 01. 11.
  3. Réka mondta:

    Kriszta! Én is bénáztam annak idején, mikor kipróbáltam a receptet, a tálban hajtogatással és a formázással is. Esetleg készítenél valamikor fázisfotókat róla? Az sokat segítene… Köszönöm!

    2017. 01. 12.
  4. enef mondta:

    A sütő milyen pozicióba legyen beállítva: síma alsó-felső…, alsó-felső légkeverés, netán hőlégbefúvás? Sokat segítenél a válasszal: nf

    2017. 01. 12.
  5. Éva mondta:

    Megcsináltam, tökéletes lett. Én alsó-felső légkeverésen sütöttem, és 5 perccel kevesebb ideig, úgy láttam ez is elég lesz neki, és tényleg. Köszönet a receptért.

    2017. 01. 15.
  6. Vrábel Kriszta mondta:

    Éva! Örülök, hogy tökéletes lett! : )

    Enef! Alsó-felső sütéssel szoktam sütni, nem légkeveréssel, még amikor maxon van, akkor sem. A kenyeret szoktam vízzel spriccelni és a sütő belsejébe is kicsit.

    Réka! Túl lágy volt?

    2017. 01. 16.
  7. klàri mondta:

    Ha nem kapok durumlisztet, mivel helyettesíthetem?

    2017. 01. 16.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Klári! Mindig váltogatom a liszteket, különböző arányban keverem őket, így bátran helyettesíthető bármi bármivel. Durumlisztet azért szoktam tenni, ha világosabbat szeretnék. Használhatsz helyette fehér tönkölyt, vagy akár fehér búzát is. Főleg ha a nagyobb mennyiség teljes kiőrlésű. Sütöttem már 100%-ban sötét rozslisztből is, ez ugye a legnehezebb lisztfajta, még ebből is jó lett!

      2017. 01. 18.
  8. aheni mondta:

    Praktikus, mert nem kell 1órát sütni a jénais megoldáshoz képest. Ma este még megsütöm…már kel a tészta 🙂

    2017. 01. 16.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Aheni!
      Remélem, jól sikerült!

      2017. 01. 18.
  9. Réka mondta:

    Igen, nagyon folyós volt. De még megpróbálom kevesebb vízzel, mint ahogy írtad előrébb, amolyan nokedlisre. 🙂
    Hogyan hajtogatod át?

    2017. 01. 18.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      A tálban kézzel átforgatom, majd újra kelni nagyom. Megcsinálom majd a videót! : )

      2017. 01. 19.
  10. lanytibi mondta:

    Most sül, én is sokat bénáztam vele, mert túl lágy lett. Igaz, más lisztekből csináltam. Szóval most már tudom, hogy a víz mennyiségével lehet játszani, hát igen, ehhez meg kell sütni párat. Végül azért tudtam rajta csavarni is, igaz nem a tepsiben, hanem a levegőben lógatva, mint valami pizzatésztát 🙂

    2017. 01. 20.
  11. Alíz mondta:

    Kedves Kriszta!
    Nekem itthon kenyérsütő gépem van, mindig ezzel készítem magunknak a kenyeret. Ezt szerinted megsüthetem abban is? Ugyanilyen, vagy más arányú hozzávalókkal?

    2017. 01. 22.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések