Szezámos csokoládétorta

Véletlenül született sütemény

Új sütemények receptúrák, állagok gyakran véletlenek folytán jönnek létre. Én is így jártam, csak egy pillanatra hagytam magára a konyhagépet… Tovább Tovább

szezamosgozoltcsokistorta

Ennek a receptnek a nem szénhidrátdiétába illeszthető változata 4 évvel ezelőtt szerepelt már a blogon. Többször is elkészítettem, viszonylag egyszerű recept, stabil eredménnyel. Most szerettem volna kipróbálni cukormentesen is.

Igen ám, de azóta egy ikonikus piros Kitchen Aid személyében szuper konyhai segítőtársam akadt. Meg kell szokni, hogy sokkal erőteljesebben ver mindent, tojáshabnál, tejszínhabnál nem szabad magára hagyni, mert pillanatok alatt végez a munkával.

Most pár pillanatra nem figyeltem oda, és a sima, összekeverős tésztát a túlkevertem, gyakorlatilag egy habos, csokimousse állagú tészta lett belőle. Mivel az összes, erre a célra szánt steviás étcsokim benne volt a masszában, ki nem dobhattam. Aki mer, az nyer alapon megsütöttem. És milyen jól drukkoltam neki, az eredmény egy szuper szaftos, könnyű, szivacsos csokitorta lett. (bár az eredeti változat is majdnem ennyire jó)

Egy szelet szénhidráttartalma: 8 g

 

Hozzávalók

8 szelethez: 12 dkg vaj, 5 dkg szezámmag, 4 tojás, 5 dkg eritrit, 5 dkg kakaópor, 10 dkg 80% feletti étcsokoládé (steviás), 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt/durumliszt
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokon. Vajazzunk ki egy 20-22 cm-s tortaformát és egyenletesen szórjuk meg szezámmaggal. A tortaformát kívülről csomagoljuk alufóliába. Ha kerámiatálban készítjük, nem kell csomagolni!

  2. A vajat a csokoládéval együtt olvasszuk meg vízgőz felett. A tojásokat keverjük habosra az eritrittel (először itt vertem túl, fehéredésig), majd szitáljuk hozzá a tönkölylisztet és a kakaóport.

  3. Keverjük el benne a felolvadt csokoládés vajas keveréket (másodszor pedig itt)

  4. Öntsük a szezámmaggal szórt tortaformába, a formát tegyük vízzel teli tepsibe és süssük a vízfürdőben 45 percet. A közepe még kicsit remegős maradjon, így lesz finom szaftos a kihűlt süti. A kihűlt tortát borítsuk ki a formából.

 
 
 
Megosztom
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések