A sárgaborsó méltatlan módon mellőzött, jó szénhidrátforrásunk. Olcsó alapnyag, magas a fehérjetartalma, ezért laktat, fontos aminosavakat, vitaminokat (pl. folsav) tartalmaz. Ha csak menzás emlékeid vannak róla, ideje kipróbálni újra, más formában! Tovább Tovább

A sárgaborsó szénhidráttartalma nyersen: 53 g/100 g, főzve kb. 10 g/100 g-ra jön ki, mert rengeteg vizet vesz fel.
Rosttartalma mivel hántolt, alacsonyabb, mint a héjas hüvelyeseké. Viszont magas a fehérjetartalma, magnézium, B-vitamin és kálium tartalma. Egyétek gyakran!
A receptben leírt, egy adag főzelék szénhidráttartalma: 33,8 g
Hozzávalók
A hagymát kockázzuk apróra. Olajon dinszteljük, majd adjuk hozzá a curryfűszert és a római köményt. (használhatunk curry-pasztát is)Enyhén pirítsuk át.
Adjuk hozzá a csontok között feldarabolt oldalast. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Fedjük le, főzzük 1 órát a füstölt húst.
Adjuk hozzá a sárgaborsót, a zúzott fokhagymát, reszelt gyömbért. Főzzük puhára a borsót. Időközben pótoljuk a vizet.
Valószínű, nem szükséges sózni a füstölt hús miatt. Ha szükséges, adjunk hozzá még római köményt, curry-fűszert, citromlével/limelével enyhén savanyítsuk.
a recept nagyon jónak tűnik, ki is próbálom hétvégén. csak annyi helyesbítést szeretnék írni, hogy a folsav nem aminósav.
Jogos, a vitaminokat véletlenül kiszerkesztettem a szövegből, javítom, amint gépnél leszek. Köszi, hogy jelezted!
Kedves Kriszta, milyen curry fűszert/pasztát használtál?
Elég sok fajta létezik más-más ízvilággal.
köszi, Vera
Vera!
Bocsánat, valóban. : ) Madras-t használtam ehhez.
Kedves Kriszta!
Szükséges beáztatni a sárgaborsót egy éjszakára?
Köszönöm,
Ági
Ági!
Szerintem nem szükséges, (és a lencsét se), soha nem szoktam áztatni. A csicserit, babot vszont igen. Kriszta