Narancslekvár

Kezeletlen héjú narancsból

Az ünnepi sütés főzés elengedhetetlen alapanyaga a narancs és a narancshéj. Az egészséges életmód fontos részének tartom, hogy a lehető legkevesebb vegyi anyagot vigyük be szervezetünkbe az élelmiszerekkel.
Tovább Tovább

narancs2

Narancsnál és más déli gyümölcsnél ez igen nehéz. A sok utaztatás miatt gombaölőkkel, és egyéb tartósítószerekkel kezelik a citrusok héját, hogy a gyakorta 4-5 hetes utazást kibírják valahogy a félig éretten szüretelt gyümölcsök. Még alapos sikálás után sem tenném jó szívvel a süteménybe a héjat.

narancs1

Egy olasz beszállítónkkal közösen 4 éve hozunk rendszeresen a narancsszezonban éretten szüretelt, kezeletlen héjú narancsot Olaszországból. Hogy a lehető legrövidebb idő teljen el a szüretelés és a fogyasztás között. Legelőször a navel fajtát, amely lekvárnak tökéletes.

narancslekvarstevia

* A képen látható darabos narancslekvár: Hozzávalók: 2 kg narancs, 1 citrom leve, 50 dkg eritrit, 6 db lapzselatin

A narancsokat mostam, negyedeltem, majd vékony csíkokra vágtam. Hozzáadtam 6 dl vizet és az 50 dkg eritritet. Forraltam 1,5 órán át, olykor megkevertem, a végén hozzáfacsartam 1 citrom levét és elkevertem benne a lapzselatinokat. Melegen üvegeztem, dunsztoltam.

Ez a klasszikus angol citrom és narancslekvár csökkentett szénhidráttartalmú változata. Ott a sziruposságot a gyümölcshöz képest 2x-es mennyiségű cukor (!) adja. Ezt itt a zselatinnal oldottam meg.

 

 

Hozzávalók

5 kg kezeletlen héjú narancs, 50 dkg eritrit
  1. A narancs felét hámozzuk, daraboljuk kicsire a narancshúst

  2. A maradék narancsot héjastól langyos vízzel mossuk, így daraboljuk

  3. Nagy lábosban kezdjük el pépesre főzni, főzzük kb. 30-40 percet, adjuk hozzá az eritritet

  4. Forraljuk 15 percet, majd botmixerrel pépesítsük. Forrón töltsük alaposan elmosott kis üvegekbe

  5. Zárjuk le az üvegeket, csomagoljuk őket több réteg újságpapírba és tegyük takarók alá, hogy szép lassan hűljenek ki.

 
 
 
Megosztom
 

4 megjegyzés

  1. Anna mondta:

    Lesz-e jövőre naptár? Olyan szépek voltak. Annyira hiányoznak, hogy még mindig a júniusi a hátterem 😀

    2016. 12. 19.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Anna, igyekszem, nekem is hiányzik, de annyi a munka, tennivaló, hogy soha semmivel nem érem be magam. Mindig ezer leadnivaló tornyosul felettem. De megpróbálom! : )

      2016. 12. 21.
  2. anna mondta:

    szia, szerinted limoncello eritrittel vagy steviaporral működhet? te hogyan / melyikkel csinálnád? anna

    2017. 01. 17.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Anna!
      Ha már alkohol akkor szerintem tök mindegy. : )))
      Ha szigorúan diétás szempontból nézem, az alkoholnak magas a kcal tartalma, nem hasznos tápanyag és baromi rossz hatással van a várcukorszintre. : ))
      Ettől függetlenül mértékkel a normális életünk része, ha könnyíteni szeretnél rajta készítheted bármelyikkel, amelyiknek jobban kedveled az ízét. az alkohol vércukorra gyakorolt hatása ettől még megmarad!

      2017. 01. 18.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések