Marcipántrüffel

Házi marcipánból

Majdnem egy évtizede készítem el házilag a marcipánt az ünnepekre. Kezdetben azért, hogy ne a mandulát csak mutatóban látott, aromás cukrot vegyem aranyárban. Ma pedig már azért is, hogy a cukrot is elhagyjam belőle. Tovább Tovább

lowcarbmarcipantruffel

A mandula még nekem sem annyira édes önmagában, hogy mindenféle édesítés nélkül marcipán legyen belőle. Ebben a recepthez a természetes édesítők mellett (fahéj, narancshéj, narancsvirágvíz) egy kis édesítőszert is használok a mandulához.

Szaloncukornak is formázható természetesen. A blogon a szaloncukor szóra rákeresve számos további receptet találhattok. Bátran szoktam ízesíteni a marcipánt, az egyik kedvencem a citromos-rozmaringos étcsokis volt.

Olaszosként, én a szicíliai marcipán híve vagyok, amely narancsvirágvízzel az igazi!

Egy trüffel szénhidráttartalma: 1 gr

 

Hozzávalók

30 darabhoz: 30 dkg finomra darált, blansírozott mandula, 10 dkg porrá őrölt eritrit, 1 ek. narancsvirágvíz, fél narancs reszelt héja, pár csepp keserű mandula esszencia, csipet fahéj, kakaópor a forgatáshoz
  1. Egy tálban keverjük el a mandulát az édesítőszerrel, cseppentsük hozzá a keserűmandula-esszenciát/aromát, a fahéjat, a narancsvirágvizet, narancshéjat, majd fokozatosan, szinte cseppenként adjunk hozzá vizet, közben dolgozzuk össze a masszát.

  2. A darált mandula olajosságától függ, mennyi vizet vesz fel, ezért óvatosan adagoljuk! Lehet, hogy nem lesz rá szükség, elég a narancsvirágvíz és a narancshéj olajossága!!

  3. A kész masszát pihentessük 20 percet hűtőszekrényben, majd formázzunk belőle gömböket, ezeket forgassuk kakaóporba.

  4. A kész golyókat ne tartsuk hűtőszekrényben, szobahőmérsékleten jó a marcipán állaga, aromája!

 
 
 
Megosztom
 

8 megjegyzés

  1. Kisfaludy Márta mondta:

    Szia, nagyon jól hangzik! Körülbelül mennyi víz kel hozzá? (a narancsvirágvízen kívül) Köszönöm!

    2016. 11. 11.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Márta!
      Nagyon függ a mandulától, az mikor lett darálva, hogy volt tárolva! Volt már olyan, amelyhez nem kellett víz, de olyan is, hogy egy kevés szőlőmagolajjal (mert az teljesen semleges) kellett kicsit visszazsírosítanom a mandulát és úgy még vett fel kevés vizet is.
      Keverd össze először az ízesítőkkel, majd ha nem áll össze, cseppenként vizet adj hozzá!

      2016. 11. 11.
  2. Nora mondta:

    Kriszta!
    Hol szerzed be a finomra darált, blansírozott mandulát? Annyi helyen keresem, de nem találok normálisat!
    Köszi!

    2016. 11. 14.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Nora! Én daráltam. Régebben a lidlben volt szép, fehér, most már elég vegyes, van, hogy sok benne a héj, van, hogy fehér. Ott néha ki lehet fogni. Amit Te darálsz frissen annak az olajtartalma is jó magas, nem száraz.

      2016. 11. 15.
  3. Piroska mondta:

    Imádom a marcipános dolgokat! A marcipántól jobban, csak a csokit szeretem! Szerintem jól kiegészítik egymást. Találtam egy szupi videót arról, hogyan is készülnek a finom kézműves csokoládék! Aki az édességet szereti rossz ember nem lehet! 😉 https://www.youtube.com/watch?v=s4ePqYQRPw8
    Piroska

    2016. 11. 21.
  4. Vrábel Kriszta mondta:

    Piroska! Köszi a videót! A jó étcsokiról szerencsére ne kell lemondani, módjával, ritkán fogyasztható, és van steviás változat is már.

    2016. 11. 22.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Zsuzsi!
      Gondolom, már nem aktuális a kérdés ha elkészült, már meg is ettétek. Nincs benne romlandó (tejes dolog), sokáig eltartható

      2017. 01. 03.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések