Sütőtökkrém

Csili, lime, sok-sok fűszer

Az ősz egyik legjobb (ha nem a legjobb, bár nálam a cékla is erős versenyző) alapanyaga a sütőtök. Előételtől kezdve, leveseken át, tésztákat, rizottókat, húsos vagy vega főételeket, vagy akár desszerteket is készíthetünk belőle. 15+1 tökös receptet tökös gyűjtöttem össze. Tovább Tovább

sutotokhummusz

Két alapvető ízesítést szeretek hozzá használni: “olaszosan” zsályával, esetleg rozmaringgal és “keletiesen” csilivel, fahéjjal, limemal. Szerintem ez a két vonal hozza ki legjobban az ízét. (és akkor a natúr, sütőben sült változatról nem is beszéltünk)

Ezt a fő receptet reggeli és vacsorakrémnek ajánlom, de akár egy finom kacsasült mellé  köret is lehet (pl. krumplipüré helyett.) Egyszerre csíp, édeskés, savanyú, fűszeres, a legjobb ilyenkor. Főleg, mert a sütőtök C vitamin tartalma magas, plusz  az ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható: magas a kálium, foszfor, vas és réz tartalma is.

A sütőtök maga jó a megfázásos tünetek enyhítésére (pl. egy jó kis sütőtökital formájában), a nyálkahártya gyulladásos tüneteire is hatásos kezelési módszer.
Magas kálium tartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása van, fogyasztásával pedig csökkenthető az érelmeszesedés és állítólag még az égési sérülések is hatékonyan gyógyíthatók a sütőtök segítségével.

Magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, ami immunrendszer erősítő

Szóval, egyétek és egyétek. Ez a recept az októberi Nők Lapja Konyhában jelent meg, 9 másik tökös receptemmel együtt. A blogról pedig válogattam néhány korábbi receptet is.

Gyümölcsös tökleves

Póréhagymás sütőtökleves

Gyömbéres sütőtökleves

Narancsos sütőtökleves zsályával-mentával

Almás korianderes sütőtökleves

Grillezett sütőtökaláta lencsével

 Sütőtökös-póréhagymás penne

Sütőtökös cannelonni

Póréhagymás sütőtöktorta

Sütőtökös gnocchi zsályavajjal

Sütőtök csirkecombbal sütve

Szalonnás sütőtöktorta

Grillezett, marinált sütőtök

Rántott sütőtök

A receptben leírt mennyiség 2 adaghoz elég, így egy adag szénhidráttartalma: 23 gr

 

Hozzávalók

40 dkg sütőtök, 4 evőkanál natúr joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál őrölt római kömény, 1 csapott tk. csilikrém, 1 tk. curry-fűszerkeverék, frissen őrölt bors, 2 ek. pirított szezámolaj, limelé
  1. A tököt mossuk, daraboljuk, majd hosszában vágjuk ketté. Tegyük a sütőbe 220 fokon sülni 30 -35 percet, míg megpuhul, enyhén megpirul.

  2. A sült tökhúst villával szedjük ki a héjból, tegyük tálba, adjuk hozzá a joghurtot a szezámolajat, a zúzott fokhagymákat.

  3. Pürésítsük krémesre. Ízesítsük a fahéjjal, csilivel, curry-fűszerrel, római köménnyel és pár csepp citromlével. Tk. lepénykenyeret kínáljunk mellé mártogatósnak.

 
 
 
Megosztom
 

4 megjegyzés

  1. Zsuzsi mondta:

    Hű mennyi jó recept! És egytől egyig sós. 🙂 Édes, tökös projektben nem gondolkodol? Meg van már a receptverseny eredménye, Én is küldtem receptet. 🙂

    2016. 10. 08.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Zsuzsi, csak sósakat válogattam most ide, ha oldalt a keresőbe beírod, hogy sütőtök, ad ki édes recepteket is.
      Az eredményt a facebookra írtam ki pénteken: A Kyocera receptverseny eredményét ezennel ünnepélyesen kihirdetem, a beérkezett receptek közül……
      3. helyezést Szemerédi Pintér Judit
      2. helyezést Putóczki Gáborné
      1. helyezést Horváth Alexandra érte el….
      Továbbiak

      2016. 10. 10.
  2. Jutka mondta:

    Szia Kriszta.
    Nàlunk az aktuàlis kedvenc a sütőtök “spagetti” harissza kesudiò màrtàssal,gránàtalmàval meghintve.Szuperegyszerű ès szuperegèszsèges.

    2016. 10. 11.
  3. Vrábel Kriszta mondta:

    Jutka, mármint a tök van vékony csíkokra vágva? Hű, de jól hangzik, kipróbálom! Csak cukkiniből csináltam ilyet eddig.
    Ezzel a recepttel miért nem neveztél a receptversenyre??? : )

    2016. 10. 12.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések