Tökölődjünk kicsit!

Mert tök hasznos

Tökfőzelék, töltött tök, rántott patisszon. Ezt mindenki ismeri, de curryt készítettetek már a szezon legjobb zöldségeiből? Tovább Tovább

curryspatiszon

A tökfélék: tök, cukkini, patisszon, uborka a nyár legjobb alapanyagai, használjuk őket sokat! A főzőtök (és rokonai) rostban gazdag, csekély a kalória és a szénhidráttartalma. Nyersen fogyasztva, szerves nátrium tartalmának köszönhetően szabályozza a vércukorszintet.

Soha ne főzd így többet a tökfőzeléket!

Válasszuk belőlük a zsenge példányokat és  készítsük el őket egészségesen! Ne úgy, ahogy anyukánktól tanultuk a tökfőzeléket: azaz jól besózva, majd jól kinyomkodva, liszttel besűrítve, majd tejjel visszahígítva. Nonszensz. Gondoljunk bele, a zöldség legértékesebb részét, a levét facsarjuk így a mosogatóba (igaz ez az uborkára is), majd liszttel sűrítünk, amit utána visszahígítunk. : ) Majd ugyanezt megcsináljuk ecet-cukor vonalon is. Jól beédesítjük, majd visszasavanyítjuk.

Én így készítem: a reszelt tököt olívaolajon enyhén dinsztelem, pár pillanat kell csak neki, hogy megpuhuljon, kicsit sózom, majd tejföllel elkeverem, sok kaporral megszórom. Esetleg egy csepp fehérborecetet teszek bele. Nincs liszt, cukor, csak a tök. Cukkiniből, patisszonból ugyanígy készítek főzeléket.

Most egy igazi különlegesség készült a tökből, tökös curry. Könnyű, nyári fogás, amely komplett ebéd lehet rizzsel együtt, vagy önmaga lehet a körete egy szelet húsnak, halnak.

Egy adag szénhidráttartalma: 51 gr a körettel együtt (rizs nélkül a curry: 12,5 gr)

 

Hozzávalók

80 dkg tök/patiszon (pucolt mennyiség), 1 fej vöröshagyma, olívaolaj, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál madras curry-fűszerkeverék, 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér, 2 dl zöldséglé, 2 dl kókusztej, 1-1 teáskanál csilikrém és őrölt római kömény, 1 lime leve, tengeri só, 20 dkg basmati rizs
  1. A tököt/patisszont vékonyan hámozzuk, vágjuk ketté, a magokat távolítsuk el, nagyobb kockákra vágjuk a zöldséget.

  2. A finomra kockázott vöröshagymát olívaolajon dinszteljük puhára, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a curryfűszert, a gyömbért és a római köményt. Pirítsuk össze.

  3. Adjuk hozzá a tököt/patisszont, 2-3 percet párolva süssük, majd öntsük fel a levessel és a kókusztejjel, keverjük el. Fedő nélkül, forralva főzzük 15 perc alatt készre.

  4. Sózzuk, csilikrémmel és lime-lével ízesítsük. Tálaljuk sós vízben főtt basmati rizzsel.

 
 
 
Megosztom
 

14 megjegyzés

  1. angela mondta:

    Szia Kriszta, kapunk naptárat 🙂 Nagyon hiányzik 🙂 Köszönöm, Angéla

    2016. 07. 11.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Angéla, lesz-lesz, csak nagyon nyaralunk (közben dolgozom) : )

      2016. 07. 12.
  2. Betty mondta:

    Szia Kriszta! Kipróbáltam, fantasztikus, szerelem!
    Köszi

    2016. 07. 26.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Betty, örülök, hogy ízlett, a curry mindenhogy finom! : )

      2016. 07. 30.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Rajta vagyok, de épp most is dolgozom : (

      2016. 08. 06.
  3. AndiM mondta:

    Cukkinival keszitettem el es isteni lett ☺!

    2016. 08. 04.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      : )) Örülök! Kipróbálom én is cukkinivel, ilyenkor nyáron mindig van itthon.

      2016. 08. 06.
  4. Zsófi mondta:

    Milyen csilikremet használsz? Esetleg mivel tudom helyettesíteni? Koszi 🙂

    2016. 08. 21.
  5. Lívia mondta:

    Kedves Kriszta!

    Nagyon örültem, amikor azt olvastam, hogy nem facsarod ki a töknek a levét. Én már több mint ötven éve sütök-főzök, de soha nem tettem. Miért is tennénk, hogy azután pótoljuk más lével? Butaság lenne. Az értékes saját levére van szükség minden zöldség esetében. De azt írtad, hogy igaz ez az uborkára is. Attól függ, hogy milyen formában készíted – szerintem. De kérlek, hogy írd le, hogy pl. ha uborkasalátát készítesz és besózod, hogy kissé összeessen, akkor azzal mit csinálsz?

    2016. 08. 25.
  6. Vrábel Kriszta mondta:

    Kedves Lívia!

    Az uborkát a tzatzikihez szoktam kifacsarni egyedül, majd olívaolajat adok hozzá, utána a sűrű joghurtot. Ha ecetesen készítem az uborkát nem facsarom, azt szeretem, ha roppanós, harapható a zöldség.

    2016. 08. 29.
  7. Orsi mondta:

    Hát ez valami isteni!!!

    Szeptemberi naptár várható?

    2016. 09. 06.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Szia Orsi!

      Örülök, hogy sikeres lett a recept! A naptárt októbertől ígérem, OK? Nagyon sűrűn indult a tanév, ki sem látszom a munkából, ez ilyenkor azt jelenti, hogy minden (de tényleg) percem be van konkrétan osztva.

      2016. 09. 07.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések