Slow food, slow carb

Valódi ételek, lassan felszívódó szénhidrátok

Mindaz, amit az egészséges étkezésről gondolunk, legjobban talán a „Slow food, slow carb” mondattal foglalható össze. Azaz együnk valódi, nem iparilag feldolgozott élelmiszereket és lassú felszívódású szénhidrátokat. Ez nem egy szigorú diéta, hanem egy életen át tartható egészséges, változatos és gazdag étrend, amely mindenkinek ajánlott. Tovább Tovább

csicseriscsirke

Vércukorszintről szóló cikksorozatunkból (alapok, glikémiás index) kiderült, a szénhidrátok minőségükben különböznek, így eltérő mértékben hatnak szervezetünk működésére, azon belül is a vércukorszintünk változására, amelynek ingadozása többek között az étvágyunkra is hatással van.

A szénhidrát, amely lassabban szívódik fel, lassabban és kisebb mértékben emeli a vércukor szintet. Így elkerülhető a nagyméretű vércukorszint ingadozás, amely elsősorban felelős a hirtelen ránk törő farkaséhségért. Stabil vércukorszint mellett tovább tart a jóllakottságérzet, nem hirtelen tör ránk az éhség, így okosabb döntéseket hozhatunk étkezésünket illetőleg, mintha a hirtelen leeső vércukorszintünk, „a most azonnal ennem kell valamit, különben éhen halok” érzés által vezérelve az első utunkba kerülő magas cukor és kalóriatartalmú, ám hasznos tápanyagban szegény élelmiszert megesszük gyorsan.

Nézzünk pár példát a teljesség igénye nélkül az lassú felszívódású szénhidrátot tartalmazó alapanyagokra amelyek napi étkezésünk alapjai legyenek:

  • teljes kiőrlésű-, tönköly, rozs, Graham lisztből készült kenyér, zsemle:

kitűnő választás reggelire, tízóraira, uzsonnára. A szénhidráttartalma átlagosan kb. a fele a súlyának, tehát pl. egy 40 g-os (4 dkg) szelet kenyér 20 g szénhidrátot tartalmaz.

 

  • teljes kiőrlésű- és durum tészta, lehetőleg al dente, tehát nem túl puhára főzve, mert a puhára főzés könnyíti, azaz gyorsítja a felszívódást. Ajánlott ebédre, húsos, zöldséges, paradicsomos szósszal, feltéttel. 60 g száraz tészta kifőzve kb. 40-45 g szénhidrátot tartalmaz. De ha nem szeretnénk így méricskélni főzés előtt, akkor legalább annyit tudjunk, hogy egy zacskó, 250 g-os tészta nagyjából 4 adagnak felel meg, az 500 g-os nyolcnak. Ebből az következik, hogy a 160 grammos diéta ebédjébe (amely 50 g CH-t engedélyez), csak egy fél adag olaszos pasta fér el, felezzük meg a jó nagy adag spaghetti al pomodorót.

 

  • barnarizs, basmati rizs a rosttartalomnak köszönhetően viszonylag lassan emeli a vércukorszintet. A tésztához hasonlóan, szárazon kb. 60 g felel meg egy adagnak, ami kb 40-45 g szénhidrátot tartalmaz. Keverhetjük vadrizzsel, amely szintén lassan szívódik fel, illetve alacsony szénhidráttartalmú és szintén lassan felszívódó zöldségekkel „növelhetjük” a köret mennyiségét.

 

  • bulgur vagy török rizs köretként a rizshez hasonló adagban használható fel, vagy kisebb mennyiségben salátákba. Szénhidáttartalma a rizséhez hasonló. A tésztához, rizshez hasonlóan ezt se főzzük agyon.

 

  • kuszkusz, durumbúza darából készül, felhasználása a bulgurhoz hasonlatos pl. salátákban, köretként, viszont kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, mint azonos mennyiségű bulgur vagy rizs. Pár perc főzés után vagy akár csak forró vízzel leöntve, lefedve, állni hagyva már fogyasztható is.

 

  • szárazhüvelyesek (lencse, csicseriborsó*, sárgaborsó, szárazbab) glikémiás indexük alacsony, viszont a gabonafélékhez képest jóval több fehérjét tartalmaznak és igen jól laktatnak. Lencséből az apró szemű hegyi lencse és a beluga lencse szénhidráttartalma a legalacsonyabb, fehérje tartalma a legmagasabb. A lencse, bab, csicseriborsó saláták, köretek, és kenyérre kenhető krémek remek alapja. Variáljuk gazdagon zöldségekkel!

 

Természetesen a felsorolást még sokáig lehetne folytatni.

Merjünk kipróbálni új alapanyagokat, új ízeket, még ha ezek (egyelőre) nem is alapélelmiszerek hazánk gasztronómiai kultúrájában. Manapság mindezek könnyen beszerezhetőek akár a sarki fűszeresnél, bioboltokban, akár a nagy bevásárlóközpontokban.

* Sült csirkecomb csicseriborsó salátával. Egy adag szénhidráttartalma: 25 gr

 

Hozzávalók

50 dkg csirke felsőcomb, 20 dkg csicseriborsó (főtt, konzerv) (38 gr), 15 dkg kígyóuborka (3 gr), 10 dkg koktélparadicsom (4 gr), 5 dkg TV paprika (3 gr), 1 szál újhagyma (2 gr), 1 gerezd fokhagyma, ¼ citrom leve, 1 tk. őrölt római kömény, kis csokor petrezselyem, só, frissen őrölt bors, olívaolaj
  1. A csirkét mossuk, pucoljuk, töröljük szárazra. Sózzuk, borsozzuk körbe. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg finoman olívaolajjal. Fóliával fedjük, 200 fokos sütőbe tegyük be sülni 1 órára.

  2. A csicseriborsót mossuk át, csepegtessük le.

  3. Tegyük tálba, adjuk hozzá a citrom levét, 2-3 ek. olívaolajat. Fűszerezzük római köménnyel, kevés tengeri sóval, frissen őrölt borssal. Keverjük hozzá a zúzott fokhagymát, majd a darabolt zöldségeket.

  4. A csirkéről 1 óra elteltével vegyük le a fóliát, növeljük a hőfokot 230 fokra, pirítsuk meg a bőrét.

 
 
 
Megosztom
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések