Étel-allergiák, intoleranciák

Divat vagy veszélyes állapot?

Manapság egyre több ember szenved valamilyen étel-intoleranciában, vagy allergiában. Mivel a két fogalmat sokszor keverjük, tegyük tisztába a különbségeket! Tovább Tovább

Mit jelent az étel-allergia?

Sokan még mindig “úri hóbort”-nak tartják, de komolyan kell vennünk, mert veszélyes is lehet.

Vajon régen csak nem lettünk kivizsgálva, vagy annyira megváltozott környezetünk és szervezetünk, hogy immunrendszerünk sokkal érzékenyebben reagál?

Szervezetünk immunrendszere az adott ételben jelenlévő fehérje-komponenst összetéveszti valamilyen veszélyes ágenssel, amelynek eredményeképp kémiai vegyületek szabadulnak fel, legfőképp hisztamin, hogy legyőzzék a fehérjét, amely egy allergiás reakciósorozatot indít be.

Jellegzetes tünetei széles skálán mozognak, az egészen enyhétől az egészen komolyakig, mint pl. az ajkak megdagadása, a szemkörnyék megduzzadása, viszektő száj, torok, fülek, szemek, piros foltok a bőrön, hányinger, hányás, ekcéma, hasmenés, orrfolyás, köhögés, krákogás, fejfájás, vagy legrosszabb esetben az anafilaxia.

Az anafilaxia életveszélyes állapot, mely általában perceken belül, de legkésőbb egy órával az étel elfogyasztását követően alakul ki. Főbb tünetei a gégeduzzanat (ödéma), légszomj, hirtelen vérnyomás-és pulzus emelkedés, megsemmisülés érzés.

A világ ma már odafigyel az ételallergiára és annak veszélyeire és már sokkal könnyebb úgy táplálkoznunk, hogy kikerüljük az adott allergént.

 

 Mi az étel intolerancia?

Ebben az esetben az immunrendszer nem vesz részt a folyamatban, problémáink az emésztéssel kapcsolatosak. Jellegzetesen lassabban alakul ki, sokáig fogyasztjuk úgy az adott ételt, hogy semmilyen problémát nem okoz. Pár tünete teljesen hasonló az étel allergiához, gyakran vált ki irritábilis bél szindrómához (IBS) hasonlító tüneteket is, mint gyomorgörcs, hasi fájdalmak, székrekedés vagy épp hasmenés, puffadás, erős szélképződés.

Soha nem életveszélyes.

 

Tehéntej allergia vagy laktóz intolerancia?

A tehéntej allergia tulajdonképp a tejfehérjére, a kazeinre alakul ki.

Elég ritka és a gyerekek 5 éves koruk körül ki is növik.

A tej ivása után perceken belül alakul ki, tünetei megegyeznek az allergiánál  fentebb felsoroltakkal.

Igazi laktóz intolerancia akkor alakul ki, ha szervezetünknek nincs elég laktáz enzimje, ami a tejcukrot, a laktózt lebontja. Emiatt a tej emésztetlenül továbbhalad a vastagbélbe és ott baktériumok által erjed, zsírsavak és gázok képződnek, melyek kellemetlen tüneteket okoznak. Leggyakoribb 20 és 40 éves kor között. Azokban az országokban gyakoribb, ahol a tej nem tartozik hozzá a mindennapi felnőtt étrendhez, például Kínában a legtöbb ember laktóz intoleráns.

Leggyakoribb tünetei a hányinger, hányás, hasmenés, puffadás, gyomorfájdalom, erős szélképződés, hangos gyomor-és bélkorgás.

Ha azt gyanítjuk, hogy laktóz intoleranciánk van, egy egyszerű vér-vagy hidrogén kilégzéses teszttel meg tudjuk vizsgáltatni magunkat. Mielőtt orvoshoz fordulunk, célszerű étkezési naplót vezetni tej és tejtermék fogyasztást követő tüneteinkről.

Ha kiderül betegségünk és meg kell szüntetnünk, vagy korlátoznunk kell tejtermék fogyasztásunkat, szervezetünk kálcium igényét máshonnan kell kielégíteni. Például: apróhalak, szardínia, konzervhal (ha megesszük a szálkákat is), zöldlevelű zöldségek, okra, szója termékek, mandulatej, diófélék, mák, tahini, szárított gyümölcsök, mint pl. a sárgabarack fogyasztásával.

 

Tojásallergia

Ki kell emelnünk annak a fontosságát, hogy egy éves kor alatt ne adjunk tojást gyermekünknek, csak addigra lesz olyan érett a a babák immunrendszere, hogy ne rosszul reagáljon erre a fontos tápanyagra. Szerencsére 5 éves korra azok a gyermekek is általában kinövik a tojás allergiát, akiknél kialalkul.

Általában azonnal és enyhén jelentkeznek az első tünetek. Gyanús lehet, ha gyermekünk eleve visszautasítja a tojást és ha mégis kap, száj körüli pirosság, hányás, pocakfájdalom és hasmenés jelentkezik. Gyakori még a makacs bőr ekcéma. Anafilaxiás reakció nagyon ritkán alakul ki. Általában iskolás korra oldódik meg a probléma.

Ahhoz, hogy teljesen megoldjuk a problémát és lehetőség szerint később fogyaszthasson tojást az allergiás egyén, 1-2 évig teljesen ki kell iktatnunk étrendjéből a tojás minden létező formáját. Azután orvosi felügyelet mellett egészen kis mennyiségű, tésztába belesütött tojással (pl. keksz, süti) meg lehet próbálkozni a visszavezetésre. Ha ez zökkenőmentes, jöhet a kemény tojás és így tovább…

Kiemelt fontosságú ismernünk az összes ételt, amelyben valószínűleg előfordul a tojás, illetve megnézni az összes ételcímkét. Az EU-ban kötelező már mindent összetevőt és allergént feltüntetni a címkéken.

 

Búza intolerancia

Nagyon ritka az igazi búzaallergia, az intolerancia sokkal gyakoribb.

A tünetek nagyon lassan fejlődnek ki és akár évekbe telhet, mire olyan mértékben zavaróak, hogy az ember gyanakodni kezd.

Általánosságban rossz közérzet, és állandó fáradtság, zihálás és köhögés, gyomorgörcsök és puffadás, sokszor irritábilis bél szindrómának diagnosztizálják, vagy más egyéb komoly gyomor és bélbetegségnek.

Ilyenkor az orvos első körben a coeliákiát (lásd alább) kell, hogy kizárja.

Ezután csak kizárásos alapon lehet megállapítani, hogy valóban a búzáról van-e szó, táplálozásunk megfigyelésével, naplóírással, a gyanús ételek elhagyásával majd visszaadásával.

Ha valóban a búza a bűnös, a B vitaminok pótlására kell jobban odafigyelnünk.

 

Glutén intolerancia és glutén érzékenység (coeliákia)

A glutén egy fehérje, mely jelen van a búzában, árpában és a rozsban.

A coeliákia autoimmun betegség, az ártalmatlan glutént összetéveszti egy veszélyes ágenssel, mint pl. egy virus, antigénnek érzékeli, megpróbálja tönkretenni és így immunreakciót gerjeszt, ami tönkreteszi a vékonybél nyálkahártyáját.

Bár e betegség nem gyógyítható, nagyon jól lehet kezelni a glutén teljes kizárásával. 1% körül van a gyakorisága, de csak 10-15%-ot diagnosztizálnak.

A tünetei sokfélék lehetnek, puffadás, gyomorgörcs-és fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés vagy székrekedés, erős szelek, fejfájás és bőrelváltozások.

A károsodott bélfal nehezebben szív fel fontos tápanyagokat.

Bármely életkorban manifesztálódhatnak a tünetek.

Ha glutén intoleranciára van gyanúnk, vérvételre van szükség és esetleg bél biopsziára (mintavétel).

Ha kiderül, hogy valóban ez a betegségünk, egy életen át gluténmentesen kell étkeznünk, de a jó hír, hogy így teljesen tünetmentesek leszünk és a beleink is regenerálódnak.

A glutén fő forrásai a kenyerek, tészták, sütik, kekszek, édességek, és minden olyan étel, amibe lisztet kevernek, pl. a szószok is.

Szerencsére ma már minden élelmiszer csomagolásán feltüntetik a glutén tartalmat is.

 

Manapság divat a gluténmentes étkezés, mint fogyókúra

A gluténmentes étrend nem jelenti automatikusan azt, hogy fogyni is fogunk!

Mindössze arról van szó, hogy aki bármilyen tudatosságot visz étkezésébe és elhagyja, ill. csökkenti bizonyos tápanyagok bevitelét (jelen esetben egyszerű szénhidrátot), nagyobb eséllyel ad le kilókat is.

Ha megszokott ételeinket cseréljük le gluténmentes verzióra, még akár hízás is előfordulhat!

Egyszóval, egészséges és gluténallergiában nem szenvedő egyénnek feleslegesnek tartjuk a gluténmentes étkezést.

Babáknál a glutén bevezetése kiemelten fontos, pontosan a fehérjével való “megismerkedés” miatt, ezt a legideálisabb kis mennyiséggel, még az aktív szoptatás alatt elkezdeni, a baba 6 hónapos kora körül.

 

Más gyakori allergiák

Dióallergiák közül a leggyakoribb a földimogyoró allergia.

Ha egy babának már van valamilyen ételallergiája, nagyobb eséllyel lesz diófélékre is a későbbiekben.

Gyakori a halakra, a tenger gyümölcseire, a szójára, szezámmagra és élesztőre való allergiák.

Gyümölcsök közül gyakori az eper, a bogyós gyümölcs allergia.

Étkezési napló

Ha azt feltételezzük, hogy valamilyen étel intoleranciánk, vagy étel allergiánk van, vezessünk étkezési naplót, írjunk bele 2 hétig minden elfogyasztott ételt és italt. Ha lehetséges, próbáljunk nem túl sok összetevőt tartalmazó ételeket fogyasztani, mert úgy nehezebb lesz kitalálni, melyik komponens a “bűnös”. Írjuk le az összetevőket és a fogyasztott mennyiségeket is.

Jegyezzük le jelentkező tüneteinket is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
Megosztom
 

2 megjegyzés

  1. Kriszta mondta:

    Koszonom ezt a cikket! Most sajnos nagyon idoszeru nekem es sikerult is helyrepakolni a fejemben a fogalmakat. Mire mennem kell az orvoshoz, mar konkret naploval es problema meghatarozassal tudok menni!

    2016. 06. 22.
  2. Vrábel Kriszta mondta:

    A napló Neked is és az orvosnak is fontos. Mindig azt hangsúlyozom, figyeljünk magunkra, ismerjük meg, mire hogyan reagál a szervezetünk. Erre a naplózás a legjobb mód, utána pedig “észrevétlenül” fogod már venni a tested jelzéseit.
    De sztem ehhez az kell, hogy kitisztuljon a rengeteg adalékanyagos kaja és mértéktelen cukor után. Bocsánat, ez talán nem túl szakmai megközelítés. De én nem is arra vagyok, hanem, hogy a tapasztalataimat osszam meg. : ) Amúgy abszolút távol áll tőlem mindenféle ezotéria és tsai… de abban hiszek, azaz tapasztalom, hogy a szervezetünk jelezne, de elhallgattatjuk a feldolgozott kajákkal.

    2016. 06. 22.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések