Számolj le a cukorral!

Mielőtt a cukor fog elbánni Veled.

Heti 4 kg cukor egy családnak. Statisztikai adatok alapján hetente, majdnem 1 kg cukrot fogyasztunk fejenként. Hihetetlen, ugye? Egy négytagú család háziasszonya nem visz haza hetente 4 kg kristálycukrot! Sajnos igen, de nem tud róla, vagy nem akar róla tudomást venni.
Tovább Tovább

shutterstock_380786995A hozzáadott cukor ott van szinte minden feldolgozott élelmiszerben a kenyerekben, a felvágottakban, a kész szószokban, öntetekben, zacskós levesekben, zsírszegény tejtermékekben, az egészségesnek vélt müzlikben, pelyhekben, konzervekben, a víz helyett, óriás mennyiségben fogyasztott üdítőitalokban, rágcsákban. Ezek csak azok az élelmiszercsoportok, amelyeket úgy eszünk meg, hogy tudomást sem veszünk arról, most cukrot is viszünk be a szervezetünkbe. Így esszük meg a heti majd 1 kiló kb. 75%-át. A maradékot kanalazzuk be ténylegesen kristálycukor formájában. Kennénk bátran a nutellát a gyerek kenyerére, ha látnánk, mennyi cukor van valójában benne?

A rejtett, tehát nem is létező cukor mellé, jönnek még a „tudatos” cukros falatok, a feldolgozott édesipari termékek, pudingok, krémek, töltött croissantok, csigák, és a házi sütemények. Kis önjutalmazások, édességek, csokikák, rudikák, cukros tea, cukros kávé. Cukor a borsófőzelékbe.

Ha belegondolunk, 1 liter szénsavas üdítőben akár 10 dkg cukor található (*pl. Fanta a gyártói adat szerint 100 ml 9,6 gr cukrot tartalmaz), ugye, már nem is hihetetlen, hogy a rejtett cukrokkal könnyen összejöhet az a heti 1 kg.

Csodálkozunk még azon, miért hízunk csak egyre?

A cukor fogyasztása az 1800-as évektől lett általános, de csak kevesek kiváltsága, majd az elmúlt évtizedekben az egekbe szökött, a sokszorosan feldolgozott, silány alapanyagokból készített élelmiszereknek köszönhetően jutottunk el az évi 50 kg/fő-ig. 100 éve ez az adat 2 kg volt!

Szervezetünknek ahhoz, hogy energiát nyerjen nincs szüksége hozzáadott cukorra. Egészséges működésünkhöz a teljes értékű alapanyagokból elegendő tápanyagot vehetnénk fel. Ehhez képest rohamosan nő a cukorfogyasztás a feldolgozott élelmiszereknek köszönhetően. Legyen az a címkén cukorként, szaharózként, maltózként, dextrózként, glükóz-fruktóz szirupként, kukoricaszirupként, keményítőszirupként, invertcukorként, melaszként stb. feltűntetve.

Mit együnk cukor helyett?

A cukor kiváltása talán még nehezebb feladatot ad az egészséges életmódot követőknek, mint a finomított búzaliszt pótlása. Természetesen könnyű megoldás mesterséges és természetes édesítőszerekre lecserélni a kristálycukrot, de ezek fogyasztásának hosszú távú hatásai nem ismertek. Én csak ritkán és fenntartásokkal használom őket. Az életmódváltással az a célom, hogy megszabaduljak a rossz beidegződésektől, szervezetemet leszoktassam a túlzott édes ízről. Megtanuljam, mit jelent az, hogy természetesen édes.

A finomított cukorról leszokni nem könnyű, tapasztalatból mondom, de nem lehetetlen feladat! Néhány segítség, amely sikerre vezethet:

 

  1. Soha nem legyél éhes! Éhesen könnyebben hozunk rossz döntéseket az étkezésünket illetőleg. Sokkal többet is eszünk így a szükségesnél. Ne várd meg, hogy éhes legyél, 3 óránként, kiegyensúlyozottan étkezz, vércukrot állandó szinten tartva.
  2. Ha éhesnek érezzük magunkat, elsőként ne rágcsálnivaló után nyúljunk. „gyorsan bekapok valamit”, hanem igyunk. (vizet, teát). A szomjúságérzetet gyakran éhségérzetként közvetíti az agyunk!
  3. Vegyük észre, mikor kívánja csak a lelkünk az édeset! A testmozgás fokozatosan ugyanolyan örömforrássá tud válni, mint az édességevés!
  4. Kezdeti, hirtelen fellépő cukoréhségünket egy pohár tejjel próbáljuk orvosolni, ne 5 szem keksszel
  5. Farsangkor együnk fánkot, nyáron fagylaltot, karácsonykor bejglit. A totális tiltás nem működik. A mennyiségre azonban nagyon figyeljünk oda! Egy fánk is elég illetve egy gombóc fagylalt is. Ritkán! Köztes étkezés helyett fogyasszuk, utána pedig figyeljünk arra, hogy rostban nagyon gazdag, fehérjében bőséges legyen a főétkezés.
  6. Minimalizáld a készen kapható, feldolgozott termékek fogyasztását. Olyan termékben is lehet cukor, amelyről álmodban nem gondoltad volna.
  7. Használj fahéjat a joghurt és a zabkása ízesítésére. Cukor nélkül is édes érzetet párosít mellé az agyunk.
  8. Ahol csak lehet, csökkentsd a felhasznált cukor mennyiséget. Már az is jó lépés, ha kevesebb cukor kerül a kávéba, teába, süteményekbe.
  9. Kezdetben térj át (csökkentett mennyiségben) édesítőszerre, de fokozatosan ennek a használatát is minimalizáld, érezd meg az alapanyagok természetes édes ízét! A feldolgozott élelmiszereket sokszorosan túlédesítettek. Rabjai vagyunk ennek a maximális cukor íznek, ettől az addikciótól, amely hasonló a kábítószerfüggéshez, kell megszabadulni.

 

 
 
 
 
Megosztom
 

17 megjegyzés

  1. Hapci mondta:

    Sajnos az egészséges(ebb) étkezés egyre kevesebbek kiváltsága lesz, nyílik az árolló a gyümölcsök és a cukor/glükózszirup között. Gyakran az ún. gourmet termékek is borzalmasan édesek, most kaptunk valami elit finn áfonyalekvárt, amiben “mindössze” 30% a cukor, ez is majdnem ehetetlen. Újabban azt is látom, hogy vegyesen használnak cukrot és glükkózszirupot egyes termékekben, ez gondolom, a címkét (hevenyészve) tanulmányozók kicselezésére van, hogy ne a cukor kerüljön az első helyre az összetevők felsorolásában.
    A nutellában van 13% mogyoró, pár napja néztem valami kisebb cégtől származó, háromszoros árú mogyorókrémet, abban volt 16. 🙂 És persze, létezik olyan, aminek a fele mogyoró, ebből kb. egy kanálnyi kerül annyiba, mint egy nagy kübli nutella. Persze, csinálhatunk is otthon, de ez se lesz meg annyiért, mint amennyiért a szar kapható.
    A cukrászdák sokat tehetnének a közízlés javításáért, de inkább csak rontják azt. Egyszer beszélgettem a Szamos főnökével és mondtam neki, hogy rettenetesen édesek a süteményeik – ő azt mondta, hogy a sütemény legyen édes. Az alacsonyabb minőségi kategóriában még többet használnak, a szokásos “minőségi” összetevők (műtejszín, pálmazsír, krémalap) mellett. Normális mértékben édes fagylaltot is szinte csak csúcséttermekben lehet enni, így aztán szegény szegények azt se tudják, miről beszélsz…

    2016. 05. 03.
  2. Kriszta mondta:

    Szia! : )))
    De rég jártál erre!
    A közízlés javulásáért csak a fogyasztó tehet. Azt látom, hogy mindenben kezd nőni a cukor, a fogyasztó egyre jobban kívánja a sokszorosan édes ízt, egyre jobban rászokik. Ma már a sós chips is cukrozva van (lásd limos, baconos, BBQ mindenféle kutyafenéket)Igényeit pedig egyre jobban kiszolgálják.
    MInap a Tom Yumban ebédeltünk, én vizet ittam, férjem pohár sört, rajtunk kívül egy thai fickó ivott még sört. Legalább 20 irodista jött még be ebédelni, kivétel nélkül mind nesteát ivott az ebédhez. Amíg magunk nem változunk, az élelmiszeripar nem fog változni.

    2016. 05. 03.
  3. Hapci mondta:

    Nincs hová menekülni a cukor elől… aztán tesznek a cuccokba citromsavat (aka savanyúságszabályozó anyag), aminek az egyetlen valós funkciója, hogy valamelyest eltompítja a talán már átlag fogyasztónak is elviselhetetlen édességet.
    Az meg a vég, amikor az anyósom pár napja véletlenül csinált egy pont jó édességű diótortát, amit úgy vezetett elő a jó ízlésű és igen válogatós párom (szinte lehetetlen neki olyan tortát hozni bármelyik csúcsszuper újhullámos cukrászdából, hogy megegyen egy egész szeletet nyafogás nélkül), hogy ez egész finom lenne, csak nem elég édes…

    2016. 05. 04.
  4. Niki mondta:

    Engem mióta figyelek erre nagyon felháborít, mikor vásárlás közben 5 termékből 4ben van cukor, nem is kevés, szerencsére nagyrészt ezektől a termékektől ekkor el is megy a kedvem… Regebben mindig az izvarazs etelozesitot vettem es szinte minden fozeskor hasznaltam is, ez volt az első áldozata a cukormentessegnek. 🙂 Gyerekkoromban én nagyon hozzászoktam a cukrozott dolgokhoz, nagyon (nagyon nagyon) édes tea pl. Mai napig nem bírom meginni a teát kevesbe édesen, így inkább nem is teázom. 🙂

    2016. 05. 04.
  5. Kriszta mondta:

    Niki!
    Tök jó olvasni, hogy annak ellenére, hogy sok cukron nőttél fel, ma már tudatosan kerülöd. A feldolgozott élelmiszer nagy rizikó, a minap egy olyan natúr babkonzervbe futottam bele (csak itthon olvastam, pedig nem vagyok kezdő ezen a téren, de siettem, lekaptam a polcról), amelyben cukor és glükóz-fruktóz szörp volt. No meg xantán gumi.

    2016. 05. 04.
  6. Kriszta mondta:

    Hapci!

    csak kemény ellenállással, konkrétan ha semmi készet nem veszel. De az nagyon nehéz. Még én is belefutok egy-egy dologba, pedig rutinos vagyok.

    2016. 05. 04.
  7. Jutka mondta:

    Szia Kriszta!
    Gratulálok Nektek, nagyon tetszik az új “fül”. Én kb 1,5 éve számoltam le a cukorral, a Sarah Wilson féle I quit Sugar Programot csináltam végig..nincs többé édesség utáni sóvárgás, igadozó vércukorszint, sokkat jobban megy a futás..a félmaraton is ment banán és mindenféle cukros lötty nélkül.
    Egy kardiológiai rehabilitációs klinikán dolgozok orvosként, a betegeink mindig megdöbbennek amikor előhozom a 25 g cukor/nap-os WHO-s ajánlást és szembesítem őket,hogy ez kb. 2,5 dl almalével fedezik is.
    Egyébként rettentő jó tapasztalataink vannak a zabpehely kúrával, az inzulinigény kb. felére csökken a kúra alatt.
    És minden szülőnek üzenem, hogy minden szokatás kérdés a gyerekeim simán élvezik a 85-90%-os étcsokit (7-10 g cukor/100g)
    Csak így tovább…hátha egyre több emberhez eljut, hogy a cukor az elsőszámú ellenség és nem a zsír!!!

    2016. 05. 04.
    • anna (eszik) mondta:

      kedves Judit, összefoglalod pár szóban, hogy mi az a zabpehelykúra? köszönöm, Anna

      2016. 05. 30.
      • Vrábel Kriszta mondta:

        Anna! Nem tudom, Judit milyen kúrára gondolt. Saját tapasztalatból azt tudom mondani, a zabpehely az egyik legjobb, legkedvencebb CH forrásom (lencse, csicseriborsó mellett). Én reggelire eszem. 4 dekagrammot belőle, túróval, fahéjjal és egy kevés bogyós gyümölccsel. Ezzel akár ki is húznám ebédig, annyira laktat, de magamra erőltetek délelőtt egy almát répával pl. Edzés/futás előtt is gyakran zabpelyhet eszem, kevés banánnal. Holnap jön egy recept hozzá! : )
        Rövid kúraszerűen nem hiszem, hogy csodákat tenne, be kell építeni a mindennapokba (zabpehelylisztből kenyér, palacsinta, bármi), mert egy nagyon hasznos, lassú felszívódású CH, sok rost, fehérjetartalom stb…. Egyétek!

        2016. 05. 31.
        • anna (eszik) mondta:

          ahaa, köszi. szoktam kását enni reggelente meg eleve szeretem sok formájában, de pl sose gondoltam volna, hogy jobb bármivel, mint más pehely (gyakran rozzsal meg alakorral keverem), meg azt se hittem volna, hogy a zabpehely lassú ch

          2016. 06. 01.
  8. Kriszta mondta:

    Jutka!
    Köszönjük, nagyon érdekel minket ez a téma, szeretnénk kicsit segíteni az embereknek.
    Sarah Wilson-féle metódust ismerem. Én a gyümölcsökről nem tudtam lemondani, még átmeneti időre sem. De így is le tudtam jönni a cukorról.
    A zabpehelyről írok majd, fél éve kezdtem el enni, zseniális dolog! Bár ez egybeesik a súlyzós edzések bevezetésével, de az elmúlt fél évben alakultam át igazán nagyon szembetűnően.

    2016. 05. 05.
  9. Agi mondta:

    Örülök az új blognak, jók a receptek továbbra is, és nagyon gratulálok az életmódváltáshoz, igazi példakép vagy. Én most várandós vagyok, nem tudjuk megnézni az inzulinrezisztenciát, de rezeg a léc, hogy nekem is van. Most kezdek életmódot válatni, arra még nem vállakozam hogy ténylegesen számoljam a szémhidrátot, de arra figyelek, hogy cukrot ne használjunk itthon, illetve sima fehérlisztet. Próbálok a lányomnak sem megvenni mindenféle édességet, pudingot, túrótudikat, de azért néha lelkiismertfurdalásom van, hogy ilyesmiket nem ehet, nem eszik, pedig pontosan tudom hogy a cukor nem egészséges. Helyette sütnék süteményt, de az eritritet és társait se merem adni, még kicsike, 3 éves, és ahogy írod is, ki tudja hogy mik a hosszútávú mellékhatásai is…szóval nehéz, meg kell találni az arany középutat. Most tanulom, remélem én is rátalálok a helyes útra😊

    2016. 05. 20.
  10. Vrábel Kriszta mondta:

    Ági!
    A gyerekeken “keresztül” lehet a legjobban átállni. Nekem is azóta kiemelt ez, mióta ők megszülettek és az anyatejről lejöttek. Azóta figyelek arra, hogy ne egyenek lehetőleg kész terméket…
    Ne legyen lelkiismeretfurdalásod amiatt, hogy nem adsz neki, inkább nézd meg a FB oldalunkon a cukros videót. Inkább amiatt kellene a szülőknek, hogy lelkiismeretfurdalása legyen, mikor a reggelizőpehellyel 2 ek. cukrot adnak a gyereknek. Csak nem látják, az nincs is. : (
    Süss mézzel édességet!
    Nem mondom, hogy az enyéim soha semmit, ehetnek édességet étteremben, cukrászdában, nyáron 1-1 gombóc fagyit (én pl már tavaly nyáron bevezettem, hogy egyszerre csak 1 gombóc, minek ennél több?). De ne ez legyen a fő dolog.
    Ami számít az az otthoni mértékletességre tanítás és ahol csak lehet jobb döntést hozni, jobbat az orra elé tenni. : )

    2016. 05. 21.
  11. Feri mondta:

    Jó a cikk, de 4. ponttal nagyon nem értek egyet…
    A tej egyáltalán nem ajánlott, mivel a szervezet magas inzulinválasszal reagál rá, és a cukortartalma sem elhanyagolható, deciliterenként 5 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. A tej a babáknak való, a tehéntej pedig a bociknak.
    A kalcium is sokkal roszabbul hasznosul belőle mint más táplálékokból. Csak megszokásból nem kell tejet ajánlani ha valakire rájön a nassolhatnék. Semmivel sem jobb mint egy cukros lötty.
    Inkább rágcsáljon valami magot.
    http://webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/7946/tejfogyasztas-es-cukorbetegseg

    2016. 05. 23.
  12. Vrábel Kriszta mondta:

    Feri!
    Nekem bevált, és szerintem inkább jobb 4,7 gr gyors felszívódású tejcukor, mint 5 szem kekszben lévő kristálycukor. A mag persze még jobb! Amúgy én nagyon szeretem a tejet, és sajnálom, hogy mumusnak lett újabban kinevezve. : (((
    Szóval “Bevete piú latte” Aki megmondja, ez melyik ikonikus olasz filmben hangzott el, plusz pont jár érte. : )

    2016. 05. 25.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések