Eper új szerepben

Epersaláta avokádóval, hagymával

Ha még nem kóstoltuk, elsőre talán furcsának tűnik az eper egy sós, borsos, csípős salátában. Legyünk bátrak, próbáljuk ki, nagyon finom! Mindemellett az epernek sok-sok jótékony hatása van. Tovább Tovább

szuzermeepressalsavalkicsi

Az újkrumpli mellett tagadhatatlanul az eper a szezon legjobban várt alapanyaga. Már bőven kapni magyar epret, ne szalasszuk el tehát használni. Például húshoz salátának. Annak, aki kedveli a gyümölcsszószos húsokat, de a lekvárok, főzött szószok cukortartalma eltántorítja egy-egy recepttől, itt a megoldás, használjuk frissen a gyümölcsöt! Ez a saláta szerintem leginkább sertésszűzhöz vagy kacsa és csirkemellhez illik.

Az epret amúgy is frissen érdemes fogyasztani, hiszen kiemelkedően gazdag hasznos tápanyagokban. Remek antioxidáns forrás: magas a C-vitamin, folsav tartalma. Az ásványi anyagok közül kiemelendően magas a kálium és a vastartalma, amely anyagok a vérnyomás szabályozásában, valamint a vérképzésben játszanak szerepet. Ezen kívül, többek között,  tartalmaz még foszfort, kalciumot, magnéziumot is. És, mennyire finom!

Az eper szénhidráttartalma: 8 gr/100 gr

A receptben szereplő étel egy adagjának szénhidráttartalma: 17,5 gr

 

 

Hozzávalók

80 dkg sertésszűz, 2 db/30 dkg érett avokádó (36 gr), 30 dkg eper (24 gr), 1 csokor újhagyma (10 gr), 1 tk. csilikrém, 1 lime, kis csokor menta, 3-4 ek. pirított mogyoróolaj/szezámmagolaj, frissen őrölt bors, kristálysó,
  1. A sütőt melegítsük elő 230 fokon. A húst mossuk, töröljük szárazra, nagy lángon, serpenyőben kevés olívaolajon pirítsuk minden oldalról körbe.

  2. Tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, tegyük az előmelegített sütőbe 20 percre.

  3. Közben készítsük el a salsát: az epret, avokádót kockázzuk, adjuk hozzá a vékonyra karikázott újhagymát, az aprított mentát. Frissen őrölt borssal, csilikrémmel, lime-lével és pirított mogyoróolajjal ízesítsük.

  4. A húst 20 perc után vegyük ki a sütőből, pihentessük 8-10 percet szeletelés előtt. Szeleteljük, helyezzük tálra, szójuk meg frissen őrölt borssal, kristálysóval, kínáljuk az epres salátával.

 
 
 
Megosztom
 

3 megjegyzés

  1. Eszter H-B. mondta:

    Szuper recept:) Azt megkérdezhetem, hogy milyen csilikrémet használsz? Köszönöm, szép napot:) Eszter

    2016. 05. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések