Cukor, a kollagéngyilkos

A szépség tényleg belülről fakad

Manapság az egyik legfontosabb értéknek tartjuk fiatalságunk megőrzését. Soha nem látott fejlődés zajlik a szépségiparban, lézeres, ultrahangos, oxigénes arckezelések, injekciós beavatkozások, műtétek sokaságából választhatunk az idő múlásának lassításához.
De ki gondolná, hogy többek közt bőrünk öregedése is elsősorban belülről lassítható?
Tovább Tovább

kollagenAzt mindannyian tudjuk, hogy a káros környezeti hatások, mint a légszennyezettség, a túlzott UV sugárzás, az állandó zajártalom, a stressz mennyire károsítják szervezetünket.

Azt is tudjuk, mennyire ártalmas a dohányzás, a kevés alvás, az állandó idegeskedés, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás.

Azt gondoltad volna, hogy a túlzott cukorbevitel éveket öregít sejtjeiden?

A cukor/fruktóz fehérjékkel kapcsolódik össze, ezt nevezzük glikációnak, ezen glikált fehérjék, más néven AGEs (advanced glycation end products, érdekes, hogy rövidítésük pont az “age, azaz életkor”) működése romlik, az adott szervnek megfelelő károsodásokat hozva létre.

A glikált végtermékek gyulladást okoznak, aktivizálják immunrendszerünket és jelentősen növelik a szabadgyökök mennyiségét, melyek mind szervkárosító hatást fejtenek ki.

Az öregedéssel összefüggő, krónikus, degenerativ betegségek többek között a szív-érrendszeri betegségek, az Alzheimer-kór és a cukorbetegség kialakulásának mechanizmusában a glikáció is szerepet játszik.

Amikor öregedésről beszélünk, lelki szemeink előtt először egy ráncos, megviselt arc jelenik meg…..ezért álljunk meg egy pillanatra a bőrünknél!

Bőrünk rugalmasságáért, ránctalanságáért, feszességéért és kisugárzásáért elsősorban a kollagén és elasztin rostok felelősek, melyek nagyon sérülékenyek. A glikáció után merevvé és törékennyé válnak, nem tudják betölteni eredeti funkciójukat, megjelennek a ráncok, foltok, a petyhüdtség, megereszkedés.

A jó hír, hogy sosem késő visszaforgatni az idő kerekét! Bőrünk kollagén-és elasztinképzését többféle módszerrel is elősegíthetjük, melyben kérjünk tanácsot bőrgyógyász, kozmetológus szakembertől, ezután már csak meg kell őriznünk “megújult fiatalságunk”.

Próbáljuk cukorfogyasztásunkat minimalizálni, keressük étrendünkben a rejtett cukrokat is!

Ha mindenképp szükségünk van “élvezeti okokból” édesítőre, válasszunk szakember irányításával állapotunknak, esetleges betegségünknek megfelelően természetes édesítőszert, melyeknek egész skálája létezik, adagolásuknál is körültekintően kell eljárni.

Lehetőség szerint válasszunk organikus, bizonyítottan bio-eredetű, teljes értékű élelmiszereket és figyeljünk a megfelelő folyadékfogyasztásra is.

 
 
 
 
Megosztom
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések