Kedvenc, olasz, karácsonyi

Panpepato

Azaz, borsos kenyérke. Miért? Mert bors is van benne. : ) Tömény jóság, nagyon szeretjük, így idén is elkészült. Tovább Tovább

panpepato1

A recept évekkel ezelőtt szerepelt már a blogon, de a karácsonyi szezonban nem lehet kihagyni, íme, itt van újra a tradicionális közép-olasz édesség, a panpepato. Az elkészítése nem túl bonyolult: össze kell gyúrni a hozzávalókat, megformázni, majd egy rövid időre a sütőbe tenni, inkább átmelegíteni, szárítani, mintsem sütni. Érdemes már most elkészíteni (általában 10-14 nappal karácsony előtt készül), de tapasztalat szerint elég neki 3-4 nap “érés” is.

panpepato2

 

 

Hozzávalók

35 dkg dió, 20 dkg étcsokoládé, 10 dkg mandula, 10 dkg török mogyoró, 10 dkg kandírozott narancshéj kockázva, 10 dkg mazsola, 15 dkg méz, 5 dkg liszt, 5 dkg kakaópor, 1 dl száraz fehérbor, frissen őrölt fekete bors.
  1. A magvakat egy erős nejlonzacskóba tegyük és húsklopfolóval törjük durvára. A mazsolát az aszalt gyümölcsöt vágjuk össze késsel, adjuk a magvakhoz. Szórjuk a keverékbe a lisztet és a kakaót is.

  2. A csokit olvasszuk meg a mézzel és a fehérborral együtt, majd ezt is adjuk a többi hozzávalóhoz.

  3. Fűszerezzük bőven frissen őrölt fekete borssal, hogy lehessen érezni. Jól dolgozzuk össze a masszát, hagyjuk 20 percet szilárdulni, hogy a csokoládé kicsit keményedjen, könnyebb legyen formázni.

  4. Sütőpapírra formázzunk belőle 3-4 cm magas, 21-22 cm-s korongot. A „kenyeret” 150 fokos sütőben kb. 25 percig szárítsuk. Másnap már szépen lehet szeletelni, de igazán 8-10 napot is hagyhatjuk állni.

 
 
 
Megosztom
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések