Libaborscs

Márton napra

Márton napi menü részeként készítettem el ezt a majdnem klasszikus borscsot, természetesen libából. A különböző céklalevesek egy ideje újra sűrűn megjelennek a konyhámban. Szerintem ösztönösen kívánom az évnek ebben az időszakában. Tovább Tovább

libaborscsblog A céklaleves nekem jöhet bárhogyan, krémlevesként joghurtos változat, kis római köménnyel, vagy éppen kókusztejjel-gyömbérrel. De a legnagyobb kedvencem a borscs. Jó erős marhahúslevesből a legjobb, de meg kell mondjam, most ez a libás változat is nagyon finom lett. Főleg a füstölt libamell íze tette igazán különlegessé. Az eredeti változatban a húslevesben főtt zöldségekből készül az a majonézes saláta, amit mi francia salátának hívunk. De ez inkább az orosz hússaláta (russian salad, insalata russa...), amelyben nem feltétlen van mindig hús, viszont jó esetben nem fagyasztott, kockázott, sós vízben főtt zöldségekből készül. Tubusos majonézzel : )   martonnap Az idei

Márton napi menüm többi része a heti Nők Lapjában: Citromos libatepertőkrém, Tökös-füstölt libamelles galette, roséban főtt körte, BBQ libacomb paszternákos krumplipürével.

 

Hozzávalók

5 db libaszárny, 10 dkg füstölt libamell, 2 fej vöröshagyma, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 25 dkg cékla, 25 dkg fehér káposzta, 1 fej krumpli, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, só, frissen őrölt bors, fehérborecet, olaj
  1. A libaszárnyat tisztítsuk, tegyük fel főni 2 liter vízbe, egy fej hagymával, egy-egy sárga és fehérrépával, sózzuk, borsozzuk. Takarék lángon főzzük 1 órát.

  2. A másik hagymát kockázzuk apróra, olajon dinszteljük a szintén kockázott, füstölt libamellel együtt. Adjuk hozzá az apróra kockázott krumplit, céklát, répákat, (a krumpli kivételével reszelhetjük is a zöldségeket) és a gyalult káposztát, a zúzott fokhagymát és a babérlevelet.

  3. Pároljuk össze, majd öntsük fel az átszűrt húslével, főzzük 50 percet.

  4. A végén adjuk hozzá a csontról levagdosott libahúst. Ecettel enyhén savanyítsuk a levest, tejföllel tálaljuk.

 
 
 
Megosztom
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések