Diós almatorta sós karamellhabbal

feltöltődős süti

Igazi őszi édesség, őszi alapanyagokkal, hangulattal. Egy kis hamis boldogság ebben a szürke, esős időben. : ) Tovább Tovább

A torta alapja a tökéletes piskóta, ezt a tésztát toldottam meg most almával és dióval. Korábbi receptek ugyanerre a tésztára: Erdei gyümölcssel-mandulával, mákkal-eperrel, Fahéjjal-aszalt szilávával, dióval-naranccsal. Ez a piskótatészta tökéletesen működik és ahogy már kitapasztaltam, elég jól hagyja magát módosítani.

Szénhidrátcsökkentés sajnos ebben az esetben kizárva, cukor nélkül karamellt nem lehet készíteni. : ( Kiadós sport után egy szelet belefér, tudjátok, a 100%-os megvonás amúgy sem működik, erről már írtam korábban. Szénhidrátcsökkentetten a piskótát szénhidrátcsökkentett lisztből tudom elképzelni, a habot pedig egy fahéjas joghurtos-tejszínes (zselatinnak megfogatott) krémre cserélném.

 

Hozzávalók

Hozzávalók: tészta: 2 tojás, 10 dkg porcukor, 10 dkg liszt, 10 dkg durvára tört dió+1 2 ek. a díszítéshez, 15 dkg reszelt alma, 1 tk. fahéj, 1 ek. tejföl, 2 ek. étolaj, csipet só; hab: 10 dkg kristálycukor, 10 dkg vaj, 3 dl tejszín, 1 tk. tengeri só
  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokon. Az egész tojásokat elektromos habverővel verjük fehéredésig a porcukorral, míg a tészta könnyű habossá nem válik, ekkor szitáljuk hozzá a lisztet, fahéjat, keverjük óvatosan el.

  2. Keverjük hozzá a durvára vágott diót, a reszelt almát, a tejfölt, az olajat, csipet sót. Óntsük a tésztát vajazott, lisztezett 20-21 cm-s tortaformába, süssük az előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, vegyük ki a formából, majd helyezzük vissza!

  3. A habhoz a kristálycukrot karamellizáljuk, fokozatosan öntsünk hozzá 1 dl tejszínt, majd keverjük el benne a vajat. Adjuk hozzá a sót, hagyjuk kihűlni a keveréket. (2 evőkanálnyit tegyünk félre a díszítéshez)

  4. A maradék tejszínt verjük fel kemény habnak, fokozatosan keverjük hozzá a karamellt. Simítsuk el a habot a tortaformába visszahelyezett piskótán, tegyük 4-5 órára hűtőszekrénybe. A tortát csorgassuk meg a félre tett karamellel, szórjuk meg dióval.

 
 
 
Megosztom
 

6 megjegyzés

  1. Jakab mondta:

    Kedves Kriszta! Remek ötlet, nagyon jókat sütsz és főzöl, és még az ízlésünk is egyezik. 🙂 Ami miatt írok, gratulálok a sok jó recepthez készült szuper jó fotókhoz, mert az az, ami miatt az ember “megkívánja” egyből az ételt. Nagyon ügyes vagy, nagyon szeretlek olvasni, és főzni. 🙂

    2015. 10. 09.
    • Kriszta mondta:

      Szia!
      Köszönöm, mindig úgy örülök az ilyen kedves visszajelzéseknek. Igyekszem az ételek finomságát a fotón keresztül valahogy közvetíteni, ez a legnagyobb kihívás a munkámban! : )

      2015. 10. 09.
  2. Teri mondta:

    Kedves Kriszta! Sajnos a hab nem kötött meg a hűtőben, pedig egy egész éjszakára betettem. Nem értem mi lehetett az oka, hisz a vajnak meg kellett volna szilárdulnia, nem? Sajnos így a piskóta nagyon elázott és a hab folyékony maradt 🙁

    2015. 10. 11.
  3. Anna mondta:

    Nekem tökéletesen működött. Szerettük 🙂

    2015. 10. 11.
  4. Kriszta mondta:

    Teri,
    a tejszínt kemény habnak felverted?

    2015. 10. 13.
  5. Teri mondta:

    Rájöttem mit rontottam el. 1 dl helyett 3 dl tejszínt öntöttem a karamellhez és maradékot vertem fel habnak. Újra kipróbálom!

    2015. 10. 25.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések