Áfonyás vaddisznó

Krumplifánkkal

Egy ideje kilóra mérik már az áfonyát a piacon, remélem, ez azt jelenti, hazai (???). Egész nap elvagyok rajta, jobb, mint bármilyen gumicukor. Persze a vaddisznó még jobbá teszi. : ) Tovább Tovább

Lassan jöhetnek a laktatóbb, testesebb fogások, ismét visszahódíthatjuk a konyhát. Ne gondoljátok, hogy a tartós 40 fokban nekem volt kedvem főzni. Nekem sem volt. Hideg leveseket ettünk, alibi tésztákkal (de milyen jó is tud az lenni) és salátákkal.

Amúgy, mikor ezt a ragut főztem még éppen negyven fok volt, és 4-5 hasonló fogás készült vele párhuzamban. Akkor azt hittem, elpusztulok, folyamatosan ment a sütő és négy főzőlap. Hiába, az ételfotós munka már csak ilyen, hóban fagyit fotózunk (legalább nem olvad), januárban húsvétot, fürdőruhában őszi ételeket.

 

 

Hozzávalók

1 kg kockázott vaddisznócomb, 30 dkg áfonya, 1 dl áfonyalekvár, 2 dl száraz vörös bor, 3 szem paradicsom, 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg zsírszalonna, 2 db babérlevél, 2 ág friss rozmaring, krumplifánk: 1 kg burgonya, liszt, 7 gr szárított élesztő, 5 dkg szárított erdei gombakeverék, só, frissen őrölt bors, olaj a fánk sütéséhez
  1. A kockázott szalonnát süssük zsírjára, az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg rajta, a zöldfűszerekkel együtt. Adjuk hozzá a vadhúst is. Pirítsuk körbe.

  2. Öntsük fel a borral, adjuk hozzá a darabolt paradicsomokat, a darabolt zöldségeket, a zúzott fokhagymákat. Lefedve, lassú tűzön főzzük a húst puhára kb. 2-2,5 óra alatt. Közben sózzuk, borsozzuk.

  3. Keverjük hozzá az áfonyalekvárt és az áfonyát. Főzzük össze 10 perc alatt.

  4. Közben a krumplit hámozzuk, kockázzuk, főzzük puhára sós vízben. Szűrjük le, villával törjük össze. Keverjük el az instant élesztővel és annyi liszttel, amennyit felvesz. Keverjük hozzá a meleg vízbe áztatott, majd leszűrt, darabolt gombát is. Sózzuk. Kelesszük 1 órát, majd formázzunk fánkokat, lisztezett felületen kelesszük őket tovább 30 percet, majd bő, közepesen forró olajban süssük készre mindkét oldalukat.

 
 
 
Megosztom
 

4 megjegyzés

  1. Judyt mondta:

    Na nekem az áfonya az, amit frissen egyszerűen nem tudok megszeretni 🙂 De így ebben a formában szimpi 😉

    2015. 09. 09.
  2. Kriszta mondta:

    Hű, én imádom. A nagy melegben volt, hogy az 1 kg áfonya volt a napi kajám. Jártam rá folyamatosan, nem tudtam abbahagyni.
    Alapanyagként is nagyon szeretem, sütikben, mártásokban. A vaddal szerették egymást nagyon.

    2015. 09. 09.
  3. Kriszta mondta:

    Hű, én imádom. A nagy melegben volt, hogy az 1 kg áfonya volt a napi kajám. Jártam rá folyamatosan, nem tudtam abbahagyni.
    Alapanyagként is nagyon szeretem, sütikben, mártásokban. A vaddal szerették egymást nagyon.

    2015. 09. 09.
  4. ancsur mondta:

    én is imádom, köszönjük a receptet, ki fogom próbálni. háziasszonyok, ha már főzőcskézünk, egy jó kis kezdeményezés, amivel mi is tehetünk a környezetünk védelméért. Gyűjtsük az olajat, és adjuk le a 170 kijelölt MOL töltőállomás egyikén http://tinyurl.com/ujratoltve

    2015. 09. 10.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések