Töltött lecsó

avagy lecsós töltött paprika

Szegény töltött paprikánkat olyannyira elferdítették a menzák (sőt a háztartások is), hogy nem maradt más belőle, mint egy ehetetlenül cukros, liszttel sűrített konzerv-szaftban fuldokló, gazdagon rizsezett gombóc. Jó esetben paprikába töltve. Tovább Tovább

Nos, én nem így készítem, hanem sósan, ahogy a paradicsomos húsgombócot is: a szaftot bazsalikommal, sok fokhagymával, a húsgombócot pedig parmezánnal ízesítem. És nem, nem lisztezem. Teljesen feleslegesnek tartom, a paradicsomból kellőképpen sűrű szaftot lehet főzni. Szóval nem sok köze van a junioros kajához, a gyermekeim mégis imádják.

Ez a mostani recept tulajdonképpen egy lecsósra főzött (én a lecsóhoz is sok paradicsomot használok) töltött paprika. Épp itt az idő, hogy bekapcsoljuk végre a tűzhelyeket. Azt mondják, van most rá pár napunk.

A recept sütőben, tepsiben/vaslábosban és készíthető. Kicsit sültebb ízekkel, itt-ott odapirítva. (Csak tegyük tepsibe a betöltött paprikákat és nyersen tegyük köré a karikázott paprikát, darabolt paradicsomot, kezdetben fóliával fedve süssük, 1 órát, majd pirítsunk rá). Ha pedig foglalt a sütő vagy nincs kedvünk bekapcsolni, főzve is elkészíthetjük a receptet. A leírást lsd. alább:

 

Hozzávalók

1,5 kg lecsópaprika, 6 db tölteni való paprika, 1,5 kg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 35 dkg darált hús, 5 dkg rizs, 1 ek. őrölt piros paprika, só, frissen őrölt bors, 2 ek. zsír/olaj
  1. A darált húst keverjük el a rizzsel, 1 fej finomra vágott hagymával. Sóval, borssal ízesítsük. A tv. paprikák csumáját vágjuk ki, töltsük meg a paprikákat a hússal.

  2. A maradékból készítsünk gombócokat.

  3. Egy nagyobb lábosban a kockázott hagymát dinszteljük zsíron, adjuk hozzá a pirospaprikát, forgassuk át, adjuk hozzá a felkarikázott paprikát, a darabolt paradicsomot, öntsünk alá 1 dl vizet. Pár percet főzzük, hogy kevés lé keletkezzen, sózzuk, borsozzuk.

  4. Helyezzük bele a töltött paprikákat, a gombócokat, lefedve főzzük, időnként megmozgatva, de nem keverve, kb. 50 perc alatt készre.

 
 
 
Megosztom
 

6 megjegyzés

  1. Judyt mondta:

    Huh…utálom…. De most kedvet kaptam hozzá 🙂 Hétvégén tesztelem az ehető verziót 😉

    2015. 08. 25.
  2. PettyCicuk mondta:

    Ajj. Imádom. Én egészen cukor- és rizsmentes ehető verziót készítek, de ez még jobban tetszik most, így tesztelem amint beköszöntenek a jeges napok. :))

    2015. 09. 17.
    • Kriszta mondta:

      A teljes rizsmentesség sem rossz gondolat! : )

      2015. 09. 21.
  3. Zoli mondta:

    Én egy olyan változaton gondolkodom, amelyben a töltött paprika szaft és alufólia nélkül, sütőben készül – az sem baj, ha itt-ott odakap egy kicsit -; a lecsó pedig külön, a tűzhelyen – és csak a tálaláskor kerül bele a lecsóba a megsült töltött paprika.

    2015. 10. 27.
    • Kriszta mondta:

      Szerintem egyszerűbb egyben sütni, én legalábbis szeretem, ha kevesebbet koszolok és minél gyorsabban, egyszerűbben elkészül az étel. Az igaz azonban, ahogy Te írtad, a sült paprika íze azért más lesz, mint a szaftban sültté. Én köztes megoldást választanék, annyi lecsót raknék alá, hogy félig üljenek benne a paprikák. Így is fog gőzben sülni,persze, de talán meglesz itt-ott a megfelelő sült rész is.

      2015. 10. 28.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések