Tengeri halleves

nyári emlékek nyomában

Szerencsére a gyerekek egészen kis koruktól kezdve kaptak halat, így ma már természetes nekik, nem válogatnak ebben a témában. Tovább Tovább

Mindenféle halat megesznek, főzve, sütve… és idén kiderült, nyersen is. Pugliában nyaraltunk az elmúlt hónapban, amely úticélt minden halimádónak javaslok. (leírások: 1. 2. 3. ) Az itteni, az átlagosnál sósabb és talán tisztább víz az Adria halban leggazdagabb részévé teszi a tartományt. Olyan friss és jóízű itt a hal, hogy nyersen is eszik. Erre Olaszországban máshol nem nagyon találni példát. A fiúk igazán bátrak voltak, mindent megkóstoltak, ettek nyersen tengeri sünt, kagylót, osztrigát, polipot, tintahalat, garnélát. Az én nevelésem. : )

Természetesen nyers halas recepttel itthon nehezen próbálkozhatnánk, ilyen minőségű halat nem kapni, de szerencsére Pesten van már pár lelőhely, ahol egész jó, friss halakat vásárolhatunk. Pesten kívüli beszerzési helyekről nincsenek nagy illúzióim. : ((

Egyik kedvenc fogásunk a gazdag tengeri halleves, ez most olyan jóra sikerült, hogy az egész család azt mondta, felveszi a versenyt a tengerparton kóstoltakkal. : )

 

Hozzávalók

30 dkg garnéla (fejjel, páncéllal együtt), 30 dkg feketekagyló, 30 dkg tengeri halfilé, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv), só, frissen őrölt bors, 1 dl száraz fehérbor, olívaolaj, 1 csokor petrezselyem, bagett/ciabatta a tálaláshoz
  1. A garnélákat pucoljuk, vágjuk le a fejüket, bonstuk ki a páncélból a rákhúst, ezt tegyük félre. Olívaolajon dinszteljük az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a garnélafejeket, a páncélt, pirítsuk jól le, adjunk hozzá 1 gerezd zúzott fokhagymát, öntsük fel a borral, forraljuk 1-2 percet, majd öntsük fel 1 liter vízzel.

  2. Gyöngyözve forraljuk az alaplevet 30-40 percet. (tehetünk bele 1-1 darabka sárga és fehérrépát is). Szűrjük át az alaplevet, csak a lére lesz szükségünk, a többit kidobhatjuk.

  3. Adjuk a paradicsomot, az aprított petrezselymet az alapléhez, főzzük forralva 10 percet. Tegyük bele a halakat, kagylót, főzzük 4-5 perc alatt készre a lében őket. Bőven sózzuk, zúzott fokhagymával ízesítsük. Olívaolajon megpirított, kenyérrel kínáljuk. A halleves újra melegítve a legfinomabb, eddigre érnek össze igazán az ízek.

 
 
 
Megosztom
 

5 megjegyzés

  1. kozma betti mondta:

    Szia Kriszta,

    Évek őta olvaslak, szuper klasszakat írsz.
    Sajnos Pugliaig nem tudunk elmenni, de tudnál ajánlani vmi közelebbi úticélt Okaszországban ahol szép a tenger (nem olyan “Lignano-s”)? 3 gyerekkel-kocsival mennénk és úgy osztok-szorzok, hogy kb. 1000 km-t tudnánk velük vállalni. Ha van tipped, 1000 köszi érte.
    szia,
    Betti

    2015. 07. 28.
  2. Kriszta mondta:

    A legközelebbi szép 1200 km körül van sajnos, a ligur rész. : ( olaszországban nincs közelebb, esetleg piran szlovéniában?

    2015. 07. 29.
  3. kozma betti mondta:

    ja,én is azt nézegetem már kínomban. És ott mit ajánlasz, ha esetleg szállást is tudsz az szuper lenne.

    2015. 07. 29.
  4. szilvia mondta:

    Szia!

    mi is egy hónapra mennénk Pugliába (bari), de még nem találtunk kétszobás lakást vagy házat ahol gyerekkel laknánk. Tudsz egy-két jó oldalt vagy lakástulajt ajánlani?

    Köszi…

    2015. 08. 03.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések