Zöldséges húsgombóc

Kápiapaprikás mártogatóssal

Komplett ebédnek is bőven megteszi, de kisebb köztes étkezésre, csipegetésre is tökéletes. Tovább Tovább

Az utolsó recepthez érkezett a Kiváló Minőségű Sertéshús kampányos anyag. Szeretem az ilyen kihívásokat, amikor olyan recepteket kell kitalálnom, amely egyrészt az én ízlésemnek, főzési elveimnek is megfelel, másrészt a nagyközönségnek sem idegen. A feladat itt is az volt, hogy a sertéshúst egy “átlagos, hazai háziasszony” számára valami új, de nem elrettentően új formában jelenítsem meg. A sok zöldséggel könnyítés már az én elvárásaim alapján került be az anyagba, hiszen a sertéshús az amúgy nagyon finom, de igen megterhelő pörköltön túl, szerintem nagyon jól be tud illeszkedni egy, könnyebb, egészségesebb étrendbe is.

Évek óta kedvenc receptem a zöldségekkel lazított fasírtgombóc, most még a köretben is zöldséggel. Akinek nem elég hozzá a szénhidrát egy kevés gőzölt jázmin rizzsel még megtoldhatja. : )

 

Hozzávalók

50 dkg darált sertéshús, 1 zsemle, 1 egész tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg cukkini, 20 dkg sárgarépa, 1 csokor petrezselyem, só, frissen őrölt bors, 1 késhegynyi szódabikarbóna, olaj a sütéshez; mártogatós: 50 dkg kápia paprika, 3 dl paradicsomlé, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, frissen őrölt bors, 1 csokor bazsalikom,
  1. A mártogatóst készítsük el előbb: A paprikák csumáját szedjük ki, majd 200 fokos sütőben süssük kb. 25-30 percig. Ha teljesen kihűltek szedjük le a héját.

  2. Kockázzuk fel a hagymát olívaolajon dinszteljük puhára, majd adjuk hozzá a megpucolt, feldarabolt paprikát, a paradicsomlevet, a zúzott fokhagymát.

  3. Forraljuk össze a mártást, turmixoljuk simára, keverjük hozzá az aprított bazsalikomot.

  4. A darált húst keverjük el a vízbe áztatott, kifacsart zsemlékkel, az egész tojással, az apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, aprított petrezselyemmel, szódabikarbónával .

  5. Adjuk hozzá a káposztareszelőn lereszelt cukkinit, hámozott sárgarépát. A cukkini levét nyomkodjuk ki, amennyire csak tudjuk. Dolgozzuk össze a húsmasszát, sózzuk, borsozzuk, hagyjuk 15 percet pihenni, majd olajos kézzel formázzunk belőle gombócokat. Süssük őket ropogósra közepesen forró olajban.

 
 
 
Megosztom
 

4 megjegyzés

  1. Lívia mondta:

    Nagyon jónak tűnik a látvány és az alapanyagokat illetően is.Ki fogom próbálni.

    2015. 05. 01.
    • Kriszta mondta:

      Lívia!
      érdemes, mert nagyon egyszerű és mégis egészen más, mint egy sima fasírt.

      2015. 05. 06.
  2. leri mondta:

    Miért kell bele szódabikarbóna, mi célt szolgál?

    2015. 05. 12.
    • Kriszta mondta:

      Tapasztalatom szerint a szódabikarbóna könnyíti a húst, kicsit felfújja, de mégis valahogy jobban egyben tartja. Nekem ettől lesz meg az a klasszikus déli-fajta fasírt állag

      2015. 05. 18.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések