Narancsos csirke

Burgonyabundában

Egyszerű, mégis “egzotikus”, különleges ízek. Édes, savanyú, csípős, ahogy annak lennie kell. Nálam a gyerekek egyik kedvence. Tovább Tovább

A csirke bundázása, elősütése macerásnak tűnhet akkor, ha a cél egy villám fogás. De ne sajnáljuk azt a +15 percet, ennek az ételnek ez a lényege. És a burgonyakeményítő, nem a kukorica! Hiszem a “sült burgonya” íz nagyon kell hozzá.

Vigyázzunk, nem éppen szénhidrátszegény fogás. Szigorúan véve az ebédre kiszabott 50 gr-ba csak köret nélkül fér bele egy adag belőle! Futás előtt én bátran eszem hozzá egy kevés basmati vagy jázmin rizst is. Persze nem sokat, a bunda önmagában is elég laktató. Aki kevés testmozgás miatt nem ehet ennyi szénhidrátot, pirítsa a pácolt csirkét egy kevés szezámmagba forgatva, majd így keverje a mártásba.

Távol-keleti fűszerek, öntetek már kaphatók a Dolce Vita Konyhában!

 

Hozzávalók

60 dkg csirkemell (vagy csirkecombfilé), 15 dkg burgonyakeményítő (124 gr CH), 2 gerezd fokhagyma, 1 dl szójaszósz (6 gr CH), olívaolaj, napraforgóolaj; 2 db narancs (36 gr CH), 1,5 dl sűrített paradicsom (24 gr CH), 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. csiliszósz, só, frissen őrölt bors, 1 ek. frissen reszelt gyömbér. Távol-keleti fűszerek, öntetek már nálunk is kaphatók!
  1. A csirkemellet vágjuk apró darabokra, helyezzük egy tálba, pácoljuk: önstük rá a szójaszószt, 4-5 ek. olívaolajt, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, enyhén sózzuk, frissen őrölt borssal szórjuk meg. Hagyjuk állni 30 percet.

  2. Közben az apróra kockázott hagymát dinszteljük olívaolajon, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, 2 gerezd zúzott fokhagymát, a narancsok lereszelt héját, kifacsart levét, a lereszelt gyömbért, a csiliszószt és 3 dl vizet. Forraljuk össze a mártást, sózzuk, borsozzuk. A mártás kifejezetten híg!

  3. A csirkemelldarabokat forgassuk meg burgonyakeményítőben, majd bő, forró olajban süssük ropogósra. Papírtörlőre szedve itassuk le a felesleges olajat, majd tegyük a mártásba a húst. Forraljuk össze.

  4. A burgonyakeményítős panír fogja besűríteni a mártást. Illatos jázminrizzsel kínáljuk.

 
 
 
Megosztom
 

3 megjegyzés

  1. Zsófi mondta:

    Szia Kriszta!

    Ez az a ropogós csirke-falatka, ami a kínai büfékben kapható?
    Zsófi

    2015. 03. 19.
  2. Kriszta mondta:

    Zsófi!

    Szerintem konkrétan nem az, illetve nem pontosan tudom, hogy éppen melyikre gondolsz, de nyilván hasonló. Ez egy határozottan narancsos ízű fogás. A keményítő viszont így a bundában egészen máshogy sűríti a szaftot. A kínai büfékből ismert kocsonyás állagú szafttól itt nem kell tartani. : ) Én azt legalábbis nem szeretem. A kisült csirke itt fincsi ropogós, a szaftba kerülve megpuhul, ahogy beszívja.

    2015. 03. 20.
  3. Zsófi mondta:

    Köszi, a ropogós-félére gondoltam, nem a szaftban szottyasztottra 😀 ! Van egy olyan állandóan, minden kínaiban jelen levő fogás, ahol a csirkehús (legalábbis remélem, hogy az) darabkák ropogós, édeskés, szezámmagos bundiban vannak kisütve. No de ezt mindenesetre kipróbálom! Üdv, Zsófi

    2015. 03. 20.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések