Mascarponés torta

csíkos-csokis

Ízesítésében nagyon egyszerű (de milyen finom volt!), kivitelezésben azonban igényel némi türelmet ez a torta. Tovább Tovább

Nem az az összedobom pár perc alatt süti, de nem is mondanám, hogy lehetetlen elkészíteni. A látvány szerintem önmagáért beszél. Feltehetném a 100 ft-os kérdést, szerintetek hogyan készült? De nem vagyok ilyen gonosz, inkább elárulom. : )

Fontos, hogy mindenképpen kell egy napot állnia szeletelés előtt, illetve egy, már kitapasztalt buktatója biztos, hogy van a dolognak,  ha a piskóta túlsül, és nem lehet szépen tekerni, mert töredezik. No, erre figyeljetek a kisült piskóta lágy és pihe-puha legyen, hogy hagyja magát tekerni! Akkor már nagy baj nem lehet.

A torta valentin napi anyaghoz készült a Nők Lapja Konyhába. A töltelék iszonyú egyszerű, tejszínes-mascarponekrém, de mindez a nagyon finom kakaós (extra jó kakaóval készítettem) piskótával, és pár szem málnával, egyszerűen ütött. Ez volt az, amelyből két szelet még nekem is lecsúszott. Lazán!

Málnával díszítve, az újságban így nézett ki

 

Hozzávalók

5 egész tojás, 16 dkg porcukor, 16 dkg liszt, 3 ek. cukrozatlan kakaópor, 50 dkg mascarpone, 3 dl habtejszín, 1tasak Express zselatinfix, 10 dkg porcukor, friss málna a díszítéshez
  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokon. Az egész tojásokat elektromos habverővel verjük fehéredésig a porcukorral. (5 perc), szitáljuk hozzá a lisztet és a kakaót, óvatosan keverjük el benne.

  2. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre (30x40 cm) simítsuk 1 cm vastagon a piskótatésztát, majd az előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt süssük készre. Ne süssük túl, ne száradjon ki, mert akkor nehéz lesz tekerni.

  3. A kihűlt piskótát vágjuk fel 7 cm széles, szabályos téglalapokra. (4 db téglalapot kapunk).

  4. A tejszínt verjük fel kemény habnak a zselatin fix-szel együtt, keverjük el a mascarponéval és a porcukorral. Kenjük meg kb. 1-1,5 cm vastagon, egyenletesen a téglalapokat a krémmel. Hagyjuk 2-3 órát így állni, hogy a krém valamelyest megszilárduljon.

  5. Rövidebbik oldalánál fogva tekerjük fel szorosan az egyik téglalapot, majd egyenként tekerjük köré folytonosan a maradék három, krémmel megkent lapot is. Állítva helyezzük egy tortatálra, majd kenjük meg egyenletesen a tetejét is és az oldalát is a krémmel. Tegyük egy napra hűtőszekrénybe. Friss málnával díszítsük a tálaláskor.

 
 
 
Megosztom
 

1 megjegyzés

  1. Ildikó mondta:

    Kriszta, nagyon ötletes, de ràjöttem a nyitjàra, mikor feltetted a 100 Ft-os kérdést. 🙂 Na, nem fényezni akarom magam, az jutott a piskótànàl az eszembe, hogy az anyukàm hogy csinàlta a piskótatekercset: mikor kisült, egy lehelet-nedves (nem vizes, nem kicsavart, inkàbb sprayflakonból megspriccelt) konyharuhàba csavarta a piskótalapot. Igy hagyta àllni egy darabig- sajnos nem emlékszem, meddig-, aztàn tölteni könnyebb volt, abszolút nem törött a tésztalap. Ha kipróbàlom -màrpedig nagyon esélyes ez a torta erre 🙂 – akkor biztos, hogy én így fogok eljàrni.

    2015. 02. 12.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések