Zserbó

eltortásítva

Íme a hagyományos, családi zserbó receptünk, azaz anyukám receptje. Imádom a zserbóját, szaftos, gazdag és most nem az elfogultság beszél belőlem. : ) Egyszerűen nem sajnálja belőle a házi baracklekvárt, ettől lesz olyan finom. Tovább Tovább

Átalakítottuk egy kicsit a kivitelezés módját és most tortaformában készült a zserbó. (ha egy nagyobb tepsiben szeretnétek sütni,hagyományosan, akkor duplázzátok a hozzávalókat). A recepten nem változtattunk, minden hozzávaló maradt a megszokott. Szeletelés előtt mindenképpen pihenjen egy napot a torta, így fog teljesen szépen megszilárdulni, hogy könnyen tudjunk vékony szeleteket vágni belőle, mivel ez egy igen laktató torta. Persze, egy vékony szelet után jöhet a következő vékony szelet! : )

Az előző receptnél kaptam egy kérdést, mi mit eszünk karácsonykor. Hagyományos a menü, egy-egy változtatással megtoldva. Szentestére halászlevet készítünk, pontyból, keszegből és harcsából. Rántunk pontyot és harcsát, hozzá a megszokott krumplisalátát esszük, plusz majonézes céklát. Ezt nem csak a színe és az íze miatt szeretem, hanem az alacsony szénhidráttartalma miatt!Sütinek zserbó és bejgli készül. Karácsony első és második napjára szoktam más fogásokat készíteni: tengeri halleves, idén céklaleves lesz füstölt pisztránggal, tormahabbal. Pácolt lazacot szoktam mindig készíteni, lazachabot, polipsalátát. Ezek már kevésbé hagyományos hazai fogások. A 25-i és 26-i menü mindig attól függ, nálunk tartjuk-e a vendégséget, kik jönnek. Az utolsó héten szoktam kigondolni, mit fogok főzni. Most éppen ebben a gondolkodó fázisban vagyok. : )

 

Hozzávalók

35 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg cukor, 20 dkg vaj, 1 dl tej, 1 dl natúr joghurt/tejföl, 1 dkg élesztő; 15 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 3-4 dl baracklekvár, 10 dkg étcsokoládé, 1 ek. zsír/olaj
  1. Az élesztőt keverjük el a langyos tejben. A lisztet keverjük el a cukorral, a joghurttal, a lágy vajjal, a tojással, adjuk hozzá az élesztős tejet.

  2. Gyúrjuk össze a tésztát, hagyjuk pihenni 20 percet. Osszuk szét a tésztát 6 egyenlő adagra. Formázzunk belőlük gömböket, nyújtsuk ki őket 20 cm átmérőjű körökre.

  3. 20-22 cm-s kapcsos tortaformát vajazzunk, lisztezzünk ki.

  4. A cukrot keverjük el 10 dkg darált dióval. Helyezzünk a formába egy tésztalapot, szórjuk meg a diós keverék 1/5-vel, kanalazzunk rá kb. 5 ek. lekvárt. Töltsünk meg így 5 lapot, a hatodikat helyezzük a tetejére.

  5. Egyenletesen szurkáljuk meg villával és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 40 perc alatt süssük készre. Ha teljesen kihűlt, vegyük ki a formából, a tetejét vonjuk be az olajjal vagy zsírral és 1 ek. vízzel megolvasztott csokoládéval. Az oldalát szórjuk meg a maradék darált dióval.

 
 
 
Megosztom
 

8 megjegyzés

  1. WhileHeWasOut mondta:

    Gyönyörűséges és isteni finom lehet! Boldog Karácsonyt az egész családnak!

    2014. 12. 22.
  2. Andi mondta:

    Kedves Kriszta! Ha tepsiben készítem, akkor is 6 réteg tészta kell?

    2014. 12. 23.
  3. Zsuzsa mondta:

    BUÉK!
    Ugye idén is lesznek havi naptárak?

    2015. 01. 03.
    • Kriszta mondta:

      Szia Zsuzsa, igen lesz, csak még bele kell rázódnom a munkába! : ) nehezen megy 3 hét szabadság után…

      2015. 01. 04.
  4. Jakab Erzsi mondta:

    Boldog Új Évet Kriszta! Várom a naptárt. Az a kérdésem merült fel, nem szervezel esetleg a rajongói táborod (köztük én is) körében egy pár napos olasz gasztro utat? Mondjuk Trieszt környékére, vagy ami nem túl bonyolult. És megmutathatnád a kedvenc étkező helyeidet, és piacokat. Nyelvtudás és helyismeret nélkül csak vágyakozva gondolok rá.
    Erzsi

    2015. 01. 07.
  5. Visszajelzés: Caribbean Stories downloads

  6. Visszajelzés: Caribbean Stories downloads

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések