Marhahúsos minestrone…

vagy paradicsomos gulyás?

Klasszikus olasz minestrone, nagyon szeretem. Klasszikus magyar gulyásleves, ezt szintén. A kettő együtt? Családi kedvenc lett. Tovább Tovább

Na jó, nem azt kell elképzelni, hogy összeöntöm a kétféle kész levest, csak egy kicsit összevariáltam őket. Az eredmény egy nagyon tartalmas, gazdag és finom fogás lett. Rájöttem, amúgy nagy leveses vagyok ebben a hidegben. Nyáron tavasztól ősz elejéig nehezen tudom rávenni magam bármi ilyesmi főzésére. Kivétel persze a gazpacho. Egyszóval és röviden, nagyon jól megvan együtt e két, különböző nemzetiségű, ikonikus zuppa.

Az őszi szünetet Lengyelországban töltöttük, olykor kicsit télire fordult már az idő, főleg a hegyekben. Leves ettem levessel. Annyira nagy adag és laktató leveseik vannak (céklaleves, káposztaleves, Zurek (kovászos leves)), hogy nem is nagyon kíván már mást enni az ember. Amint megfőzöm őket itthon, felteszem a recepteket, természetesen. Addig is próbáljátok ki ezt a minestrone-gulyást! Második fogásnak, szilvás kalácspudingot ajánlok hozzá. De ezt majd holnap…

 

Hozzávalók

50 dkg marha lábszár, 3 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 3 szál szárzeller, kis fej karalábé, kis fej zellergumó, 2 szem krumpli, negyed kelkáposzta, pár rózsa brokkoli, kis csokor zellerzöld, friss zöldfűszer: kakukkfű, zsálya, 4 dl paradicsompüré, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, fél dl olívaolaj, só, frissen őrölt bors
  1. A felkockázott hagymát dinszteljük olívaolajon, adjuk hozzá a felkockázott húst, pirítsuk le. Pirítsuk 2-3 percet, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.

  2. Lefedve pároljuk a húst 1 órát. Adjuk hozzá a paradicsomszószt, a friss zöldfűszereket, a zúzott fokhagymákat sózzuk, borsozzuk, főzzük további 30 percet.

  3. Adjuk hozzá a felkockázott zöldségeket (kivéve a brokkolit és a kelkáposztát), öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, sózzuk, borsozzuk és főzzük a levest míg a hús is és a zöldségek puhára főnek.

  4. Az utolsó pár percben adjuk hozzá a brokkolit és a felkockázott kelkáposztát

 
 
 
Megosztom
 

2 megjegyzés

  1. Anna mondta:

    óóóó, Lengyelország! Imádom a leveseiket, de a pierogi még jobb 🙂

    2014. 11. 04.
    • Kriszta mondta:

      A fiúk ettek bőven, főleg epreset és áfonyásat, én egyszer sajtosat kóstoltam. Mindenük nagyon finom, így hidegben, nyáron viszont bajban lennék ott. : ))

      2014. 11. 06.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések