Túrógombóc sütőben

mennyei gombócok

A megszokott gombóc egyszerűbben, gyorsabban, kicsit máshogyan. “Kedvenc, kedvenc” jelzőt kapott, próbáljátok ki! Tovább Tovább

Majd egy hónapja várom, hogy feltehessem ide ezt a receptet. Magazinokban megjelenő képeket, recepttel együtt csak a megjelenés után tudok feltenni, így gyakran van, hogy duplán türelmetlenül várom, mikor jelenik meg egy-egy lapszám, mert van benne egy igazán kedvenccé vált receptem. Úgy is van, hogy közben elsodor a munka és elfelejtem, mit szerettem volna feltenni. Kell nyitnom egy listát ezeknek a recepteknek.

Szóval, ez a gombóc zseniális. Nekem sokkal egyszerűbbnek tűnik az elkészítése, mint a hagyományosé, igaz az sem túl bonyolult, de ez még egyszerűbb. Nincs gombócfőzés, morzsapirítás, helyette csak sül szépen magában a sütőben a gombóc. Langyosan, melegen, frissen a legjobb, természetesen, de hidegen, hűtés után, másnap sem keményedett meg a gombóc. Legközelebb valami finomságot fogok tölteni a belsejébe, aszalt szilvát, vagy csokit. Vagy mindkettőt egyszerre! : )

A recept a novemberi Nők Lapja Konyhában jelent meg tegnap.

 

 

Hozzávalók

50 dkg túró, 12 dkg búzadara, 1 citrom lereszelt héja, 3,5 dl tejföl, 4 tojás, 8 dkg porcukor
  1. A túrót villával törjük át, keverjük el a búzadarával, a citrom reszelt héjával, egy csipet sóval és 2 tojás sárgájával. Pihentessük egy órát, hogy a dara megszívja magát.

  2. A 2 tojás fehérjét verjük fel habnak, keverjük óvatosan a túróhoz. A sütőt melegítsük elő 180 fokon. Formázzunk gombócokat, helyezzük tűzálló tálra.

  3. A tejfölt keverjük el a porcukorral, a maradék két tojással, öntsük a gombócokra, tegyük az előmelegített sütőbe sülni 30 percre.

 
 
 
Megosztom
 

33 megjegyzés

  1. Kata mondta:

    Kriszta, ez istenien néz ki. Merő véletlenségből épp tegnap főztem hagyományos túrógombócot. Azt hiszem, ma megint azt fogok enni – de ezúttal a Te recepted alapján 🙂
    Egy hiba van a receptben: a 2.-es pontnál azt írod, hogy a “2 tojás sárgáját verjük fel habnak”. Szerintem a fehérjére gondoltál 🙂

    2014. 10. 08.
  2. Adrienn mondta:

    Kedves Kriszta,
    csak annyi kérdésem lenne milyen túrót vegyek
    Külföldről írok és itt nem olyan a túró mint otthon…krémes állagú, vajon megállja a helyét gombóc készítésben is??
    Köszönöm válaszod

    2014. 10. 08.
    • Tamas mondta:

      Ha Anglia, akkor Polish shop (van lassan minden sarkon) es keresd a “Twarogot”.

      2015. 04. 03.
  3. Kriszta mondta:

    Hű, jó kérdés, sosem próbáltam még pl cottage cheese-ből, de ricottából már készítettem hasonló gombócot.

    2014. 10. 09.
  4. édesem mondta:

    már ki is próbáltam, bombasiker volt!

    2014. 10. 09.
  5. Kriszta mondta:

    : ) Örülök, nálunk is hasonlóan szerepelt

    2014. 10. 09.
  6. Gabi mondta:

    Erről csak hallottam még, de ki fogom próbálni. Egyébként a legeslegegyszerűbb turbo túrogombóc: sűrű tejbegrízbe még forrón belekeverni a túrót, szobahőmérsékletűre hűteni és vizes kézzel gombócokat formálni. Gyömölcsszósszal tálalva pirított morzsát is le lehet spórolni, de akkor már tényleg nagyon puritán. 🙂

    2014. 10. 09.
  7. Vali mondta:

    én nem szeretem a hagyományos túrógombócot, de ez isteni volt! már megvettem a következő adaghoz túrót… 🙂

    2014. 10. 10.
  8. Kriszta mondta:

    Gabi!
    az is jó ötlet a készítésre, nem is hallottam még ezt a készítést!

    Vali!
    : ))

    2014. 10. 11.
  9. Anik mondta:

    Nem kell kikenni semmivel (vaj) a tálat?
    Köszi

    2014. 10. 13.
  10. Jakab Erzsi mondta:

    Kriszta, szerinted laktózmentes túróból ugyanolyan lesz?
    Istenien néz ki, kipróbálom.

    2014. 10. 14.
  11. Kriszta mondta:

    Nem kentem ki a tálat! De egy kicsit alá lehet vajazni, ha félsz, hogy leragad. De egyáltalán nem ragadt.
    A laktózmentes túrót nem ismerem, nem főztem még vele. Ha hasonló az állaga, gondolom jó az is. Ricottával pl. működik.

    2014. 10. 15.
  12. Szilvia mondta:

    Kedves Kriszta!

    Néhány napja megcsináltam, de tepsibe simítottam a túrót, nem gombócoltam ki, rá pedig a tejfölös kencét simítottam, és egy szuper túróslepényt kaptam!!!

    Kiváló recept, köszönöm!

    2014. 10. 17.
  13. Lolli mondta:

    Jaj de jó kis egyszerű recept, azt sem tudom néha mit főzzek a páromnak, meg magamnak! szuper! Ezt feltétlen kipróbálom!

    2014. 10. 17.
  14. Eszter mondta:

    Ma megcsináltuk, tökéletes. A gyerekek nyersen tolták reggel a “tésztáját”. Pazar.

    2014. 10. 20.
  15. Jakab Erzsi mondta:

    Kipróbáltam laktózmentes túróból, ugyanolyan szuper fincsi lett. Én kikentem a tálat vajjal, de tényleg nem ragadt le. Kicsit nekem keményebb lett a gombócom, vagy a laktózmentes több tejfölös szószt igényel. De isteni. Az ötlet pedig zseniális. Mind megettük. Köszönöm!

    2014. 10. 21.
  16. Edit mondta:

    Nem kukacoskodás, de októberi számban jelent meg. Én most a hétvégére terveztem elkészíteni.

    2014. 10. 29.
  17. Ili mondta:

    Én tejföl helyett főzös vaníliás puddingot kevertem el tejjel és cukorral. Ezt öntöttem a gombócokra és tettem a sütőbe. Nagyon finom lett. Azért próbálkoztam így, mert nálunk a morzsába hempergetett gombócot nem mindenki szereti. Vaníliás öntetet szoktam hozzá készíteni. Így most egyben az öntet is készen volt.

    2014. 12. 28.
  18. Renáta mondta:

    En saját tapasztalattal mondhatom hogy ez a recept meg rikottaval is lelek nyugtató. Mivel Ausztráliában elő magyarként nem találtam azt a jó hazai gurulos túrót, kénytelen voltam helyettesíteni. A rikotta bevált es mivel nem volt otthon porcukrom, az ontet is páratlan elvezetet nyújtott meg így is. Mindenki nevében is köszi ezt a receptet!

    2015. 01. 22.
    • Kriszta mondta:

      Renáta! Örülök, hogy a recept úgy is működött és talán sikerült hazai ízeket felidézni a gombóccal. Szerencsére a ricotta jó helyettesítője a túrónak, és fordítva!

      2015. 01. 27.
  19. Fruzsi mondta:

    Most ebédeltük meg a nagyimmal a gombócokat, én zabkorpával helyettesítettem a búzadarát és panyolai szilvalekvárral töltöttem meg, szuperfincsi lett 🙂

    2015. 01. 28.
    • Kriszta mondta:

      Hű, ezt kipróbálom, pont ennek a receptnek szeretném a még egészségesebb változatát megcsinálni!

      2015. 01. 29.
  20. Dettid mondta:

    Nagyon nagyon finom, és imádom, hogy időhatékony!

    2015. 03. 04.
  21. Zsuzsi mondta:

    Kriszta! Szuper recept, köszönöm! Lenne javaslatod, hogy lisztérzékenynek mivel lehetne pótolni a búzadarát?

    2015. 09. 15.
    • Kriszta mondta:

      Zsuzsi!

      Rizsliszt? Vagy vmilyen gluténmentes lisztkeverék?

      2015. 09. 15.
  22. Csilla mondta:

    Nagyon jól működik rizsdarával és útifűmaghéjjal laktózmentes túróval és laktózmentes joghurttal és tejföllel, és édesítőszerrel. Szuper recept.

    2016. 11. 27.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Csilla! : ) “kicsit” átalakítottad, de gondolom, laktóz és gluténérzékenység áll a hátterében. Útifűmaghéjjal én is kipróbálom, köszi az ötletet!

      2016. 11. 28.
  23. rianas mondta:

    Pudingos öntettel is finom, – mire bekevertem a túrót, kiderült, h a népem megette a tejfölt… 🙂
    (Egy pudingpor tejjel és 3 ek gör.joghurttal, 2 dkg vajjal).

    2017. 05. 08.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      : ) Jól feltaláltad magad! El tudom képzelni, hogy úgy is finom.

      2017. 05. 08.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések