Szülinap!

Villámtortával

Az, hogy mennyi időt szánunk egy meglepetéstorta elkészítésére egyáltalán nem arányos azzal, mekkora szívvel készítjük. És azzal sem, hogy mennyire lesz finom! Tovább Tovább

Tudjátok, szeretem a gyors, látványos, ámde finom ételeket! Ez a torta pont ilyen. Évekkel ezelőtt megtaláltam a habitusomnak megfelelő piskótatésztát, azóta csak ezt sütöm. Tojásokat egyben kikeverni cukorral, lisztet hozzá szitálni és mehet is sülni. 6-7 perc az egész elkészítése.

a szuperpiskóta

Most a krémet is “minimálverzióban” készítettem, anélkül, hogy mindez a torta értékén bármit is rontana. Sőt! Ha valakiben az előző poszt, a citromos desszert receptjének az olvasásakor eszébe jutott az a kérdés, hogyan működne ez a krém tortában, annak elmondhatom: tökéletesen! Még a nyár folyamán több ilyen tortát is készítettem, különböző gyümölcsökkel. Most Kristóf 6. születésnapjára is ez a torta készült, málnával. Méghozzá a kertből, mivel folyton érő málnát ültettünk véletlenül, és a nyár 2. fele óta folyamatosan terem! : )

kincsek a kertből

A piskótatészta elkészítésének gyorsaságához passzol a krém elkészítése is: itt tejfölt kell csak keverni citromhéjjal, citromlével és porcukorral. 2 perces művelet. Nincs főzés, sűrítés, zselatinozás. A krém mégis 2 óra hűtőszekrényes pihenés után úgy összeáll, hogy gyönyörűen lehet szeletelni. (ha villám megoldás szükséges, mentő ötlet lehet) Ajánlom azonban a hosszabb pihentetést, mert akkor a piskóta olyan szaftosra puhul a tejföltől, hogy arra nincsenek is szavak! : ). A maradékra azonnal ugrok másnap reggel, ilyenkor a legfinomabb.

A receptben leírt mennyiségből 20 cm-s formában sütöttem a piskótát, a torta 8 nagy vagy 12 normál szeletet ad ki. De mivel nagyon könnyű, 6 ember is simán megeszi! : )

 

Hozzávalók

piskótához: 4 nagy tojás, 13 dkg porcukor, 13 dkg liszt; krémhez: 850 gr tejföl, 10 dkg porcukor, 1 citrom, 30 dkg málna (fagyasztott)
  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokon. Elektromos habverővel 4-5 perc alatt keverjük nagyon habosra, fehéredésig az egész tojásokat a porcukorral

  2. Szitáljuk hozzá a lisztet, majd szedjük át a tésztát, vajazott, kilisztezett tortaformába. Süssük kb. 30 perc alatt készre, tűpróbával ellenőrizzuk

  3. A tejfölt keverjük el a porcukorral, a citrom lereszelt héjával és a kifacsart levével.

  4. A kihűlt piskótát vágjuk 3 részre. A tortaformába visszatéve a lapokat töltsük meg a tejfölkrém 2/3 részével és szórjuk meg a lapokat málnával. A tetejére csak tejföl kerüljön.

  5. Pihentessük hűtőszekrényben (a maradékkrémmel együtt, mármint ezt is tegyük a hűtőbe) 2 órát, majd vegyük ki a formából, és kenjük meg az oldalát is a maradék krémmel, tegyük vissza a hűtőbe.

 
 
 
Megosztom
 

10 megjegyzés

  1. Anna mondta:

    Csoda 🙂 off topic: lesznek még nyaralós fotók? 🙂

    2014. 09. 12.
  2. Kriszta mondta:

    igen, lesznek, csak sosem jutok el odáig, hogy feltegyem, azaz az írás hosszadalmas, a képek már készen vannak. Lehet, hogy egy csak képes változat jön…

    2014. 09. 12.
  3. Agi mondta:

    Kedves Kriszta ! Mostanában minden tortarecept 20 cm-es formával számol, pedig az üzletekben a 23-26 cm-es kapható csak. Mennyi a szorzó a két méret között ?

    2014. 09. 12.
  4. Agi mondta:

    Köszönöm szépen, már van olyanom tőletek. Nagy a család én a 20cm-es formával már nem kezdek 🙂

    2014. 09. 12.
  5. Kriszta mondta:

    Ági, ha jó étkű és nagy a család, készítsd el hat tojásból, el fog fogyni!

    2014. 09. 13.
  6. Kriszta mondta:

    Bocsánat, javítottam kicsit a recepten: 850 gr volt a tejföl, a 750 az az ára volt a kisközértben! Ma újra elkészítettem, barackkal és málnával, Kristóf kérése szerint, és ekkor vettem észre, hogy rosszul emlékeztem a tejföl mennyiségére.

    2014. 09. 13.
  7. Eszter mondta:

    Azt hiszem, mielőbb ki kell próbálnom ezt a receptet. 🙂
    Ez a fajta piskótakészítés nekem is nagy favoritom, sokáig próbálkoztam, de végül ez az egész tojás kikeveréses történet sikerült a legtökéletesebben.
    Köszönjük a receptet!

    2014. 09. 16.
    • Kriszta mondta:

      Érdekes, amíg otthon laktam a szüleimnél, abban a sütőben simán sütöttem a “hagyományos” tojást szétválasztós piskótát, majd az én sütőmben soha nem sikerült, csak ez a fajta. De örülök neki, mert ennek sokkal könnyebben nekiáll az ember

      2014. 09. 17.
  8. pomazi mondta:

    Kedves Kriszta! A piskótát milyen sütési modban jo sütni? Legkeveres? Also sütés? Vagy ezek kombinációja? Koszonom.

    2014. 10. 02.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések