Guinness torta

Jesszus, hova tűnt a söröm?!

A sör bizony a tortába került! Bocs, apa. Apák napi menüt fotóztam pár hete, oda készült ez a torta. Ilyen finom, szaftos állagú, kevert tésztás tortát még sosem sütöttem. Tovább Tovább

A sört fel kell forralni, utána pedig sül is, szerintem nem csak Apa, hanem a gyerekek is bátran ehetik ezt a tortát. Rendkívül szaftos és még úgy is elég édes, hogy az eredeti receptben szereplő cukormennyiséget megfeleztem! Nagyon szerethető darab…

A recept a Nők Lapjában jelent meg.

 

Hozzávalók

20 cm-s formához: 2,5 dl Guiness (vagy más barna sör), 1 dl tejszín, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 27 dkg liszt, 5 dkg cukrozatlan kakaópor, 2 nagy tojás, fél tasak sütőpor; tetejére: 20 dkg natúr krémsajt, 10 dkg porcukor, 1 dl tejszín
  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokon. A sört tegyük egy fazékba, adjuk hozzá a vajat és a porcukrot, melegítsük, míg elolvadnak.

  2. Egy kevés sörben keverjük el a kakaóport, majd keverjük el az egészben.

  3. A lisztet keverjük el a sütőporral, adjuk hozzá a tojásokat, a tejszínt, majd a már nem túl meleg sörös keveréket.

  4. Vajazzunk ki egy 20-cm-s tortaformát, öntsük át bele a tésztamasszát, majd süssük 45-50 perc alatt készre. Hagyjuk kihűlni a formában, majd borítsuk ki.

  5. A tejszínt verjük fel kemény habnak a porcukorral együtt, majd keverjük el a krémsajttal, kenjük meg a torta tetejét az édes sajtkrémmel.

 
 
 
Megosztom
 

8 megjegyzés

  1. Judyt mondta:

    Én imádom a Guiness csoki kombót. Pár éve kattantam rá, amikor Dublinban voltunk. Jól feltankoltam a csokiból, de igazán finom az, amit sörből és csokiból én csinálok 😉 Azt hiszem két éve csinltam macaroont is csokis Guinesses töltelékkel… Nyammm 🙂

    2014. 06. 20.
  2. Bea mondta:

    Kriszta, ez a recept nagyon jól hangzik! Egy kérdésem van: a hozzávalók között szerepel a tésztához 1 dl tejszín. Ezt mikor kell hozzáadni? Köszi! Bea

    2014. 06. 21.
  3. mary mondta:

    Igen, szeretném megtudni, hogy a tésztánál említett tejszín(1dl)mikor kerül a tésztába?
    Steveával fogom elkészíteni, ha kiderül, mi a tejszín sorsa.Köszönöm!

    2014. 07. 03.
    • Kriszta mondta:

      bele a tésztába, javítom a receptet!

      2014. 07. 08.
  4. Rea mondta:

    nagyon tetszik, ki is fogom probalni!! addig is csak annyit fuznek hozza, hogy egy `n` lemaradt (Guinness).. legalabbis a cegnel igy hivjuk;)

    2014. 10. 13.
  5. Detti mondta:

    Szuperül hangzik, mindenképp megcsinálom. 🙂
    Kérdés: feltétlen szükséges forralni a sört? Felnőtteknek készítem és szeretném, ha kicsit kesernyés lenne.
    Köszönöm a választ!

    2015. 11. 03.
    • Kriszta mondta:

      Detti!

      jó a kérdés. Sajnos nem tudok pontos választ adni, mert sörrel nem készítettem úgy, hogy ne forraltam volna. A forralástól a keserűsége amúgy valamelyest megmarad, de sütés után ezt a sütin nem nagyon érezni már, ez igaz. Borral készítettem hasonlót, ott éppen csak annyira melegítettem a bort, amíg a csoki elolvadt benne. Ott a végeredményen abszolút lehetett a bort érezni, az egész sütinek lett egy “konyakos meggy” érzete.
      recept itt, kép a MUNKÁK fülön hozzá (szeptember Nők Lapja KOnyha) Vörösboros csokoládétorta
      Hozzávalók: 2 (1 bögre: 2,5 dl) bögre átszitált liszt, 1 bögre cukor, 1 bögre vörösbor, ¼ bögre cukrozatlan kakaópor+ a díszítéshez, 12 ek. olvasztott vaj+a forma kenéséhez, 3 tojás, 2 tk. sütőpor, 20 dkg étcsokoládé, csipet só, 2 dl habtejszín
      A sütőt melegítsük elő 200 fokon. Az egész tojásokat elektromos mixerrel verjük habosodásig a cukorral, keverjük hozzá az olvasztott vajat, verjük tovább. A bort enyhén melegítsük fel, olvasszunk meg benne 17 dkg étcsokoládét. A kihűlt boros krémet keverjük el a tojáskrémmel, majd szitáljuk hozzá a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet. Keverjük össze a tésztát, öntsük 21-22 cm-s kapcsos, kivajazott tortaformába. Az előmelegített sütőben süssük 55-60 percet. Tűpróbával ellenőrizzük, ha enyhén lágy még a közepe, akkor már jó a tészta, vegyük ki a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor díszítsük keményre vert tejszínhabbal, ezt szórjuk meg finoman kakaóporral, étcsokoládéforgáccsal.

      A sörre visszatérve bátraké a szerencse, kap bőven hőt a sütőben is, én kipróbálnám.
      Kriszta

      2015. 11. 04.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések