Feketeerdő lekvár

azaz csokis meggylekvár

Azt nem mondom, hogy ez a világ legüdébb színű lekvárja, de, hogy nagyon finom, az biztos. Tovább Tovább

A kertben lévő két kicsi meggyfa annyi gyümölcsöt termett, hogy pár kis üveg lekvárra is futotta még belőle. Általában alap lekvárokat szoktam befőzni, plusz ízesítés nélkül, de ezt sem viszem túlzásba, mert a gyerekek sem túl lekvárosak, férjem sem, én pedig (elvileg) egyáltalán nem ehetem. Szoktam azért nagy ritkán enni belőle, házi kaláccsal, vajjal… Mivel ez saját meggyből készült, valami különlegeset szerettem volna készíteni belőle, így lett csokis a meggy. Nagyon-nagyon finom! Nem is kell hozzá se kalács, se vaj, csak egy kanál! ; )

A színe, bevallom, elég fura, nem egy szép-élénk valami, de az íze, az tökéletes!

 

Hozzávalók

1,5 kg magozott meggy, 50 dkg Koronás 3:1 befőzőcukor, 4 cl Amaretto likőr, 10 dkg 60%-os étcsokoládé
  1. Egy nagyobb lábosban, lassan, kevergetve kezdjük el melegíteni a kimagozott meggyet.

  2. Főzzük a gyümölcsöt pépesre, majd adjuk hozzá a befőzőcukrot, a likőrt. Főzzük tíz percet a lekvárt.

  3. Keverjük el a felkockázott csokoládét a lekvárban.

  4. Tiszta üvegekbe töltsük, zárjuk le. Csomagoljuk újságpapírba, fordítsuk fejjel lefelé és takargassuk be, hogy szép lassan, dunsztban hűljön ki.

 
 
 
Megosztom
 

18 megjegyzés

  1. Judyt mondta:

    Én tavaly csináltam ilyen lekvárt, csak a csoki helyett kakaóbab törettel egy recept alapján. Kedvenc azóta is :)))

    2014. 06. 20.
  2. Zsófi mondta:

    Kedves Kriszta!
    Én is elkészítettem, sajnos nekem nem sikerült jól, a csoki (pedig direkt jó minőségűt vettem, azt a saját káromon már megtanultam,hogy a főzésben (is) megbosszulja magát, ha a minőségen próbálok spórolni) valahogy nem olvadt fel tökéletesen, és ízre is elég vacak lett. Mit ronthattam el?
    Üdv, Zsófi

    2014. 06. 24.
  3. Nora mondta:

    A 85%-os csoki nem hazudik, és ha beleteszed egy citrom levét is, a színe is szép pirosas-csokis lesz. Én az egyik üvegbe tettem egy kis friss mentát is. Pazar! 🙂

    2014. 06. 25.
  4. Betty mondta:

    Kevesebb cukorral, 75%-os csokival és portóival készült! Isteni lett! Köszi:)

    2014. 06. 26.
  5. Évi mondta:

    Szia Kriszta!
    Nagyon tetszik ez a recepted (is!). Szívesen elkészíteném. Azt szeretném kérdezni, hogy Amaretto likőr helyett szerinted mit tehetnék bele, az ugyanis nem szokott otthon lenni…Előre is köszönöm szépen a válaszodat! 🙂

    2014. 06. 27.
  6. Jakab mondta:

    Kedves Kriszta!
    Gyönyörűek a fotók, mint mindig!
    Én is készítettem meggylekvárt, csokis, vörösboros és kardamomos változatban. Mindegyik finom lett.
    De hol a júliusi naptár???

    2014. 07. 02.
  7. Kati mondta:

    Gondolom Kriszta szabadságon van, így a nyár közepén…türelem naptárt terem. 😉

    2014. 07. 04.
  8. Agnes mondta:

    Szia Kriszta!
    Tavaly vagy tavalyelőtt nyáron az egyik nők lapja konyhában volt egy sült paprika és paradicsom leves recepted. Nagy kedvenc volt, és gondoltam lassan idén is megcsinálhatom, de sajnos pont azt a számot nem találom. Megtennéd, hogy megosztod itt is azt a receptet?
    Köszi!

    2014. 07. 07.
  9. Enikö mondta:

    Rávettem Anyut, hogy próbáljuk ki, mert ez biztos finom lesz. Mennyei lett. Anyu reakciója: ebböl fözök még egy nagy adaggal! 🙂 Köszi a receptet, Kriszta!

    2014. 07. 07.
  10. Zsuzsa mondta:

    8-a van, légyszi,legyen naptár!!!!:-))))))))))))))))

    2014. 07. 08.
    • Kriszta mondta:

      Sziasztok! ma talán lesz már naptár, nyaralni voltunk!

      2014. 07. 08.
  11. Agnes mondta:

    Ezt is nagyon szeretem, de nem erre gondoltam. 🙂 Abban volt paprika, paradicsom és hagyma (meg talán kakukkfű), amit meg kellett előtte sütni, aztán összeturmixolni. Eddig biztos voltam benne, hogy a te recepted volt. 🙂

    2014. 07. 08.
  12. Agnes mondta:

    Akkor rosszul emlékszem, és mégsem a te recepted volt? (most már biztos, hogy a tavaly július-augusztusi számban jelent meg, mert azt az egy nyári számot nem találom sok évre visszamenőleg.)

    2014. 07. 13.
    • Kriszta mondta:

      nem az enyém, talán Tündéé lehetett.

      2014. 07. 18.
  13. Agnes mondta:

    Megtaláltam a receptet, mégis a tiéd volt. 🙂 A tavaly szeptemberi számban volt benne, hideg sültzöldség krémleves

    2014. 07. 20.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések