Epres mákos guba

Szénhidrátszegényen

Desszert büntetlenül? Na ezt azért nem ígérem, de olyan édességeket ajánlok most, amelyek simán beilleszthetők a 160 gr-os CH diétába is. Tovább Tovább

Jó hír: a napi szénhidrátadagomat megemelték 200 gr-ra, sőt futás előtt még kell ennem. Jupijééé! Na ez persze nem azt jelenti, hogy akkor elő a péksüteményekkel, ettől függetlenül még most is igyekszem nagyon figyelni mindenre. Amúgy furcsa, inkább arra kell jobban, hogy meglegyen a napi minimum bevitelem. Egy idő után nagyon jól el lehet lenni kevés szénhidráton, de ehhez én most már tényleg nagyon sokat sportolok, főleg futok. Ahhoz pedig kell az energia.

A múltkori könnyű kis tiramisu után, most 5 klasszikus sütit variáltam át pohárdesszertté a májusi Nők Lapja 160 gr-os szénhidrátdiéta rovatban, úgy, hogy 20 gr alatt maradjon egy adag CH tartalma, sőt igyekeztem a zsírra is figyelni! Ezt hajlamos vagyok néha elfelejteni, ha nem lehet CH valami legalább laktasson elven, hajlamos vagyok a zsírra nem figyelni. De ez sem jó. Egyensúly, egyensúly, ez a lényeg!

Mind nagyon jó lett, a 3 kedvenc: ez a mákos guba, a lúdláb és a Rákóczi túrós. Teljes értékű desszertek lettek.

 

 

Hozzávalók

Hozzávalók 4 főre: tésztához: 2 tojás, 7 dkg darált mák (18 gr), 7 dkg Nyírfacukor por alakban (17,5 gr), krémhez: 4 tojás sárgája, 5 dkg Nyírfacukor (12,5 gr), 4 dl tej (16 gr), 1 rúd vanília, 20 dkg eper (14 gr) Egy adag szénhidráttartalma: 19,5 gr
  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokon. A tésztához keverjük habosra az egész tojásokat a Nyírfacukorral, 4-5 percen keresztül elektromos mixerrel. Keverjük hozzá óvatosan a darált mákot.

  2. Öntsük szilikonos tepsibe (25x18cm), süssük 15-18 perc alatt készre. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd borítsuk ki a formából, kockázzuk vagy kézzel morzsoljuk össze.

  3. A vaníliakrémhez a vaníliarudat vágjuk hosszában ketté, késsel kapargassuk ki a magokat, adjuk a tejhez a rúddal együtt. Éppen, hogy forraljuk fel a tejet, vegyük le a tűzről, majd hagyjuk állni 20 percet.

  4. A tojás sárgákat verjük habosra, fehéredésig a Nyírfacukorral, majd fokozatosan öntsük hozzá a langyos tejet. A vaníliarudat vegyük ki belőle. Állandó keverés mellett forralva sűrítsük be a krémet, majd hagyjuk kihűlni, szilárdulni.

  5. Rétegezzük pohárba a mákos morzsát, a krémet és a kockázott eperet. A tetejére hagyjunk díszítésnek nagyobb eperdarabokat.

 
 
 
Megosztom
 

5 megjegyzés

  1. zsu mondta:

    Szia!
    Nyírfacukor helyett eritritollal működik ez a desszert? Azért kérdezem, mert elméletileg 160°C-ig tartja meg a tulajdonságait az eritritol, ezt pedig 180 °C-on kell sütni. Segítenél, mit változtassak a cél érdekében?

    Köszi:
    zs.

    2014. 05. 15.
    • Kriszta mondta:

      nem sütöttem még vele. Szerintem próbáld ki bátran, ez a mákos tészta alap amúgy is egy morzsálódós valami lesz,

      2014. 05. 15.
    • Kriszta mondta:

      élőben kicsit giccsesnek hatnak, de tudtam, hogy fotón szépek lesznek : ) párizsi szerzemények

      2014. 05. 15.

Hozzászólás a(z) Anna bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések