Narancsos diótorta

Nők Lapja Konyha Desszert különszám

Anyukám receptje, sőt olyannyira az övé, hogy még a képen látható darabot is ő sütötte. : ) Bár, a narancszselé a tetején az én ötletem volt! Tovább Tovább

Desszert címmel 120 oldalas különszáma jelent meg a Nők Lapja Konyhának. Alapvetően a sütéssel most ismerkedő olvasók a célközönsége a lapnak. Részletesen lehet olvasni a különböző tésztafajtákról: piskóta, kevert, linzer, kelesztett, az aprósüteményektől a tortákig minden alap sütit megtaláltok benne.

Tortákat, hozzájuk krémeket és nemzetközi desszerteket készítettem a lapba. Íme anyukám receptje, a család kedvenc diótortája! Gyors és nagyon finom. A vaníliakrémet van, hogy anyu pudinggal spórolja le időben, így tényleg sokkal gyorsabb, de főzött vaníliakrémet sem nagy kunszt gyártani. A lapból ezt is megtanulhatjátok!

Én így készítem:

Hozzávalók: 6 tojás sárgája, 5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg liszt, 1 rúd vanília

A vaníliarudat vágjuk hosszában ketté, késsel kapargassuk ki a magokat, adjuk a tejhez a rúddal együtt. Éppen, hogy forraljuk fel a tejet, vegyük le a tűzről, majd hagyjuk állni 20 percet. A tojás sárgákat verjük habosra, fehéredésig a kristálycukorral, szitáljuk hozzá a lisztet, majd fokozatosan öntsük hozzá a langyos tejet. A vaníiliarudat vegyük ki belőle. Állandó keverés mellett forralva sűrítsük be a krémet, majd hagyjuk kihűlni, szilárdulni.

 

Hozzávalók

piskótához: 3 egész tojás, 10 dkg nagyon finomra vágott dió, 5 dkg liszt, 10 dkg kristálycukor, fél narancs reszelt héja; krémhez: 25 dkg durvára vágott dió, 1 adag narancshéjjal ízesített vaníliakrém; narancszseléhez: 1,5 dl frissen facsart narancslé, 2 db lapzselatin
  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokon. Verjük fel habosodásig az egész tojásokat a cukorral, elektromos habverővel 4-5 percen keresztül. Szitáljuk át 3x a lisztet, a habverő legalacsonyabb fokozatán keverjük a tojáskrémhez, fakanállal keverjük hozzá a diót és a narancshéjat, egy csipet sót.

  2. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18 cm-s tortaformát, öntsük bele a tésztát, majd süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre. A kihűlt piskótát vágjuk ketté.

  3. A narancshéjjal felfőzött vaníliakrémben keverjünk el 20 dkg durvára tört diót. A krém 2/3 részét töltsük a tortába, helyezzük vissza tortát a formába.

  4. A frissen facsart narancslevet forraljuk fel, keverjük el benne a lapzselatinokat. Mikor meghűlt a keverék és már kezd valamennyire szilárdulni, öntsük a torta tetejére. Tegyük 3-4 órára a hűtőszekrénybe. Vegyük ki a torát a formából, az oldalát kenjük meg a maradék diókrémmel, szórjuk meg a maradék durvára tört dióval.

 
 
 
Megosztom
 

12 megjegyzés

  1. ÉnisKriszta mondta:

    Nagyon klassz a lap, ma már a lányommal ebből sütünk (a baklavát választotta:), a diótorta pedig elsőre rámkacsintott, biztosan elkészül valamelyik szülinapra. Köszi a mindig megbízhatóan működő recepteket!

    2014. 03. 21.
    • Kriszta mondta:

      a házi baklava a világ legegyszerűbb dolga, a kókuszosat is ajánlom nagyon! : )

      2014. 03. 21.
  2. MrsSame mondta:

    Ez annyira jól néz ki,hogy húsvétra biztos elkészítem.

    2014. 03. 22.
  3. Csilla mondta:

    Na,ezt mindenképp kipróbálnám, DE nekem 26 cm átmérőjű tortaformám van, és amúgy is nagyobbat kellene süssek…….Hogy lehetne az adagokat egy 26-oshoz igazítani??????????
    Köszi a válasz előre is!

    2014. 03. 23.
    • Kriszta mondta:

      Csilla! másfélszeres adagot készíts ahhoz!

      2014. 03. 24.
  4. individual tours in Russia mondta:

    Howdy! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a extraordinary job!

    2014. 03. 24.
  5. Torok Petra mondta:

    Kedves Kriszta, vaníliakrémen pontosan mit értesz? Köszi!

    2014. 04. 08.
    • Timi mondta:

      Szia Kriszta, én sem értem egészen, mi lehet a vaníliás krém, csaknem vaníliás pudingporból…? Segítesz kérlek, ezt a gyönyörű tortát szemeltem ki karácsonyi desszertnek 🙂

      2016. 12. 21.
  6. lizzie mondta:

    Biztos, hogy ez a torta 21 cm-s formában készült? Pontosan betartottam a mennyiségeket, mégis olyan lapos lett, mint amin átment az úthenger. Vagy sütőpor kellett volna bele? Mindenesetre finom, csak nem valami esztétikus…:)

    2014. 12. 24.
    • Kriszta mondta:

      Szia Lizzie!

      elnézést, a recept mennyiséget nézve 18 cm-s formára elegendő a hozzávaló. A 21 cm-snél 4, de inkább 5 tojásost készítek. Bocsánat, javítom a receptet!

      2015. 01. 04.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések