Káposztás céklaleves

Vadítóan rózsaszín

Élek-halok a cékláért, sokan csak a klasszikus, ecetes befőttnek ismerik, pedig ezen túl rengeteg minden készíthető belőle. Sütőben sütve olívaolajjal, különféle levesekhez, csípős krémhez, joghurtos mártogatóshoz, mentával salátához…. (sorolhatnám) használom alapanyagként, sőt már csokis tortát is készítettem belőle. Tovább Tovább

Eddig ez a céklaleves volt a kedvencem, erőteljesen római köményes, joghurtos változat. Most egy újabb céklás leves került fel a palettára, lila káposztával és tejföllel, hagyományos köménnyel. (és persze egy csipet rómaival is, azt szinte mindenbe teszek). A leves első változata valahogy nem sikerült, de nem adtam fel, itt már a második nekifutásra összehozott recept szerepel. Ezt bátran próbáljátok ki! A hétre nem is lehetett volna  (színben legalábbis) jobban passzoló levest ajánlani. : )

 

Hozzávalók

30 dkg lila káposzta, 2 közepes cékla, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 2 ek. 6%-os borecet, 3 ek. étolaj, só, 7 dl zöldséglé, frissen őrölt bors, 1 mk. őrölt kömény (szerintem egy csipet római kömény is illik bele)
  1. A káposztát vékonyan gyaluljuk, a céklát kockázzuk. Olajon dinszteljük meg az apróra kockázott hagymát, adjuk hozzá a káposztát és a céklát, kevergetve dinszteljük 15 percet.

  2. Öntsük fel a zöldséglével, adjuk hozzá az aprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel és ecettel ízesítsük. Főzzük puhára a zöldségeket.

  3. A tejfölhöz fokozatosan keverjünk forró levest, majd keverjük az egészet a leveshez. Egyet forraljunk rajta, tálaljuk.

 
 
 
Megosztom
 

2 megjegyzés

  1. Adel mondta:

    Hú kriszta nagyon jól hangzik ez a leves, mi is imádjuk a céklát. Biztosan kipróbálom, köszi szépen. A zöldséglével kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy tudsz- e olyan készen kapható zöldség leves port vagy sűrítmény, ami teljesen megbízható és nincs tele mindenféle borzalommal? Vagy te mindig főzöl egy alaplevet először? A hús lével is mindig ez a problémám, bár azt szoktam lefagyasztani, de sajnos a fagysztó kapacitása is véges….:(köszi

    2014. 02. 10.
    • Kriszta mondta:

      Adél!

      Ritkán használom kockát, ebben most az volt. Általában inkább teszek egy két szál sárgarépát, fehéret a leveshez ízesítőnek, majd ezeket kiveszem. Most volt itthon, azt hiszem a tescóban vettem a bio pultban. Elég drága, 6 db, 700 ft körül, és fél literhez ír egy kockát és szerintem nincs különösebb íze, amúgy, legalábbis az az átható ízfokozós íz, mint egy magginak, ennek nincs. A DM-ben is kapsz bio kockát. Inkább ezeket ajánlom vagy a sima vizet : )

      2014. 02. 12.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések