Tyúk vörösborban

Coq au vin, a női változat

Az utcánk végén lévő, hétvégi, termelői piacon (de az erzsébeti nagypiacon is) inkább tyúkot lehet kapni, kakast csak bajosan. Ezért ezt az emblematikus francia fogást én tyúkból készítem, eléggé rákaptunk mert nagyon jó kis hétvégi étel. Tovább Tovább

Szaftos, gazdag ízű, melengető-laktató fogás. Nekem egytálétel mert köretnek a benne főtt zöldségeket eszem. (így még diétásnak is mondható). Sok-sok coq au vin receptet végigböngésztem. Léteznek (bőven) ugyanilyen egyszerű változatok is, de találtam egy-két extrém módon hosszan és kicsit talán túlságosan is bonyolítva készítettet is. Mivel ez egy parasztkaja, én inkább az egyszerűbb készítsési mód mellett tettem le a voksomat. Hosszú főzési idővel azonban így is számolni kell!

 

Hozzávalók

2 kg körüli tyúk, 4 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 kisebb zellergumó, 25 dkg csiperke (persze ugyanennyi vargánya még jobb), 1 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 75 gr sűrített paradicsom, 3-4 db babérlevél, kis csokor petrezselyem, 1 szál zeller, 1 ek. szárított kakukkfű, friss rozmaring, 1 ek. barnacukor, só, frissen őrölt bors, 5 dkg vaj, 0,75 l száraz vörösbor, 3 dl húsleves
  1. A tyúkot daraboljuk, a mellből, farhátból, lábakból főzzünk egy finom húslevest. A raguhoz a szárnyakra, az alsó és felső combokra lesz szükségünk. A megtisztított, szárazra törölt húst egy nagyobb lábosban, vajon pirítsuk körbe. Ha nem fér el egyben, akkor részletekben.

  2. Tegyük félre a húst, a visszamaradt vajon pirítsuk körbe a feldarabolt zöldségeket, a szeletelt gombát, a felezett vöröshagymát és szintén felezett fokhagymafejeket. Vegyük ki, tegyük félre.

  3. Öntsük a húslevest a lábosba, kapargassuk fel a lesült részeket, helyezzük a húst vissza a lábosba, öntsünk hozzá a borból annyit, hogy ellepje. Adjuk hozzá a fűszereket, sót, borsot, a cukrot és a paradicsomszószt.

  4. Lefedve, takarékon forralva főzzük puhára a tyúkot. Az utolsó 45 percre adjuk a korábban előpirított zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk. Mi burgonyafánkkal vagy burgonyapürével szeretjük.

 
 
 
Megosztom
 

4 megjegyzés

  1. WhileHeWasOut mondta:

    Nagyon szepre sikerult, es micsoda illatok keringhettek a konyhaban!

    2014. 01. 22.
  2. Judyt mondta:

    Kedves Kriszta! Ne haragudj, hogy itt teszem fel a kérdést, de most hirtelen nem találtam jobb helyet neki. Karácsonyra kaptam ajándékba legújabb könyvedet, amit már most imádok, több receptet el is készítettem már belőle 🙂 Kérdésem, hogy van e lehetőség dedikáltatni veled ezt a könyvet (a főzd magadat a wampon dedikáltad nekem :)) Illetve a blogomon is szeretnék írni róla, ezért bizonyos dolgok esetleges publikálásához kérném engedélyed. Erről hol tudok veled értekezni?

    2014. 01. 22.
  3. Kriszta mondta:

    Köszi, pedig nem egy túl fotogén kaja!

    Judyt!
    A kapcsolatban van mail cím, egyeztessünk ott! köszi

    2014. 01. 23.
  4. Judyt mondta:

    Kedves Kriszta, írtam még akkor mikor válaszoltál, de azóta sem jött reakció a levelemre. Mi lehet a gond? Jó címre ment, megnéztem…

    2014. 03. 12.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések