Tejcsokoládés-kávés flan

Januári naptár, BÚÉK 2014!

Taadaam! És elindult itt is az év. Kicsit megkésve ugyan, de mindenkinek szívből nagyon boldog új évet kívánok! Giga pihenésemet élveztem december második felétől egészen máig. Rám fért, az biztos. (Szinte) nem főztem és (szinte) nem fotóztam 3 héten keresztül. … Tovább Tovább

Furcsa, de most nekem már ez a pihenés.

Őszintén mondom, örömmel hagytam ott 2013-at, munkában nagyon gazdag és sikeres évem volt, más szempontból viszont nagyon szomorú, remélem, az idei év boldogabban fog telni! És nem csak nekem, hanem Nektek is kedves Dolce Vita Blog olvasók! Bízom benne, idén is velem tartotok!

De nézzük is, mi történt december 19 óta (ti. utolsó blogbejegyzés). Elsőként sikerült egy mínuszban, ónos esőben beszélgetve futással totálisan kiütnöm magam. A bekapott torok-gége-hangszálgyulladással, antibiotikum kúrával azt hiszem, hitelesen igazoltam, miért is nem tudok a konyhába bemenni és végigfőzni az ünnepek előtti időszakot. : ) Éhen persze nem maradtunk, anyukám gondoskodott a menüről az idén. Hagyományos halászlé, hal, krumplisaláta, kacsasült, töltött káposzta verzió volt így soron. Desszertnek bejgli, zserbó, mézeskalács, szaloncukor, (ez utóbbi kettőt azért én készítettem a fiúkkal). Mindenből olyan mennyiség készült, hogy január első pár napjáig nem is kellett főznöm. Pihentünk, pihentünk és pihentünk. A szilveszteri bulit Villányban tartottuk, itt még 31-én gyorsan lefutottam a Villány-Nagyharsány-Villány távot (félig gyógyultan egészen jó idő alatt) és ez megadta a kedvet az új évhez. Gyönyörű, ködös táj, a nagyharsányi dűlő, szőlőtőkék mindenhol… fantasztikus élmény volt. Utána hajnalig tánc.

Az első főzést az elmúlt hétvégén ejtettem meg, ekkor készült ez a desszert is, maradt két doboz tejszínem és pár Mikulás figura… Ez lett belőlük:

Januári naptár

 

A januári naptár a szokásos méretekben: 1920×1200 és 1280×1024

 

Hozzávalók

4 dl tejszín, 1 dl tej, 10 dkg étcsokoládé (pl.: maradék Mikulások), 3 egész tojás, 2 tojás sárgája, 12 dkg kristálycukor, 1 ek. instant kávé
  1. A cukorból pár csepp víz hozzáadásával készítsünk karamellt. Az instant kávét oldjuk fel 2 ek. forró vízben, keverjük a karamellhez, finomoan melegítsük, míg a karamell újra felolvad

  2. Oszlassuk szét egyenletesen a forró karamellt egy 7 dl-es fém/szilikon/kerámia forma alján. Én fémet használtam

  3. A csokoládét olvasszuk meg egy kevés tejszínnel. A tojásokat (egészeket és a sárgákat) keverjük el simára, keverjük el alaposan először a csokis tejszínnel, majd fokozatosan keverjük hozzá a többi tejszínt és a tejet. (Cukrot nem használtam hozzá)

  4. Öntsük a megszilárdult karamellre a folyós krémet. A formát fedjük le fóliával. Ültessük vízfürdőbe és először 135-140 fokon süssük 30 percet, majd növeljük a hőfokot 160 fokra és süssük kocsonyásra a flan-t. Ha nem akar szilárdulni, óvatosan növeljük a hőfokot. Nem jó túl melegen sütni, mert akkor nagyon buborékos és tojás ízű lesz az egész. Várjuk meg míg kihűl, borítsuk ki, hűtsük hűtőben.

 
 
 
Megosztom
 

12 megjegyzés

  1. Nóri mondta:

    Boldog új évet neked is! Kicsit aggódtam, hogy a flan lesz a háttérképen is 🙂 Mi lett volna a diétával nap mint nap? 🙂

    2014. 01. 06.
  2. Zsuzsa mondta:

    Én meg bíztam benne a cikket olvasva, hogy ez a finom csoda lesz a naptáron, hogy végre édesség, de sajna nem. De azért örülök, hogy van naptár:-)

    2014. 01. 06.
    • Kriszta mondta:

      Zsuzsa!
      sajnos én sem bírok egy hónapig édességet nézni munka közben, ennyire azért nem vagyok mártír. : )

      2014. 01. 07.
  3. HegyiG mondta:

    BÚÉK!! Jó, hogy meggyógyultál és jó, hogy újra itt vagy! További szép évet mindenkinek 🙂

    2014. 01. 06.
  4. Kati mondta:

    BÚÉK Kriszta és egész családodnak!
    A naptár már nagyon vártam köszi.
    Meg vettem a könyved ( 160g-ost) nagyon tetszik, sajnos nagyon úgy tűnik, hogy van alapja, hogy így étkezek. Viszont erőt adtál a futáshoz pedig mindig is utáltam futni, de január 2-át futással indítottam és próbálom tartani magam ehhez de nagyon nehéz 🙂
    Sok sikert az új esztendőben és hozzál minél több finom receptet.

    Kati

    2014. 01. 06.
    • Kriszta mondta:

      Örülök, ha mozgásra inspiráltalak! ; ) annyi évig főzettelek Titeket, most muszáj ezt ledolgozni : )

      2014. 01. 07.
  5. Zsuzsa mondta:

    Nálam a narancs “nézése” a problémás:-)) Életem legrettenetesebb, kórházban végződő, epegörcsrohamát egy narancs elfogyasztása okozta. Nem vagyunk egyformák:-))))))

    2014. 01. 07.
  6. whilehewasout mondta:

    BÚÉK mindenkinek! Én kicsit máshogy tanultam az “igazi spanyol” flan receptet idén nyár végén Spanyolországban, de biztos vagyok benne hogy ez a recept is tökéletesen működik, gyönyörű a végeredmény – igazi habos mozgós 🙂

    2014. 01. 07.
  7. Betti mondta:

    Nagyon boldog új évet kívánok! 2008. óta olvasom és főzöm/sütöm a receptjeidet, azóta kedvet kaptam a főzéshez. 🙂 Karácsonyra megkaptam a Végtelen spagettit (súgtam az angyalkának) és 5 éves kislányom is szívesen nézegeti, egy csomó mese illusztrációt felismer és örömmel mutogatja. Én pedig elmesélem, hogy melyik mesehős mit eszik. Biztos vagyok benne, hogy sok finomságot elkészítünk belőle együtt. Én is elkezdtem futni (egyelőre gyorsan gyalogolni futópadon:) – minden kezdet nehéz), de remélem eljutok oda pár hónap alatt, hogy futni is tudok majd. Jó munkát és sok örömet kívánok 2014-re!

    2014. 01. 07.
    • Kriszta mondta:

      Betti!

      Örülök, hogy jó helyre került a könyv, főzzetek belőle közösen finomakat! A futáshoz pedig kitartást és nagy kedvet kívánok!

      2014. 01. 10.
  8. Visszajelzés: Standards of Oncology Nursing Practice - Mary H. Brown free downloads

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések