Tatár beefsteak

vagy bifsztek, ahogy tetszik

Nyers hús fanatikus vagyok. Mindig is az voltam, így talán nem meglepő, hogy már kiskoromban is az egyik kedvenc ételem a tatár volt. A sushi csak később jött. Tovább Tovább

Kisgyermekként a belvárosban laktunk, és emlékeim szerint viszonylag sűrűn jártunk étterembe. Bár lehet, hogy ez havonta, vagy 2 havonta egy alkalmat jelentett, tudjátok a gyerekeknek máshogy telik az idő. Két dolgot ettem mindig az éttermekben: tatárt és lángoló Gundel palacsintát. Ha nem lángolt az a palacsinta, 6 évesen simán visszaküldtem. Önérzetes és határozott voltam már akkor is.

A tatárt soha nem összekeverve kértem, (ezek szerint) már akkor is szerettem ételeket kutyulni. Rengeteget meg tudtam belőle enni, és ez a mai napig nem változott. Felnőttként annyit változtam, hogy ma a sok tatár mellé viszonylag sok sört tudok meginni.

A tatár receptem azonban sokat változott. És most talán ez itt a lényeg. Évekkel ezelőtt ettem egy nagyon finom citromos, zöldfűszeres bárány tatárt, azóta az az ízvilág az etalon. Nincs semmi bajom a 80-as évekbeli, nálunk klasszikusként elterjedt ketchupos, vajas (margarinos?), piros paprikás receptúrával, az is csúszik, de próbáljátok ki ezt a receptet egyszer, érdemes! Citromos, friss, jajj de szeretem… A hozzávalók minősége nagyban befolyásolja a végeredményt, a legfontosabb, hogy az olaj nagyon jó legyen és a kapribogyóból sem árt, ha nem a tucat, ecetes bigyót tesszük bele.

 

Hozzávalók

40 dkg marha fehérpecsenye darálva, 10 dkg kapribogyó (jó minőségű), 1 tojás sárgája, 1 dl nagyon jó min őségű extra szűz olívaolaj, fél citrom leve és héja, 1 közepes csokor petrezselyem, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, sok frissen őrölt bors, 2 ek. Worchestershire öntet, 1 tk. mustár, 1 tk. ketchup
  1. A húst keverjük el a finomra aprított hagymával, a fokhagymával, petrezselyemmel, a tojás sárgájával és az olívaolajjal a citrom levével és héjával.

  2. Fűszerezzük sóval, viszonylag sok, frissen őrölt borssal, a Worchestershire öntettel, kevés mustárral és ketchuppal. Keverjük alaposan el a krémet, keverjük el benne a lecsöpögtetett kapribogyót (ha nagy szemű, darabolva). Saját, sóban eltettet használtam

  3. Pirított kenyérrel kínáljuk. Bár én egy idő után csak magában eszem, hogy figyeljek a CH bevitelre : )

 
 
 
Megosztom
 

10 megjegyzés

  1. Anna mondta:

    Én a nyers lóhúst imádom az Parmaban. Tudom, sokaknak szegény állat, de isteni.

    2014. 01. 23.
  2. Gabi mondta:

    Húúú, szintén tatár rajongó vagyok. Én is ettem valami hasonló bárány tatárt amiről írsz, mennyei volt. A recept felkerült a listámra:)

    2014. 01. 23.
  3. Kriszta mondta:

    Anna!
    no, olyat még nem ettem. de biztos jó!
    Gabi, szerintem nem fogsz csalódni benne.

    2014. 01. 23.
  4. Papp Rita mondta:

    A CH diéta lényege, hogy minden egyes étkezésnek meglegyen a megfelelő szénhidráttartalma!

    2014. 01. 23.
    • Kriszta mondta:

      Rita!
      Persze, tudom: ) 3 éve tarom a 160 gr-os diétát, és most jelent meg a könyvem is hozzá : )

      2014. 01. 27.
  5. Jakab mondta:

    Kriszta, a marhahúst előző nap vagy napokban nem is kell pácolni? Én is nagy tatárrajongó vagyok, de azt hittem az fontos. Ezért ha nem gondolkodtam előre pár nappal, nem csináltam. De ha anélkül is jó, akkor ez külön öröm. 🙂

    2014. 01. 24.
    • Kriszta mondta:

      Jakab!

      nem szoktam, én inkább a befűszerezett, már kész tatárt szeretem érlelni. Illetve sokszor ad hoc jelleggel jön a dolog. Most éppen a hentesnél ránéztem a marhahúsra és azonnal jött, hogy tatárt KELL ennem vacsorára. Esélyes sem volt sem pácolódni, sem érni : )

      2014. 01. 27.
  6. szzs mondta:

    Fokhagyma imádó vagyok! DE, fokhagymának SEMMI keresnivalója sincs a tatárban!

    2015. 01. 16.
    • Kriszta mondta:

      DE van, neki! : ) főleg ebben a citromos változatban. Nem hiszem, hogy ízléseken érdemes vitatkozni, sőt azt sem, hogy léteznének kanonizált receptek. Mi szeretjük benne, beleteszem, ha szerinted nem illik bele, ne tedd bele. A főzésben az a jó, hogy bátran testreszabható! : ))

      2015. 01. 19.
  7. Verus mondta:

    Valahol azt olvastam, hogy a tojást csak tálalás előtt szabad belekeverni, másnapra tilos félretenni a tojással összekevert húst. Akkor most lehet az egészet összekeverni és akár napokig érlelni, vagy sem? Válaszodat előre is köszönöm.

    2015. 03. 03.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések