Narancsos tea

Ha unod már a lekvárt

A második láda kezeletlen héjú narancsnál szoktam odáig eljutni, hogy már nagyon nem akarok több héjat feldolgozni. Egy-egy facsarás után rossz szívvel ugyan, de már kidobom a héját a narancsnak. Tovább Tovább

Végtelen mennyiségű lekvár készült el most is, kandírozott héjak sora várja, hogy süteményben, fagylalton, gyümölcssalátán végezze majd valamikor év közben. A narancs ettől azonban még egyre csak fogy, a gyerekek isszák folyamatosan, a héj meg csak termelődik. Gyors tartósításnak azt találtam ki, hogy apróra felkockázva beteszem a mélyhűtőbe. Sütikhez így is nagyon jó. A héj olajtartalmánál fogva nem fog tömbbe összefagyni, így bármikor le lehet szedni annyit belőle, amennyit akarunk éppen. Amúgy nálam szinte minden befőzésnek az a vége, hogy az utolsó adagot, amelyhez már nincs türelmem, hogy befőzzem, beteszem a fagyasztóba. Így használom most el azt a néhány kiló tökparadicsomot (az a kicsi, piros, sütőtök alakú) amelyet nem volt szívem a nyár végén a piacon hagyni. Olyan mártást lehet belőle főzni! Nyomába sem ér semmilyen konzerv paradicsom.

A másik jolly joker a szárítás. A szintén apróra kockázott narancsot a radiátoron (egy konyhai papírtörlőn vagy sütőpapíron) kiszárítom (pár óra alatt elkészül), üvegben tartom, majd szálas teához keverem (fekete vagy rooibos. Ez utóbbihoz szerintem különösen illik a narancs), de olyan is van, hogy csak úgy magában eszem, egészséges nassként.

ps.: A képen még nincs kiszáradva a narancs, így is jó a teába, bár szerintem szárazon jobban aromásítja a teát.

 
 
 
 
Megosztom
 

9 megjegyzés

  1. barbara mondta:

    kedves Kriszta, hogyan orzod meg a kandirozasra varo narancshejakat, amig osszejon egy tetemesebb mennyiseg? koszi!

    2014. 01. 30.
  2. Kriszta mondta:

    Barbara, a hűtőben gyűjtögetem, a zöldségrekeszben. Nagyon sokat facsarok ilyenkor, hamaröszejön.

    2014. 01. 30.
  3. Judit mondta:

    Kedves Kriszta!

    Azt szeretném kérdezni, hogy mikor lesz újra narancs és citrom szállítmány?
    Köszi!

    2014. 01. 31.
  4. Judit mondta:

    Köszönöm szépen! Citromot sikerült, de a narancsról lemaradtam. Remélem, hogy még sikerül hozzá jutnom! Tarocco lesz idén is? Tavaly imádtuk és a chutney abból az igazi – nekem.

    2014. 02. 02.
  5. Marcsi mondta:

    Szia kedves Kriszta!
    Azt szeretném kérdezni, hogy a szárításnál, illetve a mélyhűtésnél mennyire szeded le a héjról a fehér részt? vagy marad minden, ahogy megpucoltad?
    köszönöm

    2014. 02. 03.
  6. Kriszta mondta:

    Marcsi, nem szoktam leszedni. Az az igazság, hogy én kifejezetten szeretem a narancshéj keserűségét. Illetve, úgy már nagyon macerás lenne az eltevése. Ebben pont ez a jó, hogy pikk-pakk csak felvágom és kész is

    2014. 02. 04.
  7. DVK admin mondta:

    Judit, lesz tarocco is nemsokára. Sajnálom, hogy lemaradtál a narancsról 🙁 A tarocco pár hete kezdett beérni, amíg kevés van belőle, sajna csillagászati áron adják… Szóval várunk az áresőre. Ha minden jól megy, 2 hét múlva érkezik, figyeld a fb oldalunkat!

    2014. 02. 04.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések