Mogyorókrémes pite

Hétvégi desszert

Egy gyors bemelegítés, könnyed ujjgyakorlat a karácsonyi sütés főzés előtt. Könnyű (ez az elkészítésre vonatkozik) pitetorta. Tovább Tovább

Nincs különösebben semmi extra ebben a sütiben, egyszerűen csak nagyon finom. Ropogósan-omlós linzertészta, rajta krémes-édes, csokis-mogyorós töltelék. Csak jó lehet. A vajas tésztát levehető aljú, fém piteformában sütöm, így gyönyörűen átsül, nem lesz szalonnás. Ha kerámiatálban készül hajlamos erre. Legalábbis egy múltkori receptnél ezt okoskodtuk ki pár olvasóval.

Itt a tészta külön sül, a töltelék, amely egy mogyorókrémes trüffelkrém később kerül bele.

 

Hozzávalók

30 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 1 tojás, 1 csapott ek. porcukor, 2 ek. hideg víz, csipet só, 10 dkg étcsokoládé, 15-20 dkg mogyorókrém, 10 dkg vaj, 2 dl tejszín
  1. A lisztet keverjük el a porcukorral, csipet sóval. Adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd morzsoljuk el vele, adjuk hozzá a tojást, gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 ek. hideg vizet.

  2. Formázzunk gömböt belőle, csomagoljuk be folpackba, tegyük minimum 30 percre a hűtőbe.

  3. Melegítsük elő a sütőt 200 fokon, a tésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen 4-5 mm vékonyra, helyezzük piteformába (28 cm-s), a tészta alját villával szurkáljuk meg, helyezzünk rá sütőpapírt, szórjunk bele nehezéknek száraz babot vagy lencsét és süssük 15 perc alatt készre a pitelapot.

  4. A csokoládét alacsony hőfokon olvasszuk meg a vajjal együtt, keverjük hozzá a mogyorókrémet, ha kihűlt a keverék, a kemény habnak felvert tejszínt is. Oszlassuk szét a krémet a teljesen kihűlt pitetésztában, szilárdulásig tegyük a hűtőbe.

 
 
 
Megosztom
 

6 megjegyzés

  1. Dóri mondta:

    Szia Kriszta! Itt a mogyorókrém nutella? Vagy peanutbutter? Köszi előre is!

    2013. 12. 11.
  2. Lolli mondta:

    Csajok, ez bizti hogy nutella nem pedig földimogyoró vaj!

    2013. 12. 12.
  3. petra mondta:

    szia! köszi a receptet!
    irtal 10 dkg vajat es 15 dkg t is. a 10 dkg valo a tesztahoz a 15 a kremhez ugye?

    2015. 09. 11.
    • Kriszta mondta:

      fordítva: 15 a tésztába és 10 a krémbe! : )

      2015. 09. 14.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések