Rakott káposzta

vagy inkább töltött káposzta

Most ez rakott káposzta vagy töltött káposzta? Az igaz, hogy töltve van (de az ismert töltött káposztánkhoz nem sok a köze), de gyakorlatilag egy rakott káposztának felel meg. Tovább Tovább

Hívja mindenki úgy, ahogy akarja. : ) az biztos, nagyon látványos így tálalni a rakott káposztát, nagyon guszta amikor gőzölögve az asztalra kerül így egyben.

Felnőtt koromig nem voltam nagy kelkáposzta rajongó. A rakott káposztát igaz szerettem, csak éppen a káposztát nem ettem meg belőle. Egyszer minestronéban kóstoltam meg, és akkor jöttem rá, hogy a kelkápsoztának bizony nagyon finom édes íze van sütve/főzve. Azóta boldogan pakolom a húslevesekbe, hogy édesítse a levet, sütöm minden módon. Az egyik legjobb téli alapanyag.

A rakott kelt azt gondolom, hasonlóan készítem, mint bárki más: a káposzta főzővizébe sok majorannát és egy kevés köményt teszek. Húsnak marhát és disznót használok vegyesen, a szaftba pedig teszek paradicsomot is és sok fokhagymát (ez talán nem annyira szokás). Jázmin rizst használok hozzá, egyszerűen csak azért mert nagyon szeretem az ízét.

 

Hozzávalók

1 kg körüli kelkáposzta, 35 dkg darált sertés és marhahús vegyesen, 10 dkg jázmin rizs, 3-4 szem paradicsom /ilyenkor télen konzerv, hámozott, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, tengeri só, frissen őrölt bors, őrölt pirospaprika, 2 ek. szárított majoranna, 1 tk. enyhén tört kömény, olívaolaj
  1. Az apróra kockázott hagymát dinszteljük az olajon, adjuk hozzá a darált húst és 1 ek. pirospaprikát.

  2. Pirítsuk meg a húst, majd adjunk hozzá 1 tk. majorannát, az aprított fokhagymát, a darabolt paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, öntsünk hozzá 1,5 dl vizet. Fedjük le főzzük puhára a húst.

  3. Közben a rizst, főzzük puhára, lobogó, sós vízben, mikor megpuhult szűrjük le. Keverjük el a húsraguval.

  4. A kelkáposztát kb. 10 perc alatt sós, majorannás, köményes vízben főzzük meg egészben. Csepegtessük le, helyezzük egy tűzálló tálba. Óvatosan hajtsuk ki a külső leveleket, majd vágjuk ki az apróbb belső leveleket és a torzsát.

  5. Töltsük a helyére a tölteléket, hajtsuk vissza a leveleket, 220 fokra előmelegített sütőben süssük pirosra. Tejföllel tálaljuk.

 
 
 
Megosztom
 

6 megjegyzés

  1. zsófi mondta:

    Jaj, de jópofa ötlet visszatölteni! Saját találmány? Még sosem hallottam, én rétegezni szoktam.
    Egyébként az egyetlen formája a kelkáposztának, amit megeszünk :).
    Üdv, Zsófi

    2013. 11. 22.
    • Kriszta mondta:

      Zsófi!

      Nem, egészben töltött káposztaként szerintem egy ismert változat, még angol recepteket is találni rá french stuffed cabbage vagy whole stuffed cabbage néven. Sőt egyszer anyósom készített ilyet édeskáposztából is

      2013. 11. 27.
  2. Jakab mondta:

    Köszi a receptet Kriszta, megcsináltam, nagyon finom lett és mutatós.

    2013. 12. 02.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések