Kókusztejes “panna cotta”

Sk. kókusztejből

A fiúk valamiért rettentően szeretik a kókuszdiót, ha jönnek velem vásárolni és meglátják, azonnal vetetnek egyet. Talán azért, mert némelyik, a 3 pöttye miatt, tényleg úgy néz ki, mint egy cuki süni. Csillagok és klónok háborúja ide vagy oda, a cukiság faktor még egy 7 éves fiúnál is működik. : ) Tovább Tovább

A napokban 200 Ft-ért nagyon szép kókuszdiót kaptunk, jó nehéz volt, rázásra pedig hallani lehetett, hogy sok lé kotyog benne, az “arca”, ahol a 3 pötty van, szép friss, nem penészes, bekeményedett. (Legjobb tudomásom szerint, ezekre kell figyelni kókuszdió vásárlásakor). Egy kókuszos brownie és egy panna cotta lett a fiúknak felajánlva, az utóbbit választották. Mivel a kókusztejből készült zselé könnyebb mint egy panna cotta, úgy gondoltam, simán elvisel egy nehezebb öntetet, így lett csokis a feltét. 1 dióból 3,5-4 dl kókusztejet tudunk készíteni.

A kókuszdió felbontása: szúrjuk ki a kókuszdió végén található 3 luk közül az egyiket (csavarhúzóval szoktam); folyassuk ki a levet belőle (ezt Titti nálunk nagyon szereti, ha friss és nem savanyú); fektessük a diót az egyik tenyerünkbe, majd egy nagy és széles pengéjű késsel határozottan (nem kell nagyon erősen) ütögessük a dió közepét, miközben körbe forgatjuk. 6-7 ütés után gyönyörűen kettéreped.

Könyv infó: A héten érkezik a  nyomdából a Végtelen Spagetti szakácskönyv, a webhsopban már rendelhető! November 10-én, vasárnap a budapesti Mesemúzeumban tartjuk a könyv bemutatóját, ahol a múzeum rendes nyitva tartása mellett plusz programokkal várjuk a kicsiket. (ugyanúgy belépőt kell fizetni, mint a rendes múzeumi látogatás esetén!)

 

Hozzávalók

1 kókuszdió, 4 dl forró víz, 2 dl cukrozatlan sűrített tej (7%), 3,5 db lapzselatin, cukor ízlés szerint, 5 dkg étcsokoládé
  1. A kettétört kókuszdióból éles, vékony pengéjű késsel feszegessük ki a húst, reszeljük le sajtreszelőn (vagy sokkal egyszerűbb konyhai aprítóban, akinek van ilyenje)

  2. Tegyük a reszeléket egy tálba, öntsünk rá 3,5-4 dl forró (de nem forrásban lévő) vizet. Hagyjuk állni benne a reszeléket 5-10 percet, majd kézzel facsarjuk ki nagyon alaposan

  3. A kókusztejhez öntsünk 2 dl sűrített tejet, adjunk hozzá ízlés szerint cukrot, kezdjük el egy lábosban melegíteni, de ne forraljuk. Éppen forralás előtt keverjük el benne egyenként a lapzselatinokat, majd osszuk szét a levet 4 vagy 6 kis tálkában, tegyük a hűtőszekrénybe szilárdulásig.

  4. Az étcsokoládét egy kevés vízzel keverve olvasztottam fel, ez lett az öntetet

 
 
 
Megosztom
 

9 megjegyzés

  1. Gmariska mondta:

    Szia Kriszta!
    A recept es a reszletes kokuszbontasi technika tok jo, koszi.
    Viszont a cukrozatlan suritett tejrol tudnal infot adni! Nekem ez ujdonsag. Hol aruljak es mit artamaz?
    Koszi

    2013. 11. 06.
    • Kriszta mondta:

      Mariska!

      Az aldiban vagy a lidlben vettem egy sütihez, abból maradt. fél literes, üveges és csak a besűrített tej

      2013. 11. 07.
  2. aheninterior mondta:

    Szia. Akkor a kókusztej nem az, ami kifolyik a 3 lukon, hanem amit a reszelékek mi gyártunk, ugye? A kókuszfeltörési technika, nekünk is jól jött.(épp a bageledet sütöm, tuti!)

    2013. 11. 06.
    • Kriszta mondta:

      igen, ami gyárilag benne van az nem is fehér

      2013. 11. 07.
  3. Robesz mondta:

    Kriszta, az a kókuszos brownie érdekelne… 🙂

    2013. 11. 07.
  4. Csilla Bischoff mondta:

    Szia,

    Ezt meg lehetne tehen tej nelkul csinalni? Csak kokusztejet hasznalva? Kosz.

    2013. 12. 05.
    • Kriszta mondta:

      Lehet, csak nekem nem volt annyi kókusztejem, mert csak egy dióm volt

      2013. 12. 06.
  5. aheninterior mondta:

    Hát elkészült. Nem erre számítottam. A képen nagyon guszta volt. Végülis a puding sem a kedvencem, de a kókuszfeltörés úgy működött, ahogy írtad. Szuper.

    2014. 01. 18.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések