Görög hókifli

Mintha marcipánt ennénk

Lehet, hogy most (még így) világosban egy kicsit erős hozzá a csokoládés ital, de fél öt után már nem fogjátok túlzásnak érezni! Tovább Tovább

Még tavalyról van ez a recept, de emlékszem, hogy nagyon-nagyon finom volt, most újra elővettem. A sima hókiflit nem nagyon szeretem, nekem túl száraz, jellegtelen. De így mandulával sütve, narancsvirágvízzel spriccelve olyan érzésem van, mintha marcipánt ennék. Az pedig csak jó lehet!

A recept egy görög süti alapján készült.

 

Hozzávalók

20 dkg őrölt mandula, 10 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 citrom héja, 1 tojás, 1 tk. sütőpor, 5 ek. narancsvirágvíz (bioboltokban beszerezhető), + porcukor a szóráshoz; vaníliás fehércsoki-italhoz: 5 dl tej, 10 dkg fehércsokoládé, 1 rúd vanília
  1. Keverjük habosra a vajat a porcukorral, keverjük hozzá a lisztet, az őrölt mandulát, a sütőport. Adjuk hozzá a tojást és a citrom héját. Gyúrjuk össze a tésztát, tegyük 30 percre a hűtőbe.

  2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokon, sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit. Formázzunk kiszúróformával vagy kézzel kifliket a tésztából, süssük 10-12 perc alatt készre.

  3. A narancsvirágvizet keverjük el 3 ek. vízzel, spricceljük be egyenletesen, de alaposan a keverékkel a kisült kifliket. Várjuk meg míg magukba szívják a narancsvirágvizes keveréket, majd forgassuk meg porcukorban.

  4. A fehércsokit törjük kockákra, adjuk a tejhez, adjuk hozzá a félbevágott vaníliarúd kikapart magjait, lassan, folyton kevergetve forraljuk fel az italt, azonnal tálaljuk.

 
 
 
Megosztom
 

23 megjegyzés

  1. Ed mondta:

    Szia, nem a kiflikkel kapcsolatban kérdeznék… az érdekelne, vajon lesz-e idén télen is Szuflé magazin? Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, de mintha már tavasszal se lett volna… Köszi: Ed

    2013. 11. 21.
  2. Kriszta mondta:

    Jól láttad, sajnos már tavasszal sem volt : (, így most sem lesz. Pedig én nagyon szerettem oda dolgozni

    2013. 11. 21.
    • Ed mondta:

      Szia! Nagyon sajnálom, igazi színvonalas kiadvány volt (a sok borzalom között), még jó, hogy eltettem a régi számokat. Tudsz esetleg hozzá hasonló magazint ajánlani? Köszi: Ed

      2013. 11. 23.
  3. Mikulás mondta:

    Kedves Kriszta!

    Tegnap láttam a NL-ban, hogy megjelenik egy újabb könyved december 6-án: 160 grammos szénhidrátdiéta. Írnál róla néhány szót.

    Köszönöm: a Mikulás

    2013. 11. 21.
    • Kriszta mondta:

      Kedves Mikulás! : )

      remélem, annál korábban fog azért megjelenni, elvileg nyomják már, a jövő héten remélem, kész is lesz. A 160 grammos CH diéta szerint összeállított menük, reggelik, köztes étkezések, ebédre és vacsorára való húsos és zöldséges ételek. Ch értékekkel együtt. Van egy ilyen rovatom a NL Konyhában is, ezeket a recepteket gyűjtöttük most össze könyvnek. Nem tudom, mennyire ismered ezt a diétát. Cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek kell követni. De azt gondolom, mindenkinek így kellene étkezni. Ez a “normálhoz” képest kevesebb CH bevitelt jelent. Abból is főként a lassú felszívódásúakat engedélyezi, és mivel egész napra egyenletesen van elosztva a CH (az adott napszaknak megfelelő igény szerint), állandó szinten tudjuk vele tartani a cukorszintünket. Rövid időn belül érezteti a hatását ez az étrend mód, mozgással kombinálva, tartósan lehet fogyni vele, nagyon szépen egyensúlyban tart. De fontos, ez nem “álomalakkal” kecsegtető villámdiéta, ez egy életmód része, amellyel hosszú távon nagyon sokat tehetünk az egészségünkért.

      2013. 11. 22.
  4. Mikulás mondta:

    Kedves Kriszta!

    Nagyon köszönöm, igen én is inzulinrezisztenciával küzdök. Biztos láttál már egy-két képet rólam, kicsit túlsúlyos vagyok. Ez az átka ha az ember 1 napot dolgozik az évben. 🙂

    Szép napot Neked: a Mikulás

    2013. 11. 22.
  5. Judyt mondta:

    Huh, ez mentve karácsonyra 😉 Aztán a könyv meg jöhet a fa alá és indulhat az új életmód januártól… 😉

    2013. 11. 23.
  6. Éva mondta:

    De kár, hogy nincs itthon minden hozzávalóm, nagyon jól hangzik! Már azt is tudom, hogy a (Tescomás) kifliformázóval csinálom, pont ilyen hókiflikhez való.

    2013. 11. 24.
  7. AndiM mondta:

    Kedves Kriszta, én ezt elkészítettem a hétvégén, de sajnos teljesen szétfolytak és óriás-lapos kifliket sikerült sütnöm. Mit ronthattam el? Túl kevés a liszt (nagyon puhának tünt a tészta) vagy lehet, hogy túl nagyra formáztam a kifliket? Egyébként nagyon finom volt, pillanatok alatt el is tüntettük :).

    2013. 11. 25.
    • Kriszta mondta:

      Ha túl lágynak ítélted a tésztát, akkor biztos az volt a hiba, ettől hajlamos szétfolyni a tészta. A tojás mérete, a liszt minősége, a mandula olajossága, mind-mind befolyásolják, hogyan áll össze vmi. Ilyenkor ha érzed, hogy túl lágy, kell még hozzá tenni egy kis lisztet. Jól kihűtötted a tésztát? Vagy a formázáskor még nem volt gond, csak a sütéskor?

      2013. 11. 27.
      • AndiM mondta:

        Jól kihűtöttem, formázáskor még ok volt, sütéskor folyt szét. Biztos, hogy több lisztet kellett volna használnom, de sebaj, majd ismét megsütöm és akkor már nemcsak finom lesz, hanem szép is 🙂

        2013. 11. 28.
  8. dr.Gácsi Alajosné mondta:

    Szeretném kérdezni, a rövidesen megjelenő könyved hol lehet megvásárolni. Köszönöm.

    2013. 11. 27.
  9. Dia mondta:

    Ez a süti valami nagyon finom volt! Tegnap
    készült először, holnap megint meg kell sütnöm,
    eltűnt egy pillanat alatt. Viszont en is több lisztet teszek bele legközelebb , sajnos ugyanúgy jártam mint az előttem szóló, mézeskalács méretű lapos kekszek lettek.. De az íze feledtette a küllemét! Köszi!:-)

    2013. 12. 06.
    • Kriszta mondta:

      akkor valamit rosszul írtam le. Még nem volt időm újra sütni, de megnézem én is, miért lapul le!

      2013. 12. 10.
  10. Eszter mondta:

    Szia Kriszta! Én is megsütöttem ezt a sütit és azóta is hirdetem az igét, mert életem legfinomabb hókiflije! Nagyon fincsi lett! Köszönet a receptért és nagyon kellemes ünnepeket neked és családodnak!

    2013. 12. 15.
    • Kriszta mondta:

      Eszter!

      Örülök, hogy ennyire ízlett! Én is nagyon boldog Karácsonyt kívánok!

      2013. 12. 16.
      • Eszter mondta:

        Ma délután odajött hozzám a háromévesem: “Anya, sütünk egy kis hókiflit?” -pedig karácsony előtt sütöttünk ilyet utoljára, de emlékezett rá. Egész biztosan nem véletlenül 🙂 Még mindig nagyon jó a recept és ezúttal is nagyon finom lett!

        2014. 01. 31.
  11. Dia mondta:

    Szia Kriszta!
    Azóta kb. 4x újrasütöttem és jelenleg is a hűtőben van egy adag. 🙂 kipróbáltuk a török mogyoró presszókávé kombinációt is a mandula-narancs helyett, az is nagyon finom lett! Mindenesetre nekem lisztből mindig kb. 15-16 dkg kell ahhoz, hogy az állaga jó legyen. Köszi még egyszer és Boldog Ünnepeket kívánok!

    2013. 12. 22.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések