Zöld paradicsom chutney

Édes-savanyú

Az elmúlt két hét a munkában már a karácsonyról szólt. Egyfolytában ünnepi sütiket sütöttem. Az itthoni főzés pedig még mindig a tartósításról szólt: óriás gyereksereggel szüreteltünk, rengeteg szőlőszörpöt főztünk (következő poszt), most pedig újra zöld paradicsomot tettem el. Tovább Tovább

Tavaly két zöld paradicsomos receptet is kipróbáltam: egy édes lekvárt vaníliával és gyömbérrel, illetve egy sós-ecetes változatot: aszalt paradicsommal. Mindkettő nagyon finom volt, főleg a vaníliás-gyömbéres lett igazán különleges. Idén újra kaptam egy nagy zacskónyi éretlen paradicsomot, most egy chutney receptet főztem meg. Ez is nagyon-nagyon finom lett, de még mindig azt mondom, a vaníliásat nem lehet felülmúlni!

A munkák miatt egy hetet pihentek a parik a zacskóban, így a fele bepirosodott mire odáig jutottam, hogy feldolgozzam. Még a középiskolai biológia óráról emlékszem arra az érdekességre, hogy ha egy egyetlen szem piros paradicsomot tesz az ember egy rakás zöld közé, zacskóba zárja, “beérik” mind a piros paradicsom héjban lévő, valamilyen vegyülettől. Gondolom, valahogy így születhetnek télen a piros, import paradicsomok. Bár ebben az esetben nem hiszem, hogy egy napérlelte tesótól, inkább vegyszertől. Kertészmérnökök, véleményt kérek!

Jó őszi szünetet kívánok mindenkinek!

 

Hozzávalók

1-1,2 kg zöld paradicsom, 20 dkg barna cukor, 10 dkg arany mazsola, 1 nagyobb fej lila hagyma, 3 gerezd fokahagyma, 1 nagy szem alma, 5-6 cm-s darab friss gyömbér, kb. 1 dl fehér borecet, 1 csapott ek. édeskömény mag, 1 rúd fahéj/ 1 csapott tk. őrölt fahéj, 1 csapott ek. mustármag/1 nagy tk. csípős mustár, só, frissen őrölt bors, chilikrém
  1. A paradicsomokat, az almát daraboljuk apróra, a hagymát kockázzuk egészen kicsire

  2. A mazsolát áztassuk langyos vízbe, majd kevés vízzel turmixoljuk le. Ez azért kell, mert a mazsola nem tud szétfőni, csak felpuffad, engem ez zavar a chutneyban. Aki szereti a főtt mazsolát, nem szükséges turmixolni.

  3. Tegyük a hozzávalókat egy nagyobb lábosba, a magos fűszereket mozsárban enyhén törjük, a gyömbért a fokhagymával együtt hámozás után szeleteljük, kockázzuk egészen apróra.

  4. Takarék lángon kb. másfél óra alatt főzzük pépesre. Kevergessük, időnként adjunk hozzá vizet. Ellenőrizzük a fűszerezést, ha szükséges adjunk hozzá még abból, ami hiányzik. Én gyömbért adtam még frissen hozzá. Forrón töltsük üvegekbe, dunsztoljuk. 4 db 3 dl-es üveg lett ebből a mennyiségből.

 
 
 
Megosztom
 

5 megjegyzés

  1. Anna mondta:

    Etilen. A banan is ettol erik. Ezert lehet osszezarni az avokadoval. De ez egy termeszetes anyag alapbol utoero gyumolcsoknel. Csak van mar mesterseges valtozata 🙂
    Tavaly is elmaradt a vanilias valtozat, iden is. Na majd jovore. Addig gyonyorkodom a kepeidben!

    2013. 10. 28.
    • Kriszta mondta:

      Anna!
      az avokádó is utóérő? Ha éretlen és őt zárom össze érett banánnal megérik hamarabb? Néha olyan kőkeményeket kapni. Nagyüzemben gondolom, az etilénspricni műkődik, nem zárogatják őket össze. : ) A gyömbéres-vaníliás must have kategória. Sajtokhoz a legjobb

      2013. 10. 28.
  2. Anna mondta:

    Az etilént a kertészetben és a gyümölcstermesztésben is felhasználják hormonhatása miatt, mivel a zölden szedett gyümölcsöknek (például banánnak) segíti az utóérését, és időzíthető vele egyes dísznövények virágzása (bizonyos határok között).

    Elvileg ha az avokádót összezárod a banánnal, meg kellene érnie. De nekem 30%-ban hamarabb megrohad sajnos.

    Csak jusson eszembe ez a vaníliás csoda jövőre!

    2013. 10. 28.
  3. Betty mondta:

    Ha az avokádót papírzsacskóba rakad, akkor magától is beérik. A babános varziót én is hallottam, de nem próbáltam!

    2013. 10. 29.
  4. Gabi mondta:

    A délről jövő kamionokban etilén gázban érnek be a zölden leszedett gyümölcsök, zöldségek. A természetet “utánozzák”.

    2013. 10. 29.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések