Szeptemberi naptár

Szilvás-szőlős galette

Egy napot csúszott a szokásos havi naptár, iszonyú sűrű volt az elmúlt pár hetem. Fiúk még itthon,munka, munka, miközben készültünk az iskolára (első év), hosszú-hosszú lista, miket kell beszerezni, esténként betűvagdosás, könyvcsomagolás… Új élet kezdődött. Tegnap Ádám a Bazilikában hősiesen … Tovább Tovább

Tegnap Ádám a Bazilikában hősiesen bírta a 2 órás évnyitót (amely egyébként nagyon szép volt, és az igazgatónő jelezte, aki ezt kibírja, annak nem lesz gondja a suliban  : )). Ma pedig táskát fel és irány az iskola, direkt nem kapcsoltam neki rádiót a “de nehéz az iskolatáskával”. Várom a négy órát nagyon, mit fog mondani. No, ennyit rólunk.

A naptárat a szokásos méretekben találjátok: 1920×1200 és 1280×1024. Témája mi más is lehetne, mint a szőlő. A képen látható kézzel írott szakácskönyv az üknagymamámé volt, most kaptam meg!

A naptárhoz kapcsolódó recept pedig egy nagyon egyszerű és gyors pite, szilvával és szőlővel. Lassan a végére érek egy idei fontos munkámnak, a Végtelen Spagetti meseszakácskönyvnek. Elindult a könyv tördelése, ilyenkor egyre jobban izgatott vagyok, nagyon jó látni, ahogyan életre kel a könyv, ahogy szépen lassan minden elnyeri értelmét. Eddig csak a fejemben létezett az egész egyben, a szöveg még csak egy jellegtelen word dokumentumban olvasható, a képek itt-ott, kapcsolat nélkül. És az elmúlt napokban azt látom, minden kezd a helyére kerülni! Nagyon jó érzés. A könyv stílusa egészen különleges lesz, hiszen itt nem csak a receptek a főszereplők, hanem sok-sok mesehős is. Számos dolgot kellett összehangolni, hogy a kép egyben legyen, egyik alkotó elem se nyomja el a másikat, de, most látva az első kész oldalakat, úgy érzem sikerült.

A galette az egyik utolsó recept, amely a könyvhöz készült, fogadjátok szeretettel!

 

Hozzávalók

15 dkg finomliszt, 15 dkg durumliszt, 15 dkg vaj, 1 dl min. 3%-os natúr joghurt, 3 evőkanál kristálycukor, 1 tojás a tészta megkenéséhez; 30 dkg szilva, 2 fürt kékszőlő, 3 evőkanál szilvalekvár, 1 teáskanál őrölt fahéj, csipet só
  1. Keverjük el a liszteket 1 evőkanál cukorral, egy csipet sóval, dolgozzuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd a joghurtot, gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adagoljunk hozzá egy kevés hideg vizet

  2. Pihentessük a tésztát hűtőszekrényben minimum 30 percet. Melegítsük elő a sütőt 200 fokon. A tésztát osszuk 3-4 részre. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 mm vastag köröknek

  3. Kenjük meg vékonyan lekvárral, oszlassuk el rajtuk a szeletelt gyümölcsöket (a szélső 2-3 cm-re ne tegyünk gyümölcsöt), szórjuk meg a fahájjal elkevert cukorral és hajtsuk vissza a tészta szélét

  4. Kenjük meg a tésztát az elkevert tojással, süssük az előmelegített sütőben 15 percen át, kenjük át újra a pitéket és süssük további 10 percet

 
 
 
Megosztom
 

6 megjegyzés

  1. anyasz mondta:

    Nagyon jól néz ki, kipróbálom. Van egy isteni szilvás, túrós receptem. Mindig sikeres a társaságban. Szívesen megadnám a receptjét. Finom és mutatós is 🙂

    2013. 09. 02.
    • Kriszta mondta:

      Anyasz!

      akár itt is bátran, biztos fognak az olvasók is örülni. ezt a receptet én is nagyon ajánlom, nagyon gyors és nagyon finom

      2013. 09. 02.
  2. Emília mondta:

    Szia Kriszta! Gyönyörű lett a naptár, a könyvedet pedig nagyon-nagyon várom!!!
    Emília

    2013. 09. 03.
    • Kriszta mondta:

      Emília!
      köszönöm! Abban pedig bízom, hogy a könyv is fog tetszeni!

      2013. 09. 04.
  3. Krisztina mondta:

    Szia Kriszta! Mikor fog megjelenni a könyv? Már nagyon kíváncsi vagyok rá!

    2013. 09. 03.
    • Kriszta mondta:

      Krisztina!
      Október vége-november eleje körül várható, hogy megjelenik

      2013. 09. 04.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések