Melengető leves

Csípős és pikáns

Egyik kedvenc levesem ez a paprikás, kukoricás garnélaleves. Egyszerre csípős és fűszeres, miközben a tejszíntől kifejezetten lágy. Tovább Tovább

Nyáron készítettem többször is, de fokhagymás bagettel, laktató őszi vacsorának is tökéletesen beillik. Gyors, így akár hétköznap este is nekiállhatunk az elkészítésének.

Kápia paprikát biztosan, de még talán friss, csöves kukoricát is éppen el lehet csípni hozzá. Ha csöves kukoricát használtok, a nyers csövekről vágjátok le a szemeket, így dinszteljétek, majd főzzétek a levesbe!

 

Hozzávalók

40 dkg garnéla (páncélostól, fejestől), 2 dl száraz fehér bor, 2 gerezd fokhagyma, 2 szem paradicsom, 1 közepes fej vöröshagyma, 1-1 szál sárga és fehérrépa, 25 dkg morzsolt kukorica (friss akkor nyersen vagy konzerv), 1 nagy kápia paprika, só, bors, 1 csokor petrezselyem, friss koriander (aki szereti és kap), 1 db lime (vagy citrom), 1 chili paprika, fél dl olívaolaj, 2 dl tejszín
  1. A garnélákat mossuk, pucoljuk meg, a húst tegyük félre, a páncélból és a fejekből főzzük az alaplevet: fazékban olívaolajon dinszteljük a felkockázott hagymát, adjuk hozzá a darabolt fokhagymákat és a rákpáncélt, fejeket.

  2. Nagy lángon pirítsuk alaposan, majd öntsük fel a borral, adjuk hozzá a darabolt paradicsomokat, a petrezselyem felét, a darabolt sárga és fehérrépát. Öntsük fel 1 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, forralva főzzük az alaplevet 30-35 percet. Ha kész, szűrjük le, a sűrűjét dobjuk el.

  3. A felkockázott paprikát a kukoricával együtt egy serpenyőben, kevés olívaolajon grillezzük pirosra, majd adjuk a leszűrt alapléhez, főzzük 15 percet.

  4. Adjuk hozzá a tejszínt és a garnélahúst, főzzük újabb 5 percet. Lime/citromlével tegyük pikánsabbá, csilivel csípőssé, majd vágott petrezselyemmel és korianderrel szórjuk.

 
 
 
Megosztom
 

2 megjegyzés

  1. Jazmin mondta:

    Kriszta, ez szuper!!!! Szerinted a tejszín helyett elbírja a kókusztejet (felbontva van a hűtőben, ezért jutott eszembe, hogy elhasználnám), vagy az túlzás bele?
    Szép napot!
    Jázmin

    2013. 09. 30.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések