Mascarponés szilvatorta

őszi finomság

Hamisítatlan őszi desszert. Bár az igaz, én már bő 1 hónapja, nyári kánikulában készítettem ezt a tortát (az újságoknak mindig előre kell dolgoznom), most jött el az ideje ennek a zseniálisan finom sütinek. Nem nagyon tudtunk vele betelni, annyira ízlett mindenkinek. Az akkori forróság ellenére is. Tovább Tovább

A torta piskóta részét a bőségesen hozzáadott fahéj hangolja ősziesre, a krém pedig duplán szilvás: a mascarponét friss szilvalekvárral (nem a nagyon besűrített fajtával) és puha aszalt szilvával ízesítettem. Azt állapítottuk meg róla, régen ettünk ilyen finom tortát. (Másnap folytattuk azért a sort ennek a szilvásnak egy írós-kávés változatával)

A recept másik 3 őszi desszerttel együtt a Meglepetés Konyha és Rejtvényben jelent meg

 

Hozzávalók

a piskótához: 5 egész tojás, 15 dkg finomliszt, 15 dkg kristálycukor, 1 púpozott tk. őrölt fahéj; krémhez: 25 dkg mascarpone, 2,5 dl habtejszín, 4-5 ek. szilvalekvár, 2 ek. porcukor, 20 dkg puha, magozott, aszalt szilva, 1 tasak habfixáló (ha a tejszín sehogy sem akarna hab lenni : (
  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokon.

  2. verjük fel habosodásig az egész tojásokat a cukorral, elektromos habverővel 4-5 percig. Szitáljuk át 3x a lisztet a fahéjjal együtt, keverjük a tojáskrémhez.

  3. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 20 cm-s tortaformát, öntsük bele a tésztát, majd süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre. Tortarácson hagyjuk kihűlni.

  4. A szilvalekvárt keverjük el a mascarponéval és a porcukorral. A tejszínt verjük fel kemény habnak, forgassuk a feldarabolt aszalt szilvával együtt a szilvás krémhez. A kihűlt tortát vágjuk ketté, töltsük meg a krém felével, a krém másik részét kenjük szét a tetején, tegyük a hűtőszekrénybe, míg a krém megszilárdul.

 
 
 
Megosztom
 

14 megjegyzés

  1. AndiM mondta:

    Aszalt szilva helyett lehet friss szilvát is használni?

    2013. 09. 20.
    • Kriszta mondta:

      AndiM!

      tulajdonképpen az aszalt helyett lehet, de a mascarpone krémbe lekvár kerüljön, oda ne frisset turmixolj, mert híg lesz a krém. Az aszalt szilvától az egész nagyon jó karakteres ízű lett

      2013. 09. 20.
  2. seron mondta:

    mennyire birja el azt,ha több lekvárt kevernék bele?karakteresebb izre vágynék és emiatt gondoltam ha nem is a dupláját de közel hozzá..

    2013. 09. 26.
    • Kriszta mondta:

      Seron!

      Az aszalt szilva eléggé karakteressé teszi. A szilvalekvárt adagolt fokozatosan, mindaddig, amíg úgy érzed, a krém elbírja. Ha sűrű lekvárt adsz hozzá, abból simán mehet sok, nem fogja higitani a krémet

      2013. 09. 27.
  3. nele mondta:

    Szia Kriszta,
    a piskóta nagyon lapos lett, az egész kb. akkora, mint a tiéd fele és nagyon sűrű. Nem kell bele véletlenül sütőpor?

    2013. 09. 29.
    • Kriszta mondta:

      Nele! Nem szoktam bele tenni, nagyon szép habosra kikeverem a tojásokat a cukorral (porcukorral még szebb lesz, csak ez nincs mindig itthon), és a duplájára nő meg sütés közben. Nagyok voltak tojások? a forma 20 cm, a sütő nem túl meleg? A piskótáknál mindig sok a kérdés, kényes a lelki világuk. Bár nekem ez az a recept, amely mindig gyönyörűen puhára sül.

      2013. 09. 30.
  4. Ági mondta:

    Sziasztok! A piskótánál fontos, hogy szobahőmérsékletűek legyenek a tojások, érdemes előre kivenni a hűtőből, és az is lényeges, hogy a liszt szitálva kerüljön bele, sőt, hogy óvatosan legyen a masszához forgatva; (ezt a sütit én is megsütöm)

    2013. 09. 30.
  5. nele mondta:

    20 centis formát használtam és a sütési hőmérsékletet is pontosan beállítottam. Az L-es tojáson múlt volna?
    A krém valóban nagyon finom volt.

    2013. 09. 30.
  6. AndiM mondta:

    Végre én is megsütöttem ezt a fantasztikus tortát. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a piskótám szépen megnőtt, pedig ez volt az első alkalom, hogy piskótát sütöttem. Nagyon finom!

    2013. 10. 11.
    • Kriszta mondta:

      AndiM!

      ez a piskóta nekem is mindig sikerül, bő két éve csak ezt sütöm, mert a szétválasztós sokszor nem nőtt meg

      2013. 10. 15.
  7. Csillag mondta:

    Szia Kriszta!

    Szülinapi tortának szeretném elkészíteni.Úgy gondoltam, hogy a tetején csak vékony krém lesz és marcipánnal vonom be, hogy tudjam díszíteni. Gyertya stb. Szerinted illik hozzá a marcipán vagy egészen elüt az ízvilágától és elrontom vele?

    2013. 10. 25.
    • Kriszta mondta:

      Csillag!
      A marcipán szerintem mindenhez illik : ))). Bátran készítheted így, remélem, ízleni fog az ünnepeltnek!

      2013. 10. 28.
  8. Visszajelzés: The Healing Power of Play: Working with Abused Children - Eliana Gil PhD free downloads

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések