Fahéjas tarte tatin

Kifordított almatorta sós karamellel

A heti receptekből akár össze is állhat a hétvégi menü, itt van hozzá a süti, amely a klasszikus francia almatorta fahéjas változata. Tovább Tovább

Kaptunk egy nagy zacskónyi házi almát, először ezt joghurtos almapitét terveztem újra megsütni, majd időközben átalakult  a dolog tarte tatinné. Fahéjat és egy kis sót tettem a vajas karamellöntetbe, hogy (csak úgy megszokásból) kicsit egyedibbé tegyem. Nagyon finom lett, ezek után lehet ám futni menni!

Ha eddig nem volt ötletetek, mi legyen a hátvégi, szezonális desszert, nagyon jó szívvel ajánlom ezt a tortát. A kiborításnál vigyázzatok! Mindenképpen érdemes vele várni 5-10 percet miután kivettük a forró sütőből a tortát. Tegyetek egy nagyobb tányért a piteformára, konyharuhával, két oldalról fogjátok össze a két tálat, majd egy gyors mozdulattal fordítsátok meg. Sok recept felvert tejszínt vagy vaníliafagylaltot ajánl mellé, szerintem felesleges tovább növelni a kalóriamennyiséget, így is nagyon szaftos ez a süti.

 

 

Hozzávalók

Tésztához: 25 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 1 nagy tojás, 1 ek. porcukor, csipet só; 50 dkg alma, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg vaj, 1 tk. őrölt fahéj, csipet só
  1. Keverjük el a lisztet a porcukorral, csipet sóval. Morzsoljuk hozzá a vajat, adjuk hozzá a tojást. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd tegyük hűtőszekrénybe minimum 30 percre

  2. A kristálycukorhoz adjunk 1 tk. vizet, készítsünk belőle közepesen sötét karamellt, majd adjuk hozzá a vajat, melegítsük míg újra fel nem olvad a karamell. Adjunk hozzá egy csipet tengeri sót

  3. Melegítsük elő a sütőt 190 fokon. A karamellt öntsük egy 22 cm-s kerámiatál aljára. Az almákat felezzük, vágjuk ki a magházukat, szeleteljük fel 3 mm vékonyan. (hámozni nem kell)

  4. Rétegezzük az almaszeleteket a karamellre, majd nyújtsuk rá a tésztát. Kb. 7-8 mm vastag lesz a tészta. Süssük az előmelegített sütőben 30 percet, míg a tészta enyhén megpirul és látjuk, hogy a karamell a tészta oldalán bugyog. Vegyük ki a sütőből, pihentessük 5 percet, majd óvatosan borítsuk ki

 
 
 
Megosztom
 

9 megjegyzés

  1. pompom mondta:

    Köszönöm!!!
    Eddig mindenhol csak a leveles tésztás változatot találtam és a karamellöntet is egyszerűbb így.
    Estére ez a finom hulló nyári almánkból 🙂

    2013. 09. 27.
    • Kriszta mondta:

      Igen, mert karamellt kell készíteni belőle. Erre sajnos sem a barna cukor, sem a melaszos, sem a méz, se a nyírfa nem alkalmas

      2013. 09. 29.
  2. Katalin mondta:

    Kedves Kriszta! Én már elkészítettem régebben, nagyon finom! Viszont valahol elveszett a pontos recept, most megtaláltam!
    Köszi!

    2013. 10. 04.
    • Kriszta mondta:

      Katalin!

      Örülök, hogy pótolhattam : )

      2013. 10. 09.
  3. vic mondta:

    Szia Kriszta! Annyi finom tortát sütöttem mostanában a receptjeid alapján,hogy csak na! Most ezt a tortát néztem ki, de nem tudom hogyan kell karamellt csinálni és csak fém tortaformám van. Tudsz tanácsot adni légyszi? Köszi

    2014. 10. 21.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések