Paradicsom, paradicsom, paradicsom

Töltött paradicsomos pite

Még egy utolsót nyaraltunk a fiúkkal a múlt héten, mától itthon, végleg. Készülünk az iskolára, rendezzük az itthoni dolgokat miközben paradicsomozásra is lesz időnk. Aki hozzám hasonlóan nagy paradicsom-fan, eljött most az ő ideje. Kevés olyan forma vagy halmazállapot van, amelyben ne teljesíteni jól a paradicsom. Íme egy töltött változat, pitén megsütve. Tovább Tovább

Tombol a paradicsomszezon. Már túl vagyok az aszaláson, eltettem jó pár üveg, sütőben készített koktélparadicsomot. (Zseniális módszer, alig van vele tennivaló. A recept a heti meglepetésben lesz). Főztem ketchupot és utolsó felvonásként  a héten érkezik a befőzésre való adag, ebből ízesített tésztaszósz lesz.

Ilyenkor a legjobb a panzanella, a paradicsomleves, a gazpacho, a pizzafeltét… és még sorolhatnám. A paradicsomláz újabb szüleménye ez a pite. Egy réges régi Sale&Pepe újságban láttam egy hasonló receptet, azt módosítottam, könnyebben beszerezhető alapanyagokhoz igazítottam és a tésztát módosítottam kész, leveles tésztáról vajas tésztára. Melegen és langyosan a legjobb, hidegen egy kis plusz olajjal kell meglocsolni a pitét, mert kicsit száraz. Aki marad a leveles tésztánál, ott valószínűleg erre nem lesz szükség, mert úgy hidegen is szaftos marad a pite.

 

 

Hozzávalók

a tésztához: 25 dkg finomliszt, 1 egész tojás, 12,5 dkg vaj/margarin, csipet só; 8 db kerekszemű paradicsom, 10 dkg hántolt mandula, 5 ek. zsemlemorzsa, 1 nagy csokor petrezselyem, 4 gerezd fokhagyma, fél citrom lereszelt héja, tengeri só, 3 ek. olívaolaj
  1. Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit, ha szükséges, adjunk egy egészen kevés vizet hozzá. Csomagoljuk folpackba, pihentesük a hűtőszekrényben minimum 30 percet.

  2. A paradicsomokat dobjuk 30 mp-re forrásban lévő vízbe, majd hirtelen hűtsük le, hámozzuk. Vágjuk ketté a paradicsomokat, vájjuk ki a magjukat.

  3. A morzsát pirítsuk világos aranybarnára olívaolajon, vegyük le a tűzről, keverjük el a durvára vágott mandulával, az aprított fokhagymával és petrezselyemmel, citromhéjjal, sóval. A tésztát nyújtsuk ki 24 cm-s piteformába, villával szurkáljuk meg egyenletesen a tésztát.

  4. A paradicsomok belsejét enyhén sózzuk, töltsük meg a morzsás keverékkel, vágott felükkel lefelé helyezzük el szabályosan a tésztán. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük készre a pitét.

 
 
 
Megosztom
 

6 megjegyzés

  1. Ed mondta:

    Szia,
    az lenne a kérdésem, mit teszel, hogy a tészta ilyen szép lesz, azaz teljesen átsül, de nem ázik el? Az utóbbi időben többször is próbálkoztam quiche-sel, legutóbb a te múltkori recepteddel (kukoricás-cukkinis). A tészta mindig olyan “szalonnás” lett. Próbálkoztam én már mindennel: nyers tésztára töltelék és úgy sütni, elősütés, elősütés plusz tojásfehérje – de mindegyik kísérlet csúfos kudarccal végződött. Van valami tipped?
    köszi: Ed

    2013. 08. 27.
    • Kriszta mondta:

      Ed!

      Milyen formában sütöd? Én fém, levehető aljú piteformában, amelynek nagyon-nagyon vékony az alja, lehet, hogy ezért sül át jól az enyém és a Tiéd nem, ha pl. kerámiatálban sütöd. Főleg, hogy ua. a recept

      2013. 08. 27.
  2. zsófi mondta:

    Hahó!
    Naptár mikor várható :)?
    Köszi!

    2013. 09. 01.
  3. Kriszta mondta:

    Holnap (hétfőn) lesz időm, a képek már készen, csak a receptet kell megírnom hozzá

    2013. 09. 01.
  4. andi mondta:

    én ezt megsütöttem, mert annyira szép. nagyon fincsi. bár a tészta nekem se sikerült, szalonnás lett. és kerámia tálban sütöttem én is. mivel a paradicsom magozott volt, 1általán nem áztatta volna el a tésztát. sztem türelmetlen voltam…

    2013. 09. 02.
    • Kriszta mondta:

      Andi!

      Szerintem az a mumus, évek óta sütöm fém formában ezt a tésztát és mindig jó

      2013. 09. 02.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések