Palacsinta egy kis extrával

Dupla kakaós, kávés, sós karamellel

A kakaós palacsinta a világ egyik legegyszerűbb, leghétköznapibb dolga. Azonban kis módosítással, extra hozzávaló beszerzése nélkül, egészen különleges desszertet varázsolhatunk belőle. Tovább

És mennyire finomat. Na persze a sima kakaós palacsinta sem rossz, főleg miután megolvadt benne a kakaó. Hmmmm, egyszerű, de nagyszerű. Kicsit bonyolítsuk a dolgot, csavarjunk (a feltekerés helyett) a palacsintán egyet és adjunk a tésztához is kakaót, a töltelékbe egy kevés kávét, majd öntetnek sós karamellt. Zseniális átalakulás.

A tésztán igazán nem érezni a kakaó ízt, az csak a látványhoz ad hozzá. A kávéíz viszont egészen nagyot lök a dolgon és ezt a sós karamell csak tovább fokozza. Ahogy a megolvadt kávés-kakaó találkozik a karamellszósszal… ezt nem lehet leírni. Talán még egy szem alkoholba áztatott meggy lehetne a korona az egész mű tetején, akkor viszont már tényleg étteremben lehetne desszertlapon kínálni.

A recept a Nők Lapjában fog megjelenni, másik 6 palacsintás recepttel együtt.

 

25 dkg liszt, 1 tojás, 3 dl tej, szódavíz, 3 ek. cukrozatlan kakaópor, 5 ek. kristálycukor, 2 dkg vaj, 1 ek. instant kávé; karamellöntethez: 10 dkg kristálycukor, 5 dkg vaj, 4 ek. tejszín, 1 csapott tk. tengeri só

  1. 1 ek. kakaóport keverjünk el a liszttel, 2 ek. cukorral, adjuk hozzá a tojást, a tejet, keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá 2 dkg olvasztott vajat és annyi szódát, hogy megfelelő állagú, híg palacsintatésztát kapjunk.

  2. Hagyjuk 20 percet pihenni a tésztát. Olvasztott vajjal kikent palacsintasütőben süssük ki a palacsintákat.

  3. Keverjünk el 2 evőkanál kakaót 1 evőkanál szűrőn átszitált instant kávéval és 3 evőkanál kristálycukorral. Töltsük meg a palacsintákat a kávés kakaóval, hajtsuk félbe vagy 4 részre, de ha úgy tetszik, tekerjük fel

  4. A cukrot karamellizáljuk pár csepp vízzel, ha közepesen sötét a karamell, adjuk hozzá z 5 dkg vajat, takarék lángon melegítsük, míg újra felolvad a karamell, ekkor adjuk hozzá a tejszínt és a sót. A palacsintákat tálaláskor csorgassuk meg a karamellszósszal.

 
 
 
8 megjegyzés Facebook Twitter
 

8 megjegyzés

  1. Kata mondta:

    Szia Kriszta! Szuperül néz ki :) Megkérdezhetem, hogyhogy instant kávét használtál? Csak kíváncsiságból. Szia! Kata

    2013/08/20
    • Kriszta mondta:

      Kata! azért instant, mert ide, a kakaó mellé, por formában volt a kávéra szükség, ezt máshogy nem lehet megoldani. Ha tésztába kell a kávé, inkább lefőzöm, de vannak alkalmak, mikor nem lehet folyékony. Erre jó az instant kávé, másra amúgy sem : ))

      2013/08/26
  2. Ági mondta:

    szia Kriszta!

    még a quiche recept miatt kérdeznék, csak azért itt, mert nem tudom a lejebb levő recept kérdéseit olvasod-e még.
    Elkészítettem a quiche-t, és nagyon jó lett, de nekem kissé száraz volt a tészta. Van vmi trükk,amivel el lehet érni, hogy puha, kevésbé száraz legyen. A sütőm hagyományos, nem hőlégkeveréses. Durumlisztet használtam.Lehet, hogy kellett volna sütőpor is bele?
    Köszi, ha válaszolsz.

    2013/08/21
    • Kriszta mondta:

      Sütőport nem szoktam tenni hozzá, az lehet, hogy a durumliszt miatt kicsit morzsálódósabb, 3 vaj vagy olívaolaj szerintem tudna rajta segíteni

      2013/08/26
  3. Emília mondta:

    Kriszta!
    Nem ide kapcsolódó a kérdésem. Láttam a Nők Lapja Konyhában, hogy a fagyijaid mellett a fotón van tölcsér. Érdekelne, hol lehet beszerezni, csak úgy otthonra, kis tételben. A lányom régóta szeretné a házi fagylaltokat tölcsérbe kapni. Megköszönöm, ha segítesz! Emília

    2013/08/25
    • Kriszta mondta:

      a nyári szezonban lehet kapni a lidlben, aldiban ilyen fagyis kiegészítőket: tölcsér, roletti, stb. De ha bemész egy fagyishoz x Ft/ db-ért tudsz ott is venni

      2013/08/26
  4. Kata mondta:

    Szia Kriszta – kávé/por témában – lefőtt kávé spriccelése spricniből? :) Gondolom a forró palacsintában a csoki is megolvad? :)

    2013/09/24
    • Kriszta mondta:

      Kata!
      jó ötlet! Ha valakinek nincs spriccelője, akkor egy teáskanálnyi kávét szétkenhet a kiterített palacsintán, majd erre jön a szokásos, cukrozott kakaópor.

      2013/09/25

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük