Puglia II.

vagy legalábbis egy része

Még mindig nem az ételekről lesz szó, maradjunk a városoknál, látnivalóknál. 6 nap alatt természetesen nem tudtuk bejárni a tartományt, de sebaj, lesz még miért visszautazni. Tovább Tovább

Utazásunk kiindulópontjának Polignano a Mare települést választottuk. Tengerparton és központi helyen van. Tündéri, élhető, jó méretű, éjszaka pezsgő kisváros, híres stranddal, szikla szélére épült házaival jellegzetes déli település. Művészettörténeti látnivalója ugyan nincs (de szuper, főtéri bárja az igen!) , egyszerűen csak jó itt lenni. Közel van Alberobellóhoz, ahol a trulli skanzen található, illetve ahhoz a környékhez, ahol lépten-nyomon trullikat látunk a tájban.

Alberobello

Mi az a trulli? Puglia jellegzetes építménye, amely igazából egy épületegyüttes (ahogy nőtt a család, újabbakat és újabbakat biggyesztettek a meglévőkhöz) kupola alakú, szárazon rakott tetővel. A szárazon rakás állítólag azért volt fontos, mert adót csak a kész épületek után szedtek. Mikor jött a földesúr smasszerja, lebontották a tetőket. Praktikus. Ma legnagyobb számban trullit Alberobello városában, illetve a környékén találunk. Sok elhagyott trullit látni és rengetegben laknak ma is, illetve köré építettek nagyobb házakat. Felújított (akár luxus módon is) Trulli pedig bérelhető nyaralásra is. Vonzó opció volt ez is, de a tenger közelsége engem még jobban vonz.

üres trulli

Polignano a Mare strandja

A Trulli zónában 3-4 igen hasonló, nagyon szép települést találunk: Locorotondo, Martina Franca, Cisternino, Ostuni. Hófehérre meszelt házak, sikátoros utcák, hihetetlen tisztaság (a “koszos déliek” kifejezés biztos, nem róluk jutna eszünkbe. Többször láttam, hogy az utcát felmossák maguk előtt a háziak). Ha spórolunk az idővel, Ostunit és Locorotondót ajánlom megnézni. Ha ráérünk, látogassuk meg mindet!

Ostuni

Martina Franca

Ostuni

Ha már a tengerről is esett szó, nézzük, milyen a partszakasz. Puglia tartomány majd 500 km tengerparttal rendelkezik, amely rettentően változatos. Van óriás sziklás, csipkézett, nagy köves, kis köves, kavicsos, álomszép, fehér homokos, csúnya, koszos, szürke homokos. Mindez 40-50 km-en belül.  Otranto városában és környékén tetszett a legjobban a tenger, hófehér, puha homok, nem véletlenül lett a tartomány egyik legvonzóbb települése. Nekem már kicsit turistás, de tényleg gyönyörű. Gyors városnézés után, a város tövében lévő strandot választottuk.

Otranto

vannak ilyen szakaszok is. Ideális pecázásra.

Nagyvárosként Leccét ajánlja itt mindenki, illetve azt, Barit Brindisit, Tarantót kerüljük. Én szeretem a kihívásokat, a lepukkantabb városokat, maximum jobban kapaszkodom a fényképezőgépembe, de most kimaradt a kihívás, Lecce jött velünk szembe, ezt néztük meg egy délutánon. Nagyon jó állapotban lévő római kori amfiteátruma van (sajnos körbe volt zárva, balettelőadásra próbáltak), sok-sok üzlete, olyan, mint bármilyen olasz város, lehetne akár Venetóban is. Mi itt valahogy nem erre vágytunk (illetve sok ilyet láttunk), hamar tovább is álltunk innen. Aki ezt-azt szeretne vásárolni, annak ajánlom.

Lecce

Jobban tetszett a szomszédos Monopoli településen barangolni, 16. századi városfal veszi körbe a közvetlen tengerparti települést, amely itt is hófehér és sikátoros. (nem meglepő már, ugye?), A városi strand nagyon jó! Illetve itt is sok üzlet van, vásárlásra is ideális hely. (bocsánat, nekem ez szempont)

Monopli strandja

Polignanohoz szintén közel található, immár a szárazföld felé haladva Conversano. A város történelme a 11. századig nyúlik vissza, itt is megtaláljuk a védelmi vonal fontos láncszemét, az erődöt és a városfalat, mint a tartományban szinte mindenhol.

Érezhetően kevesebb a turista a tartományban, nincsenek is még igazán felkészülve nagy rohamokra. A tartományban csak autóval tudunk közlekedni, tömegközlekedéssel nem megyünk messzire. Például mi  Polignanóból nem tudtunk volna eljutni Alberobellóba (30 km), ahol a tartomány leghíresebb látnivalója található. A templomok, erődök, sírkamrák nyitva tartási ideje igen korlátozott és változó. Sajnos többször futottunk bele zárt kapukba. Illetve kerestünk egy-egy barlangsírt hosszú-hosszú ideig néhány kopott fa táblácska alapján. Megalitikus kultúra nyomait kutattuk kertek alatt, mert a főúton megláttunk egy “dolmen és menhir” táblát. A baj csak az volt, hogy egyszer csak elfogytak az útbaigazító táblák, majd fél órás keresgélés után végre megtaláltuk az újkőkorszaki oszlopokat. Hevertek a mezőn. Volt, ahol a helyi bárban meccset néző rendőr ajánlotta fel, megmutatja az utat, mert biztos nem találjuk meg egyedül azt, amit keresünk. Lehet, hogy még nem tudják, hogyan kell a turizmusra felkészülni, de rendesnek nagyon rendesek és segítőkészek. De a profi turisztikai szolgáltatások azért míg odébb vannak. : ) Azonban ne is ezért menjünk ide, hanem csak egy kicsit élvezni a napsütést, a tengert és az életet! Folyt. köv.

Otranto közelében barlangsír

Ezt egy agriturismóban találtuk meg, a néni adta oda a kulcsot a sírhoz

Itt laktunk, nagyon elégedettek voltunk a szállással, ajánlani tudom.

reggeli a teraszon

Polignano este

 

Gapotkereskedő háza Fasano városban

Gyapot

Közös meccsnézés Polignano főterén

 

 
 
 
 
Megosztom
 

77 megjegyzés

 1. tintarajta mondta:

  te jó Ég! de gyönyörű!!!
  csorog a nyálam!!!

  2013. 06. 20.
  • Kriszta mondta:

   nagyon érdemes egyszer elutazni oda. A kajás rész még csak most jön majd : ) még ne csorogjon!

   2013. 06. 21.
 2. Kriszta mondta:

  Milyen gyönyörű! legszívesebben most indulnék.

  2013. 06. 21.
 3. Mónika mondta:

  Kriszta, beszélnek angolul vagy inkább csak olaszul lehet boldogulni?

  2013. 06. 21.
  • Kriszta mondta:

   Igen, gondolom, az angollal is simán el lehet boldogulni. Bár én itt azt nem használom, így nem tudom, mennyire mindenhol, de éttermekben, szállásokon, autó kölcsönzőkben biztos. Amúgy nagyon segítőkészek, “kézzel-lábbal”, is működik a dolog. Illetve a világturizmus nagy részét Olaszország bonyolítja, szerintem szinte mindenhol beszélik. Bár kétségtelen, hogy nagyon mókásan : )

   2013. 06. 24.
 4. milankovacs mondta:

  Látom a furgon a rendszámtábláján már téged reklámoz. Nem semmi.

  2013. 06. 21.
 5. Vica mondta:

  azonnali indulásra késztető képek .. még, még!

  2013. 06. 21.
 6. Zita mondta:

  Biztosan nem hallani, de ülök a gep elott es sohajtozok nagyokat.
  Erzem a hangulatot, szagolom a tenger es a barlangsir illatat, hallom a viz zugasat. Pont ezert szeretem a blogod annyira! Mert mindig többet ad mint iger!

  2013. 06. 21.
  • Kriszta mondta:

   Zita!
   Köszönöm! Örülök, ha Ti örültök! : )

   2013. 06. 24.
 7. Petra mondta:

  Gyönyörűek a fotók és jó volt olvasni a beszámolót – én éppen tíz éve barangoltam Pugliában, ahova Nápolyból érkeztem (nekem Puglia egy felüdülés volt, mert Nápoly nem lett a szívem csücske). Bari volt a központ, ahol a vendéglátó barátom lakott – Ostuni, Alberobello és Monopoli mindenképpen ajánlott, szerintem a Grotte di Castellana is megér egy látogatást 🙂 Nekem egyébként Bari is tetszett és bármikor szívesen visszamennék Pugliába.

  2013. 06. 22.
  • Kriszta mondta:

   Igen, Nápoly vegyes érzelmeket vált ki, én 2x voltam, de szerettem, no nem idilli toszkán városka az biztos

   2013. 06. 24.
 8. zsuzsa0209 mondta:

  Ostuni az egyik legszebb kisváros volt, ahol valaha jártam, mi alatta laktunk a tengerparton, így este is láthattuk kivilágítva. Lehet, hogy vissza kéne még egyszer menni?

  2013. 06. 23.
  • Kriszta mondta:

   Engem is Ostuni fogott meg a legjobban a városok közül

   2013. 06. 24.
 9. Ágnes mondta:

  Csodaszép! Feltétlenül elmegyünk valamikor! 🙂 Azon még gondolkodnom kell, hogy gyerekkel vagy anélkül… 🙂 Szardínián láttam hasonló barlangsírt.

  2013. 06. 25.
 10. Éva mondta:

  Puglia imádnivaló, jó volt újra látni, bármikor visszamennék! Tavaly nyáron utaztuk körbe, a Covo dei Saraceniben laktunk, Polignanoban:)Itt ettem életem legfinomabb, parmezanos, tepsis kagylóját…hmmm

  2013. 06. 26.
 11. www.turakolyok.hu mondta:

  Tavaly voltunk mi is a gyerekekkel, és akkor nagyon bánatos voltam, hogy elvesztettem a fényképezőmet, de most a képeidet látva ugyanazokról a helyekről, lehet soha nem viszek magammal többet fényképezőgépet! Minek, ha úgy sem lesz ilyen szép???!!! Gratulálok! Szilvi

  2013. 06. 28.
  • Kriszta mondta:

   Örülök, ha megidéztem az emlékeket!

   2013. 06. 30.
 12. Edit mondta:

  Kriszta, tudnál egy kis infót adni, repülőről, szállásról, stb.? A 40. szülinapomat szeretném itt ünnepelni… Ha nem okozok nagy problémát vele a megadott e-mail címemre is jöhet az infó. Nagyon köszönöm!!! Edit

  2013. 07. 01.
 13. Andi mondta:

  Szeptemberben a 10. házassági évfordulónkra úticélt keresgéltünk, és a blogodon megtaláltuk! 1 nap alatt befoglaltuk a repjegyet és a szállást, és életemben először alig várom, hogy jöjjön az ősz 🙂

  2013. 07. 10.
 14. Andi mondta:

  Kedves Kriszta! Szeptemberben a 10. házassági évfordulónkra úticélt keresgéltünk, és mikor elolvastuk a beszámolód, nem is kerestünk tovább. 1 nap alatt befoglaltuk a repjegyet és a szállást, és életemben először alig várom, hogy jöjjön az ősz 🙂

  2013. 07. 10.
  • Kriszta mondta:

   Andi!
   nagyon jó utat kívánok, az idő szeptember elején elvileg még csodaszép ott. Polignanóban foglaltál szállást?

   2013. 07. 17.
   • Andi mondta:

    Igen, konkrétan a Santo Stefanoban! Mivel nem ismerem a környéket, nem kockáztattam, gondoltam, ami Nektek jó, az tényleg csak jó lehet 🙂 Ti repülővel mentetek? Autóbérlés kontra tömegközlekedéssel kapcsolatban van tapasztalatod? Köszönöm!

    2013. 07. 28.
    • Kriszta mondta:

     Érezzétek jól magatokat! Reggelinél, a teraszon gondoljatok egyszer rám! ; )

     2013. 07. 29.
 15. fazekas csaba mondta:

  szia kriszta!
  a post-odnak köszönhetően április közepén elutazom polignanoba. lefoglaltam az általad ajánlott helyen is a szállást, most már csak egy megbízható autókölcsönző kéne. ti hol béreltetek? bariban?

  köszi a választ előre is!

  2014. 03. 25.
  • Kriszta mondta:

   Lassan kezdhetek jutalékot szedni a szállástól! : )))) Nem Te vagy az első aki, azóta ott lakott : ))
   Autót a Bari reptéren béreltünk. Mi este érkeztünk meg 10 körül, és baromira nem volt már megfelelő kategóriájú autója a kölcsönzőknek (mondjuk, mi nyáron voltunk), annak ellenére, hogy lefoglaltam itthonról. Csak az kapott autót, aki a reptársaságon keresztül foglalta. Ő persze megkapta az A kategória helyett (punto és társai) egy B Mercit, mert már csak az volt. : )) De mi nem a wizz airen keresztül rendeltük, így elhajtottak. : ( Végül egy helyi cégtől 2x-es áron kaptunk kocsit. Másnak már nem is sikerült, volt olyan magyar család, akiket mi vittünk el. Nem biztos, hogy ez tavasszal is ilyen gondot okoz. De érdemes rá figyelni!

   2014. 03. 25.
 16. Visszajelzés: cialis from india

 17. Visszajelzés: buy cialis

 18. Visszajelzés: levitra vs cialis

 19. Visszajelzés: buy cialis canada

 20. Visszajelzés: cost of cialis

 21. Visszajelzés: cialis 20 mg price walmart

 22. Visszajelzés: is there a generic cialis available in the us

 23. Visszajelzés: cialis online canada

 24. Visszajelzés: ed meds online

 25. Visszajelzés: men's ed pills

 26. Visszajelzés: ed medication

 27. Visszajelzés: hydroxychloroquine 400 mg

 28. Visszajelzés: canadian pharmacy online

 29. Visszajelzés: pharmacy online

 30. Visszajelzés: pharmacy online

 31. Visszajelzés: cialis online

 32. Visszajelzés: cialis mastercard

 33. Visszajelzés: levitra

 34. Visszajelzés: order levitra

 35. Visszajelzés: vardenafil online pharmacy

 36. Visszajelzés: online casino real money no deposit

 37. Visszajelzés: play online casino real money

 38. Visszajelzés: online casino slots no download

 39. Visszajelzés: casinos

 40. Visszajelzés: generic cialis tadalafil best buys

 41. Visszajelzés: loan online

 42. Visszajelzés: loans online

 43. Visszajelzés: instant loans

 44. Visszajelzés: cialis to buy

 45. Visszajelzés: 20 cialis

 46. Visszajelzés: cialis to buy

 47. Visszajelzés: buy cialis

 48. Visszajelzés: 5 mg cialis

 49. Visszajelzés: buy chloroquine phosphate

 50. Visszajelzés: real money online casinos usa

 51. Visszajelzés: golden nugget online casino

 52. Visszajelzés: best online casino usa

 53. Visszajelzés: rivers casino

 54. Visszajelzés: generic cialis tadalafil 20 mg from india

 55. Visszajelzés: buy generic cialis online

 56. Visszajelzés: online slots

 57. Visszajelzés: real money online casinos usa

 58. Visszajelzés: https://mymvrc.org

 59. Visszajelzés: male enhancement pills

 60. Visszajelzés: buy cialis 20mg

 61. Visszajelzés: keto quiche recipe

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Kapcsolódó bejegyzések