Cseresznyés creme caramel

júniusi naptár

Elnézést kérek azoktól, akiknek naptár hiányában nem tudott elkezdődni a hónap : ). No nem kell örökre májusban ragadnunk, csak a hétvégére eső hónapváltás nem ment olyan zökkenőmentesen. De ma már június van, sőt a 3. nappal indulunk. Prosecco nyertesek a poszt alján! Tovább Tovább

És ez a tény elég szörnyű, nem tudná valaki az időt kicsit lelassítani? Most kezdődött el az év, erre már a 6. hónapot írjuk. A nagyobbik fiam most született, most pedig elballagott az oviból, a héten pedig 7 éves lesz, szeptemberben iskola, azután hipp és hopp, karácsony. Lassítsunk egy kicsit, kérem! Ja, és csak folyton gyárthatom a naptárokat ; ).

Ezzel most kicsit megcsúsztam, de okom van rá: szombaton gourmet fesztiváloztunk, eláztunk, de jól éreztük magunkat. A nekem tetsző menü ez volt: “táj gulyás” a Borkonyhától, karajburger Bock Bisztrótól és sós mogyorós barackos süti a Gerbaudtól. Vasárnap az új korcsolyaedzőnk úgy megdolgoztatott, hogy miután a 2 órás edzést letudva leültem, nem tudtam többet felállni. Konkrétan úgy éreztem magam, mint akin átment egy úthenger. De persze jól esett. : )

A sütit és a képeket még szerencsére edzés előtt elkészítettem. Sütöttem/gőzöltem egy klasszikus creme caramelt, ez kapott egy borszirupos-cseresznyés öntetet. Egyszerű, de nagyszerű.

A naptár a szokásos két méretben tölthető le: 1920×1200 és 1280×1024, okostelefonra képernyővédőnek az álló képeket tudjátok menteni.

A pénteki Buborékon veheti át nyereményét: Delcsi, Leamut és Éva (2013/05/29 – 14:02). A nyereményeket a helyszínen tudjátok átvenni! Írok értesítő emailt a mai napon. Gratulálok, várunk szeretettel és természetesen azokat is, akik most nem nyertek, egy koccintást és egy jó bulit tudok felajánlani! : )

 

 

Hozzávalók

4 egész tojás (M-L méret), 15 dkg cukor, 2,5 dl tejszín, 2,5 dl tej, 25 dkg magozott csereszenye, 1,5-2 dl száraz rosé
  1. A sütőt melegítsük elő 130 fokon. 12 dkg cukrot pár csepp vízzel olvasszunk közepesen sötét karamellé, majd a folyékony karamellel 6 db formát csorgassunk ki (szedjünk a formába egy ek. karamellt, majd ide-oda mozgatva oszlassuk szét egyenletesen az alján, oldalán) A karamelles lábost őrizzük meg!

  2. A tojásokat keverjük el a maradék 3 dkg cukorral. Adjuk hozzá a tejet, tejszínt, öntsük a formákba

  3. A formákat állítsuk vízzel teli tepsibe, így a vízfürdővel együtt tegyük a sütőbe, 40-45 percre, míg a krém bekocsonyásodik.

  4. A karamelles lábosban viszamaradt karamellre szedjük rá a magozott cseresznyét, öntsük rá a bort, forralva főzzük 7-8 percet a gyümölcsöt, míg a karamell elolvad, a cseresznye megpuhul, az intenzív boríz elfő

 
 
 
Megosztom
 

12 megjegyzés

  1. Betty mondta:

    Szia! Egy gyors kérdés: szilikonos formában is el lehet készíteni? Sajnos a képen látható nincs, amúgy már most nekiugranék. Nagyon jól néz ki, a karamell és a cseresznye is kedvenc. Köszi, Betty

    2013. 06. 03.
    • Kriszta mondta:

      még nem készítettem szilikonosban, egyedül azt nem látom annál, hogy hogyan borítod ki, mert a desszert azért lágy, ami a fém vagy porcelán formából úgy jön ki, hogy odacsapom a tányérra. A szilikont nem tudod odaütni. A szilikonosból a piskótákat pl ki kell hámozni, ezt kihámozni nem lehet, mert lágy hozzá. Próba szerencse, ha végképp nincs semmi, süsd ebben, max. a formából kell kienni

      2013. 06. 03.
    • Kriszta mondta:

      hű, ez sajnos nem is volt túl szép (ezek szerint sikerült szépre fotóznom), vasárnap vette a férjem egy utcai zöldségesnél, hétközben a piacon 100x szebbek voltak.

      2013. 06. 03.
  2. Frufru mondta:

    🙂 én is ugyanezt szerettem volna megkérdezni…

    2013. 06. 03.
  3. Betty mondta:

    Nagyon köszönöm a választ. Még sosem próbálkoztam ilyesmivel, azért kérdeztem. Nincs más hátra, mint be kell szereznem porcelán vagy fém formákat mielőbb:)

    2013. 06. 03.
    • Kriszta mondta:

      a világ egyik legegyszerűbb desszertje, érdemes kipróbálni.

      2013. 06. 03.
  4. Pannouschka mondta:

    Nagyon jól sikerült (a cseresznyés öntet idő hiányában nem készült el, de anélkül is mennyei)! Köszönöm a receptet!

    2013. 06. 05.
    • Kriszta mondta:

      Igen, az a klasszikus, nagyon finom desszert, rettentően szeretem, egyszerű, de nagyszerű. Jól ki kell hűteni, bocsánat, ezt nem írtam a receptben!

      2013. 06. 06.
  5. Rita mondta:

    Azt szeretném tudni, hogy mekkorák ezek a formák?
    Köszi 🙂

    2013. 06. 21.
  6. Pannouschka mondta:

    Már sokszor elkészítettem ezt az édességet, de csak ma ébredtem rá, miért is kedvelem annyira…
    Amikor a tojásos keveréket rákanalazom a langyos-forró karamellre, édesen csilingel mindegyik a hőmérséklet-különbség következtében 🙂 Mosolyfakasztó muzsika a konyhában!

    2013. 11. 22.

Hozzászólás a(z) Kriszta bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések