Epres-csokoládés jégkrém

Úgy roppan, ahogy kell

Elindult a fagylalt, jégkrém szezon. Idén sem lesz nagy variálás: friss gyümölcs, joghurt vagy tejszín és kész is a szuper finom, egészséges jeges desszert. A csoki viszont kötelező elem lesz rajta. Tovább Tovább

A jégkrémeket nem kell nagyon bonyolítani, lényegük, hogy pár pillanat alatt elkészülnek. Az ízeket, azaz a gyümölcsöket természetesen variálhatjuk, készíthetjük mézzel, joghurttal, tejszínnel, a gyümölcsöt darabosan hagyva, csíkozva stb. stb.

A gyerekek kérésére vontam ezt most be csokoládéval, hiperprofi lett. Vékony, roppanós csokoládéréteg fagy pár pillanat alatt a jégkrémre. Zseniálisan finom, krémes eper és keserű csoki, jajj mikor lesz már friss málna?

A receptben leírt mennyiségből 6 db 0,5 dl jégkrémforma és egy fél literes tál telt meg.

 

Hozzávalók

25 dkg eper, 10 dkg mascarpone, 2 dl tejszín, cukor ízlés szerint, 5 dkg étcsokoládé (ez 6 formához elegendő)
  1. Turmixoljuk le az epret a mascarponével és ízlés szerinti mennyiségű cukorral

  2. A tejszínt verjük fel kemény habnak, keverjük a leturmixolt eperhez

  3. Öntsük jégkrémformákba, a maradékot fém őzgerincbe vagy műanyag tálba, gombócoláshoz, tegyük mélyhűtőbe

  4. A megfagyott jégkrémeket mártsuk olvasztott csokoládéba (mikró kiolvasztó fokozatán olvasztottam 20-30 mp-t), majd alig 1 perc múlva lehet is enni, a csokoládé roppanósra fagy a jéghideg formán

 
 
 
Megosztom
 

12 megjegyzés

    • Kriszta mondta:

      Hajrá! Lehet utánozni, sorozatban gyártani! : )

      2013. 05. 17.
  1. Praliné Zsuzsi mondta:

    Én tavaly kattantam rá a csokival bevont jégkrémek sorozatgyártására. 🙂 Nekem úgy jött be, hogy a csokit (pasztillás) kakaóvajjal még inkább elvékonyítom (kb. 3:1 arányban csoki : kakaóvaj), és úgy lesz igazán szép hajszálvékony a jégkrémen csokiburok 🙂

    2013. 05. 17.
  2. Kriszta mondta:

    ez táblás csokoládé volt, de így elsőre nagyon meg voltam vele elégedve. Sima étcsoki, biztos mindenki be tudja szerezni, és szuperül működik vele, 1mm réteg lett rajtam gyönyörűen roppant.
    Nekem van itthon kakaóvajam, kipróbálom ahogy írtad, pasztillám sajnos nincs itthon, milyen márkájú pasztillát ajánlasz?

    2013. 05. 17.
  3. Praliné Zsuzsi mondta:

    Nem kell feltétlenül pasztillás, jó tömbben kapható vagy porított is, bármelyik kakaóvaj. Igazából az lehet nehézség, hogy a sima táblás étcsokiknál nagyon-nagyon változó, hogy milyen sűrűek, amikor megolvasztjuk. Ha egy olyat fogunk ki, ami szép vékony, amikor megolvasztjuk, azzal kakaóvaj nélkül is jó lesz a burok, de vannak jó sűrűre olvadók, amiből már túl vastag réteg fagyna a jégkrémre – na ezeknél kell feltétlenül a kakaóvaj szerintem.

    2013. 05. 17.
  4. Kriszta mondta:

    Zsuzsi!

    Ha valakinek nincs otthon kakaóvaj, kevés olajjal tudja ilyen esetben javítani a helyzetet? Többször olvasztottam már, a kommersz, közértekben általában kapható csokikat, ha nagyon kíméletesen olvasztja az ember, akkor egész szépen olvadnak, jól használhatók.
    a csokipasztillára kérdeztem, mit ajánlasz belőle

    2013. 05. 17.
  5. Praliné Zsuzsi mondta:

    Én sosem szoktam olajjal hígítani a csokit, de szerintem működne, hiszen a jéghideg fagyira így is-úgy is ráfagyna. Sima közértekben is lehet nagyon szép folyósra olvadó csokikat venni, nekem pl. azok között a Lidl-ben kapható J.D. Gross márkájú étcsokik jöttek be a legjobban, azok között is a 60% kakaótartalmú olvad a legfolyósabbra, mártáshoz (akár jégkrém, akár kézzel mártott bonbon) az pl. önmagában is teljesen jó 🙂 Ha valaki nagyobb kiszerelésű (1-2,5 kg) pasztillás csokit vesz (pl. Callebaut), azoknak a csomagolásán már cseppecskékkel jelzik, hogy mennyire folyós lesz a csoki megolvasztva: öt cseppecske a maximum, háromtól már elég folyós mártani is.

    2013. 05. 17.
  6. Rita mondta:

    az első kép simán mehetne júliusi naptárképnek is. nagyon jól sikerült.

    2013. 05. 22.
    • Kriszta mondta:

      Rita!

      köszi, majd igyekszem valami hasonlóan szépet! : )

      2013. 05. 23.
  7. Betti mondta:

    Köszi, a sok extra infót a csokikról!
    Sajnos csak most az első próba után olvastam, így nekem igen vastag lett a bevonat és nem is túl szép, de még így is fini volt. Na meg nagy boldogság a gyerekeknek!
    Még egy kérdés, a csokit pohárba tetted, hogy ilyen szépen lehetett mártani?

    2013. 05. 29.
  8. Dóra mondta:

    Szia Kriszta!

    Szerinted ez a jégkrém mennyi ideig áll el a mélyhűtőben? köszi

    2013. 06. 24.
    • Kriszta mondta:

      mi ezeket frissen szoktuk enni, nem szeretek semmit sem túl sokáig a mélyben tartani, mert olyan tipikus mélyhűtős íze lesz mindennek. Tényleg nincs ebben tapasztalatom, de 1 hónapot talán kibír

      2013. 06. 24.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések