Édes-savanyú csirke

Két változatban

Kész, konzerv lötyi helyett készítsük el magunk ezt az öntetet. Jobban fog csúszni, mint Ben bácsikánké! Tovább Tovább

8-9 éves lehettem, mikor szüleimet megleptem karácsonyra az Aladdin szakácskönyve című művel. Fogalmam sincs, miért vettem nekik ezt a könyvet a spórolt pénzemből, de mivel még ma is főzünk belőle, azt kell, hogy mondjam, jó döntés volt, bármi is állhatott a hátterében. (tudat alatt már ekkor is tiltakoztam a “kommersz” házi koszt ellen?) Egyik régi kedvencünk a receptgyűjteményből ez az egyszerű édes-savanyú csirke. Szerencsére a srácok is szeretik, így főzhetem még most is.

Pont a napokban néztem, Ben bácsi elég szépen elkéri az árát, 800-900 ft-ért otthon egy vájlingnyi mártást főzhetünk.

És miért van rögtön kettő is a receptből? Ezek az elmúlt hónapokban jelentek meg (Nők Lapja Kert, Meglepetés), nem tudtam dönteni, melyik a finomabb. Az archív receptnek pedig az oka, hogy átmenetileg nem megy a  képfeldolgozó programom, hiába várakozik itt életem első ombre sütije és egy szuper maracujás fagyi, nem tudom átvarázsolni őket rawból. : ( Úgyhogy ezekre kicsit várni kell.

A 2. változathoz + ananászt használjunk még, illetve itt a csirke nem külön sül, hanem így:

Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg kevés olajon, a felforrósított wokban. A felcsíkozott csirkemellet nagy lángon 4-5 perc alatt süssük pirosra, majd öntsük fel a paradicsompüré és víz keverékével. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az aprított fokhagymát, a cukrot és az ecetet, a vékony csíkokra vágott répát. Forraljuk, míg a répa megpuhul. Adjuk a szószhoz a lecsöpögtetett bambuszrügyet, és a felkockázott ananászt. Két ek. kukoricakeményítőt keverjünk el fokozatosan egy kevés forró szósszal, majd öntsük az egészet a szószhoz, forraljunk rajta egyet. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges édesítsük vagy savanyítsuk még, hogy pikáns legyen. Párolt rizzsel kínáljuk.

 

Hozzávalók

2,5 dl paradicsompüré, 2,5 dl víz (vagy 5 dl 100%-os paradicsomlé), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. 6%-os fehérborecet, 5 ek. méz, só, frissen őrölt bors, 2 ek. kukoricakeményítő, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg szeletelt bambuszrügy (konzerv), hús: 60 dkg csirkemellfilé, 1 tojás, 2 ek. liszt, 1 ek. kukoricakeményítő, 5 dkg szezámmag, 0,5 dl szóda, só, olaj a sütéshez
  1. Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg kevés olajon, öntsük fel a paradicsompüré és víz keverékével. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az aprított fokhagymát.

  2. A vékony csíkokra vágott répát sós vízben, pár perc alatt főzzük puhára. Adjuk a szószhoz a mézet, fehérborecetet, a lecsöpögtetett bambuszrügyet.

  3. Két ek. kukoricakeményítőt keverjünk el fokozatosan kevés forró szósszal, majd öntsük az egészet a szószhoz, forraljunk rajta egyet. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges édesítsük vagy savanyítsuk még, hogy pikáns legyen.

  4. A csirkét csíkozzuk fel. A tojást keverjük el a szezámmaggal, liszttel és a keményítővel, adjunk hozzá fél dl szódát, sózzuk. Mártsuk meg a tésztában a csirkecsíkokat, majd forró olajban süssük ropogósra. A kisült csirkéket keverjük el a szósszal.

 
 
 
Megosztom
 

8 megjegyzés

  1. zuzmo mondta:

    nagyon guszta 🙂 én is a napokban kísérleteztem vele.Mézet is használtam,friss paradicsomot,illetve tettem bele még kaliforniai paprikát és bébi kukoricát.Sima 20% os ételecettel készítettem.Elsőre eléggé savanyú lett, de egy kis plusz cukor megoldotta a problémát.
    A maracujás fagyi receptet pedig nagyon várom 🙂

    2013. 05. 30.
  2. Harangláb mondta:

    “Két ek. kukoricakeményítőt keverjünk el fokozatosan kevés forró szósszal”
    Ez a keményítő mennyiség nem sok egy kicsit véletlenül?

    2013. 06. 02.
    • Kriszta mondta:

      nem, ennyit szoktam tenni bele, 2 normál ek., nem púpozott

      2013. 06. 03.
  3. Visszajelzés: Menütervező hétfő | Cumi & Rúzs

  4. Ór Amarilla mondta:

    Kedves Kriszta!
    Egy kis segítséget szeretnék kérni. bambuszrügyet hol tudok beszerezni(két nagy áruházláncnál kerestem, de nem volt)?
    Köszönöm!

    2016. 08. 10.
    • Vrábel Kriszta mondta:

      Kedves Amarilla!
      Ha az ázsiabolt elérhető közelségben van, akkor onnan. Érdekes, sztem tescóban biztos láttam, meg vettem is. Kihagyható a receptből, ha végképp nem kapsz sehol.

      2016. 08. 22.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések