Gyömbéres batátaleves

Hazai batátából

A hétvégi téli időjáráshoz tökéletesen passzolt ez a leves. Lassan vége az ilyen krémlevesek szezonjának, bár ha nem főzzük túl sűrűre, illetve nem túl forró, nyugodtan tálalhatjuk tavasszal vagy akár nyáron is. Tovább Tovább

Kipróbálásra kaptam egy kis rekesz batátát egy hazai termelőtől, Ásotthalomból, ahol 20 éve foglalkoznak a helyiek batáta-termesztéssel. Frissen és rettentő édesen érkezett, olyannyira, hogy a belőle készült levest egyáltalán nem kellett édesítenem, pedig az édes-csípős-savanyú hármasnak kell dominálnia ebben a levesben. A következő adagot sütőben sütöm majd.

A batáta vegyszermentes termeszthető  Magyarországon (és gondoljunk bele, mennyivel jobb ezt enni, mint a konténerekben ideszállítottat) , mivel a trópusi növénynek a mi éghajlatunkon nincs ellensége. Rendkívül egészséges, gazdag C-vitaminban, viszonylag alacsony kalóriatartalma van, zöldség létére magas a fehérjetartalma és szénhidráttartalma ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják, mert alacsony a glikémiás indexe.

Egy réges-régi rakott édesburgonya recept itt.

 

Hozzávalók

70 dkg batáta, 1,5 liter víz, 2 dl natúr joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 cm-s friss gyömbér, szezámmagolaj, só, frissen őrölt bors, 1 tk. római kömény, friss koriander, 1 kis csili, 1 citrom
  1. 4-5 ek. szezámmagolajon pirítsuk meg enyhén a gyömbért és a fokhagymát

  2. A batátát hámozzuk meg, káposztareszelőn reszeljük le, dobjuk azonnal az olajra, pároljuk 5 percet

  3. Öntsük fel a vízzel, főzzük 15 perc alatt puhára. Turmixoljuk le a joghurttal és a csilivel együtt. Sózzuk, borsozzuk, frissen őrölt római köménnyel és citromlével ízesítsük. Friss korianderrel kínáljuk

 
 
 
Megosztom
 

4 megjegyzés

  1. AmonRe (rajongó) mondta:

    Kedves Krisztina!

    Most lett kész.
    Kanalazás közben írok.

    Köszönöm az élményt!
    🙂

    2013. 03. 20.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



Kapcsolódó bejegyzések